MOBİL DÜNYA KONGRESİ'NİN KAZANANI KİM?

Ersin AKMAN 01 Mar 2018

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Bu hafta tüm dünyanın gözü kulağı İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'ndeydi. Aslında "tüm dünyanın" demek istemiyorum, çünkü MWC temelde bir sektörel etkinlik. Ama günümüzde herkes teknolojiyle, özellikle de cep telefonu teknolojileriyle o kadar ilgili ki Barselona'da yapılan en küçük açıklama bile tüm dünya medyasında gayet geniş yer bulabiliyor.

Bana soracak olursanız her şeyin bu kadar çok abartılması, yerlere göklere sığdırılamaması normal karşılanacak bir şey değil. En iyisi “günümüzün hastalığı” diyerek, insanları üzebilecek tanımlamalardan kaçınalım ve asıl konumuza geri dönelim.

Kısaca anlatmak gerekirse bu yıl Mobil Dünya Kongresi’nde neredeyse hiçbir yenilik yoktu. Kanımca altyapı tarafında 5G protokolünün detayları belli oluncaya, cep telefonu tarafında da ise pil sorunu aşılıncaya kadar çok bir şey beklemek de gerekiyor.

Bu yıl İspanya’ya bir Çinli üretici akını olacağı tahmin ediliyordu. Adetsel anlamda tüm dünyada düşüşe geçen cep telefonu satışlarını pazarın “taze kanı” Çinli üreticilerin durdurabileceği konuşuluyordu. Ama görünen o ki yeni nesil işlemcilerin üretim hızı ve yükselen RAM fiyatları şu an için Çinli üreticilerin önünü kesiyor. Samsung ve Sony gibi cep telefonu pazarının önemli oyuncuları ise “dar alanda” top çevirerek bu kara günlerin bitmesini bekliyorlar. Apple’ı saymamamın nedeni zaten (teknolojik anlamda) yenilik peşinde koşan bir şirket olmaması.

İşin bizi ilgilendiren yanı

Bu yıl fuara Türkiye’den de yoğun bir katılım vardı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın fuar sırasında imzaladığı anlaşmadan başka, Turkcell de yeni girişimi olan Lifecell Ventures’ı Barselona’da tanıttı. Dijital operatör olarak Turkcell’in hayata geçirdiği servisleri, diğer operatörlerin kullanımına sunan Lifecell Ventures, Türkiye’nin teknoloji ihraç eden bir ülke haline gelebilmesi için büyük bir fırsat. İlk bakışta “göle maya çalmak” gibi görünse de Turkcell’in ürettiği servisleri dünya pazarına sunuyor olması gerçekten izlenmeye değer bir sürecin de aşladığını gösteriyor. Şimdiden bir yıl sonra Lifecell Ventures ile ilgili paylaşılacak rakamları merak ettiğimi söyleyebilirim.

Mobil Dünya Kongresi’ne katılan bir diğer yerli şirketimiz ise Vestel’di. Yeni ve muhtemelen Venus serisinin en iyisi olan telefonunu İspanya’da tanıtan Vestel’in ana (ve sanırım cep telefonu anlamındaki tek pazarı) Türkiye’yken yeni ürününü neden yurtdışında tanıttığını inanın anlamış değilim.

Vestel yerli bir cep telefonu üreticisi mi? Bana soracak olursanız “tek yerli cep telefonu üreticimiz Vestel’dir” derim. Hatta işi daha da ileri götürerek “bildiğim kadarıyla Avrupa’da üretim yapan tek cep telefonu markası da Vestel” diyebilirim. Ancak şu da bir gerçek ki ben duyurusu yapıldıktan aylar sonra satışa çıkan ve bu arada teknolojik anlamda eskiyen Vestel cep telefonlarından biraz sıkılmış durumdayım. Teknolojik ürünler tazeyken etkili olan ve en kısa sürede pazara sunulması gereken bir üretim modeli. Umuyorum ki Vestel gelecekte Barselona’da sadece Türkiye’de değil tüm dünyada satacağı, en modern teknolojiye sahip cihazlarını da duyuruyor olur.

Bu köşenin takipçileri Samsung Galaxy S9 ailesi ve Sony Xperia XZ2 modelleri için de yorum yapmam gerektiğini, daha doğrusu mutlaka yorum yapacağımı tahmin ediyor olmalılar. Ancak 2018 yılının ilk yeni modelleri olan bu telefonlara daha geniş bir yer ayırmak istediğim için Samsung ve Sony’nin 2018 satış planlarıyla ilgili düşüncelerimi sonraki bir yazıya bırakıyorum.