MİNNETSİZ TAVIRLAR

Aslı SERTDEMİR 17 Şub 2018

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Külahım önümde. Kırıp döktüklerimle konuşuyorum.

Ben ve biz kadınlar artık lafı dolandırmıyoruz beyler. İstediklerimiz o kadar net ki belki ondan mutlu etmeniz zor artık bizi. Eskisi gibi imalarla dolu cümlelerimiz yok. Belki çok alıştınız imalara. Belki çok alıştınız, aba altından gösterilen sopalara. Ama artık kadınlar net. Biz artık vazgeçtik vakit kaybetmekten. Balık baştan kokuyor artık. Anlatıyoruz ve soruyoruz. Var mısın? Diyoruz. Hem de öyle laf olsun değil. 

Akabinde test sürüşü var. Uyarı var. Olmadı mı? El sıkışalım olmuyor, alınmaca bozulmaca yok. Erkeklerin yaptığı en büyük hata kadının söylediğini özellikle bir saatten sonra sık da tekrarlanmışsa ‘’vıdı vıdı’’ diye nitelendirmeleri. Aslında kadın orada bağırıyor, “Yapma emek verdik birbirimize. Bu düzlüğü iyi geçtik. Yapma! Sonraki düzlükte de tut elimden”. Duyan akıllı adamlar devam edebiliyor. Duyamayanlarsa bunun adına ‘’vıdı vıdı’’ diyor. 

Çoğumuz anladık değişim yok. Kimse kimse için değişmiyor. Sadece istersek sivri taraflarımızı törpüleyip, adeta bir puzzle gibi birbirine oturan parçalardan bir bütün yaratmak var. O köşelerden bazıları ise ne yapsak yuvarlak bir köşeye dönüşmez. İşte onları değiştirmek için çok zorlamamalı. Hem karşı tarafı hem de kendimizi. Bilin ki ne kadar zorlarsak, gelecekte de bizi çok daha devasa bir sorun bekliyor olacak.

Biraz olsun insan kendini çözünce sorular ve sorunlar azalıyor. Çok kullandığım sevdiğim bir cümledir. “Neyi istediğimi hala bilmiyor olabilirim ama neyi istemediğimi çok net biliyorum.” Farkında veya değil ama birçok insan artık bu dürtü ile hareket ediyor. Ondan bu minnetsiz tavırları.

Yine yeniden soralım, Sevgililer Günü caiz mi?

Caiz mi? Caiz değil mi? Bilmiyorum. Bildiğim tek şey dünya sevginin gücüyle dönüyor. Yaşamı sevmek, insanları sevmek, vatanı sevmek, doğayı sevmek ve hayvanları sevmek. Sevdiğin neyi incitebilirsin? Bence o kadar gün içinde kutlanılacak en değerli gün. Sevgililerin bir araya gelip mum ışığında yediği yemeklerden ve pahalı hediyelerden ibaret tutmazsak, elzem ve hatırlatılması gereken bir gün.

Hatırla insanoğlu! Sevebilirsin. Sevdiğini sayabilir, saydığını da sevebilirsen, arkasında sur gibi durur korursun. Vatanını, aileni, sevdiğini, doğayı ve yaşayan her canlıyı.

Bugün en güzelinden nasıl mı kutlanır? Anlat, göster ve hissettir sevdiğine sevdiğini. Öyle klişe bir şekil de değil. Samimi ve içinden nasıl geliyorsa. Ama mutlaka göster, anlat. Eşin veya sevgilin, tut elinden anlat ona onu nasıl sevdiğini. Senin için ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduğunu. Çocuğuna, annene, babana, kedine, köpeğine veya bir ağaca dokun, sev, koru. Bağış yap.

Sevgililer Günü öncesi okuduğum bir yazıda kadınların birçoğunun artık Sevgililer Günü’nde çiçek istemediğini yazmışlar. Doğru mu? Evet. Bir kadın olarak yazıyorum. “Artık çiçek istemiyoruz.” Bir kadının tek istediğinin kendini özel hissetmek olduğunu bilmeyen beyler, sizlere. Çiçek göndermek denen şey artık telefonda birkaç tuş. Çiçek göndermekten çok daha ucuza mal olacak şeyler istiyoruz. Bize ait. Beraber olduğunuz kadını tanıdığınıza dair düşünülmüş bir şeylere ihtiyacımız var. Biraz daha fazla vakit harcayacağınız hediyeler istiyoruz. Bizimle olmanıza elimizi tutup belki bir kez daha sevginizi anlatmanıza ihtiyacımız var.

Bir onlar kaldı

İşin aslı astarı, şu fani dünyada yaşarken sevgi ile yaptığımız şeyler, geri bırakacağımız en gerçek ve en güzel anılar. Nuray Hafiftaş da türküleri sevdi, yazdı, söyledi. Geride bir onlar kaldı. Geçen temmuzda geçirdiği kalın bağırsak ameliyatından sonra karaciğerine de sıçrayan kanser nedeniyle tedavi gören Nuray Hafiftaş, yaşam mücadelesini kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hafiftaş'ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı. “Türk Halk Müziği'nin değerli sesi Nuray Hafiftaş'ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Sanatçı kişiliği ve eserleriyle, vatandaşlarımızın sevgisini kazanan, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecek olan kıymetli sanatçımız Nuray Hafiftaş'a Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.” Nuray Hafiftaş sonraki mekanın cennet olsun.

Unutmadık! Dualarımız Mehmetçiklerimizle.