MUTLULUĞUN FORMÜLÜ ÇOK AÇIK

Emel HOCA 25 Haz 2016

Emel HOCA
Tüm Yazıları
"Çık güzelim çık ortaya çık Aşktan saklanmak ne demek Mutluluğun formülü çok açık Bir sen bir ben bir de bebek"

“Çık güzelim çık ortaya çık Aşktan saklanmak ne demek Mutluluğun formülü çok açık Bir sen bir ben bir de bebek”

Hatırlar mısınız sevgili İzel’in bu şarkısını? Ben bu şarkı ilk çıktığı dönemleri hatırlıyorum. Bir çok kadının ağzına yapışmış sanki bilinçaltında olan düşünceleri ayyuka çıkaran bir ayna görevi görmüştü. Hayatımızın belki de en çok önemsediğimiz, öncelikli odağımızda olan mutluluk ve ilişkiler konusunda çoğu zaman problemler yaşayabiliyoruz. Bu hafta biraz gerçekten mutlu olabilmenin formülüne değinmek istedim. Hatta mutluluğun formülüyle ilgili çok işinize yarayacak farklı bakış açılarından oluşan bir yazı dizisi ile de devam edeceğim sanırım. Bakalım sizden gelecek istek ve taleplere göre şekillenir yakında bu düşünce. Mutluluğun formülünü öğrendikten sonra ilişkilerimizde mutlu olmak daha kolay olur diyorum, peki ya siz ne dersiniz?

Şöyle rastgele sokakta insanlara hayatta en çok ne istersin, seni ne mutlu eder diye soracak olsak bir çok şey sıralayabilirler. Örneğin; evlenmek, çocuk sahibi olmak, para kazanmak, başarılı olmak, çok zengin olmak, ünlü olmak...

Sizi Ne Mutlu Eder?

Peki ya siz? Siz de kendinize ya da bazen belki yakınlarınıza bu soruyu sormuşsunuzdur. Hatta zaman zaman şuna sahip olsam kesin mutlu olurum ya da onun şusu olsa kesin mutlu olur dediğiniz zamanlar olmuştur. Ben bu soruyu seanslarda danışanlarıma sorduğumda aldığım cevap çok benzerleri oluyor. Ve sonun da gelinen noktada aslında bunların hepsini istemenin altında mutlu olma isteği yatıyor.

Her Şey Mutlu Olmak İçin

Hayatta yapmak istediğimiz ya da sahip olmak istediğimiz şeylerin hepsini aslında özde mutlu olmak için istiyoruz. Peki, mutluluk gerçekten yapmak istediklerimizi yapmaya ya da sahip olmak istediklerimize mi bağlı? Mutlu olmak için sürekli bir nedene mi ihtiyaç vardır? Cevap kesinlikle hayır. Çünkü mutluluk sadece bir seçimdir. Yani, mutlu olmayı ya da olmamayı da aslında biz seçiyoruz. Cem Yılmaz’ın espri konusu haline getirdiği ama çokta gerçek olan şu ki mutluluk gerçekten her insanın içinde, bakış açısında, odağında saklıdır. Ben danışanlarıma şöyle bir çalışma öneriyorum. En az 21 gün boyunca her akşam yatmadan önce o günün en az 3 mutlu anını anımsayıp not alıyorlar. Bakışınızı nereye çevirirseniz akışınız o yöne olur. O yüzden neyi alışkanlığa dönüştüreceğiniz çok önemli. Odağınızda neyi tutma kararlılığında olacaksınız. Sonuçta niyet kısmeti belirler. Bakışta akışa etki eder. Mutluluğa odaklanmayı alışkanlığa dönüştürüp mutlu olmayı seçebilirsiniz.

Tabi ki mutluluk konusu insan hayatı için bu kadar önemliyken  bilim adamları da boş durmayıp dünyadaki en uzun soluklu ve geniş kapsamlı çalışmaları bu konu üzerinde yaptılar. Yapılan bazı araştırmaların sonuçlarını paylaşacağım sizinle. İşte, bilimsel olarak kanıtlanmış sizi mutluluğa ulaştıracak stratejilerden bazıları:

1.Yaşadığınız An

Tadını çıkarın! Psikolog Lyubomirsky’nin yaptığı araştırma günlük sıradan anların tadını çıkaran ya da günün sonunda özellikle yaşadığı mutlu anları düşünen kişilerin mutluluklarının önemli ölçüde arttığını ve depresif düşüncelerinin ise azaldığını gösteriyor. Bir an durun ve etrafınızdaki güzel şeyleri fark edin. Bu bir çocuğun gülümsemesi, bir hayvanın sevgisi ya da güzel bir çiçeğin kokusu olabilir. Mutluluk bir şeylerin gerçekleşmesine bağlı değildir. Eğer bir sebep aranılacaksa, zaten şu an hayatınızda var olan mutlulukları görmeniz yeterlidir.

2. Dostlar ve Aile

Edinin, Zaman Ayırın ve Kıymetini Bilin! Mutlu olmayı sağlayan, lüks, şaşalı bir ev ya da nerede yaşadığınız değil, sağlıklı, sağlam temelli ilişkilerdir. Araştırmacı Diener’e göre, mutlu insanlar iyi ailelere, arkadaşlara ve destekleyici ilişkilere sahipler. Çok fazla insan tanımanız ve yüzeysel ilişkilere yaşamanız mutlu olmanız için yeterli değil.

3. Kıyaslama

Bırakın! Kıyas yapmak özgüven tetikleyicidir. Kendinizi başkaları ile kıyaslamak hem mutluğunuzu hem de özgüveninizi tehdit ediyor. Lyubomirsky’nin araştırması kişisel başarılara odaklanmanın daha fazla yaşam tatmini ve mutluluk getirdiğini gösteriyor.

4. Para

Listede En Son Sıraya Koyun!

Paranın mutluluk kaynağı olduğu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İnsanların temel ihtiyaçları karşılandıktan sonra elde ettikleri gelir artışı, mutluluk duygusunu artırmaya yaramıyor. Paranın liste başı olması düşük özgüven, endişe, kaygı, depresyon, riskini ciddi oranda arttırıyor.

5. İnisiyatif

Alın! Özellikle iş yerinde mutluluğun sırrı alınan inisiyatifle doğrudan ilişkili. Araştırmacı Wrzesniewsk’e göre yaratıcılığınızı kullandığınızda, başkalarına yardım ettiğinizde, sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizde işinizi daha değerli bulacak ve daha fazla mutlu olacaksınız. Aynı zamanda stresle ve zorluklarla başa çıkma yolları geliştirin. Güçlükler karşısında dirençli olmanın yollarını öğrenin.

6. Bağışlamak

Öğrenin! Gülümseyin! Sizi kırmış ya da aldatmış birine, kızgınlığınızı unutup, bağışlayıcı bir mektup yazın. Göndermeniz şart değil, bunu kendiniz için yaşadıklarınızı sağlıklı bir şekilde geride bırakmak için yapıyorsunuz. Mutlu insanlar imkanları, fırsatları ve başarıyı daha kolayca görebiliyorlar.

7. Bedeniniz

İyi bakın! İyi hissetmenin en kolay yolları arasında iyi bir uyku, egzersiz, gülmek ve kahkaha atmak yer alır. Üstelik hiçbir yan etkisi yok ve para ödemek zorunda değilsiniz.

8. Yardım

Edin! İyilik Yapın! Karşından karşıya geçmeye çalışan yaşlı birine ya da görme engelliye yardım edin. Toplu taşıma da yer verin ya da acelesi olan birine kadına sıranızı verin. Haftada bir birisi için beklentisizce bir şey yapın. İnsanlara yardım etmek yaşamınızın ne kadar içindeyse mutluluk o kadar çok oluyor. Araştırmacı Post’a göre, komşulara destek olmak, bağış yapmak, gönüllü çalışmak, sigarayı bırakmak ve spora başlamaktan daha fazla sağlık getiriyor. Bunun yanı sıra, mutluluk getirecekler arasında listenin ön sıralarında arkadaşınızı dinlemek, bildiklerinizi öğretmek, bol bol takdir etmek var.

  9. Hedefler

Sahip Olun! Harward’da mutluluk araştırmaları yapan Profesör Ben-Shahar’a göre mutluluk keyif alma ve anlamlılığın birleştiği yerde yaşanıyor. 135 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan bir araştırmada bir zaman kapsülü yaratmaları istenir. Bu zaman kapsülünün içinde olması gerekenler şunlardır:  

– Birisiyle yakın bir zamanda yaptıkları kısa bir sohbeti bir kağıt parçasına yazmak

– En son katıldıkları sosyal etkinliği yazmak

– Yakın zamanda yazdıkları bir ödevin bir parçasının kopyası ve

– En sevdikleri 3 şarkının ismini bir kağıt parçasına yazmak

Araştırmacılar katılımcılara 3 ay sonra bu zaman kapsülünü açarken nasıl hissedeceklerini sorduklarında, katılımcıların çoğu bunu çok da önemsemediklerini belirtirler. Ancak 3 ay sonra kapsülü açmak için çağırıldıklarında, çoğu bir öncekine göre çok daha pozitif sıfatlarla hislerini tarif ederler. Günlük, sıradan görünen olayların, davranışların aslında bizi ne kadar mutlu edebileceğini görmezden gelebiliyoruz.

Ve evet an kendi zaman kapsülünüzü yaratma anı.

Şimdi değilse ne zaman, siz değilseniz kim?

Hemen başlayın!