NAKLİYE TANKERİNİN KARŞISINDA 2017 YATIRIM PLANI

Serpin ALPARSLAN 16 Oca 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bugünlerde en çok konuşulan konu şüphesiz Dolar/Euro'nun çıldırması oldu.

Hatırlarsanız geçtiğimiz hafta “vazgeçmeyeceğiz” başlıklı yazımda da bahsettiğim gibi terör saldırılarına ve halkı sindirmeye yıldırmaya inat yaşamımdan vazgeçmeyeceğime dair bir yazı yazmıştım.

İşte pazar günü sevdiğim dostlarımla kahvaltı yapıp, kısa da olsa özlem gidermiştim. Tam o sırada boğazdan geçen bir nakliye gemisi gözüme ilişti... Aslında, üzerinde dev nakliye gemisi taşıyan yine dev bir nakliye gemisiydi bu. Gözlerime inanamadım. Aklımdan onlarca farklı senaryo geçti. Öyle böyle değil.. (Psikolojime bak!) Savaş ve savaş sonrasına kadar gittim. Dikkatler bir anda boğaza çevrildi ve güzel ülkemin insanları kalkıp selfie çekmeye başladılar, köprü üzerinde ise bir anda trafik yavaşlamıştı. Nedir? Acaba mı? Bu neyin nesi? Derken, gazetemin haber merkezine ulaşıp, Mustafa Yaşar müdürüme sordum. Kanada’nın Quebec şehrine gitmekte olduğunu öğrenilen Curaçao bandıralı, 173 metre uzunluğundaki 40.06 metre genişliğinde “Transshelf” isimli dev nakliye gemisi olduğunu öğrendim.. Bakar mısınız? Nasıl psikolojimiz bozulmuş, toplum psikolojisi bizi ne kadar etki altına almış?

Neyse…

Bugünlerde en çok konuşulan konu şüphesiz Dolar/Euro’nun çıldırması oldu.

Gerek Merkez Bankası’nın aldığı önlemler, gerekse hükümet yetkililerinin çağrıları TL’nin kayıplarını kazanmaya yetmedi. Bunların başında jeopolitik riskler karşısında siyasi hareketler ile Anayasa değişiklik teklifi ve oylanması gelmekte.  

Geçtiğimiz gün 2017 yılı yatırım planlarının açıklanması ülkemiz ve TL kazanımlarını artırmak için çok önemli olsa bile, bu konuya dikkat çekilmemesini bir oranda anlayabiliyorum..

Oysa ki;                                                                                                  

2017-2019 yatırım hedeflerine göre;

Proje tutarı; 636 milyar lira

Yıl sonu kümülatif harcama; 251 milyar lira

2017 ödenek; 80 milyar lira

Proje; 3 bin 42 

Bu program, Onuncu Kalkınma Planı'nda ve 2017 - 2019 Orta Vadeli Programı'nda, öngörülen hedefler doğrultusunda kamu idareleri, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, kamu payı yüzde 50’nin üzerindeki iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile bunların bağlı ortaklıkları, özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlar, sosyal güvenlik kurumları, döner sermayeli kuruluşlar, İller Bankası, dış proje kredisi kullanan büyükşehir belediyeleri ile diğer belediyeler tarafından gerçekleştirilecek yatırım projeleri sektörel olarak düzenlenerek yatırım projeleri olarak tasnif edildi. 

Projenin amaçlarından bir diğeri ise, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında köylerin altyapı ihtiyaçları için il özel idareleri ve/veya köylere hizmet götürme birliklerine kullandırılmak, Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin içme suyu ve atık su projelerini gerçekleştirmek.