MERSİN BELEDİYE BAŞKANI BURHANETTİN KOCAMAZ: TARIMI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Neşe BERBER 27 Haz 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan bir kentte bulunuyorsak ve bereket peygamberi Danyal Peygambere komşuluk ediyorsak, bu toprakların bereketli olması kadar doğal bir şey olmaz. Dağıyla ovasıyla, taş ekseniz taşın biteceği, insanlık tarihiyle yaşıt bir bölgede yaşıyoruz. Tarımla ilgili her konuda bizim insanımız maharetli ve çalışkan. Üretme konusunda hiçbir problem yok. Son yıllara kadar teknoloji, bilgi ve bilinç konusunda yeterli düzeyde değildi ancak özellikle son yıllarda modern sistemlerin hayata geçmesiyle bölgemizdeki ürün kalitesi her geçen gün biraz daha artmakta, insanlarımız daha sağlıklı ürünlere kavuşma imkanı bulmaktadır. Mersin Belediyesi olarak tarımı çok önemsiyoruz. Türkiye'nin ilk tarımsal hizmetler daire başkanlığını kurduk. Biz göreve geldiğimizden bu tarafa çok büyük katkı yaptık." dedi.

Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan bir kentte bulunuyorsak ve bereket peygamberi Danyal Peygambere komşuluk ediyorsak, bu toprakların bereketli olması kadar doğal bir şey olmaz. Dağıyla ovasıyla, taş ekseniz taşın biteceği, insanlık tarihiyle yaşıt bir bölgede yaşıyoruz. Tarımla ilgili her konuda bizim insanımız maharetli ve çalışkan. Üretme konusunda hiçbir problem yok. Son yıllara kadar teknoloji, bilgi ve bilinç konusunda yeterli düzeyde değildi ancak özellikle son yıllarda modern sistemlerin hayata geçmesiyle bölgemizdeki ürün kalitesi her geçen gün biraz daha artmakta, insanlarımız daha sağlıklı ürünlere kavuşma imkanı bulmaktadır. Mersin Belediyesi olarak tarımı çok önemsiyoruz. Türkiye’nin ilk tarımsal hizmetler daire başkanlığını kurduk. Biz göreve geldiğimizden bu tarafa  çok büyük katkı yaptık." dedi.

Mersin tarihin derinliklerinden günümüze gelmiş bir serüven. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Aslında Mersin’e, Tarsus’a insanlık tarihi ile yaşıt diyebiliriz. İlk insan ilk peygamber Hz.Adem’in oğlu Şit’in Tarsus’ta makamı var. Demek ki insanlık tarihi ile yaşıt bir yer burası. İnsanların yaşamını sürdürebilmesi için kolay yaşaması, kolay beslenmesi yaşamın ucuz olması gerekir. Bu bölgede başkan Kocamaz’ın tabiri ile ‘yazın döşeksiz kışın yorgansız yatma’ imkanınız var. Dolayısıyla tarihin ilk gününden itibaren bu bölgede yaşam var. Mersin doğası ile yemekleri ile en önemlisi tarihi ile öne çıkan şehirlerimizden.. Belediyeciliğin hizmet yeri olduğunun ve fiziki hizmetlerin yanı sıra insanları kaynaştıracak ve bütünleştirecek sosyal hizmetler yapılması gerektiğini vurgulayan Kocamaz, “Elbette fiziki hizmetleri gerçekleştireceğiz. Ama bundan daha önemli olan; her kim olursa olsun insanlar birlik ve beraberlik içerisinde yaşasın. Hem birbirlerine hem de kentlerine sahip çıksın. Gelecek nesillerimize daha huzurlu, barış içerisinde bir kenti devredelim.’’ diyen Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Mersin’e dair herşeyi YeniBirlik için konuştuk.

Mersin'i turizm açısından nasıl değerlendirirsiniz?

Mersin turizm konusunda çok çeşitli ve önemli imkanları sunabilecek bir şehirdir. Bu anlamda kendimizi oldukça şanslı görüyoruz. Mersin’in en batısında bulunan cennet koylardan, kültürel ve tarihi değerlerden tutun da doğusuna kadar geniş bir tarihi medeniyeti içine alan, tüm dinleri içinde barındıran, St Paul (Sen Paul) ve Danyal Peygamber’in aynı topraklarda yaşadığı, halen mezarlıkların bile birlikte olduğu dinlerin hoşgörü kenti olmuş bir bölgedir. Mersin’de denizin keyfini çıkarırken, ertesi gün tarihi mekanları gezip dolaşabileceğimiz önemli bir kültüre sahiptir.

Mersin'in mutfak kültürü ayrı bir zengin...

Mutfak kültürünün zenginliğinden tutun da, yayla turizmine kadar eşsiz bir coğrafyayı içinde barındıran kentimiz kapısını tüm dünyaya açacak kadar zengindir. Tarımsal ürünlerin hemen hepsi Mersin’de üretilebilmektedir. Dolayısı ile Mersin Türkiye’yi ve dünyayı belli ölçülerde doyurma imkanına sahiptir.

Turizm gelişmesi için farklı neler yapılabilir?

1980’de devlet politikası olarak turizm merkezi olarak Antalya pilot bölge seçilmiş. Mersin bu yüzden turizmde geri kalmış olabilir. O yüzden bütün yatırımlar o bölgeye gitti. Bizim sahiller turistik tesisler yerine ikinci konutlar ile dolduruldu. Güzelim portakal bahçeleri plansız programsız yapılaşmaya dönüştü. Aslında dünyanın her yerinde denizden uzak dağ tarafına yapılırken burası o dönemde kontrolsüz şekilde kalmış ve belde belediyeleri cesur ve bilinçsizce yaptı bunları maalesef bugün bu duruma gelmiş oldu.

Biz göreve geldiğimiz günden beri sahillerin tek elden yönetilmesi gerektiğini söylüyoruz, büyükşehir belediyesine bağlanması gerektiğini vurguluyoruz. Bu yapılırsa ordaki işgaller ortadan kalkacak, yağmacılığı ortadan kalkacak ve büyükşehir belediyesinin hazırladığı projeler ile sahiller yeniden turizme ayrılacak. İnsanlığa kazandırılacak. Oradaki işgaller söylemeyi ar ediyoruz ama oradaki başı boşluk memleketin hayrına değil.

Neler yetişiyor bu topraklarda?

Portakal mesela. Türkiye’de yetişen limonun %45’i Limonlu beldemizde yetişiyor. Türkiye muzunun %85’i Anamur ilçemizde yetişiyor. Çilek yine öyle bu bölgede üretilmeyecek hiçbir ürün yok. Yeterki buna eğilin biz yeni çeşitlere yönelmeyi düşünüyoruz. Yeni çeşit ürünler için çalışmalar yapıyoruz.

Çocukluğunuz Mersin’de geçti… 
O zamanlar nasıldı?

Benim babam pazarcıydı. Ben çocukken portakal 3 kilo 1 Lira diye bağırırdık. Ben altmış yaşına geldim aradan 50 yıl geçti halen vatandaş portakalı 3 kilosunu 1TL’ye satamıyor. Bu çok acı. Eskiden 35- 40 dönüm bahçesi olan insan ağa sayılırdı. Şimdi 100-150 dönüm toprağı olan vatandaş gelip çocuğuna asgari ücretle iş istiyor. Bu çok acı bir durum.  60 yılda bir portakalın fiyatı hiç değişmez mi?

Çiftçilerin sorunlarına farkındalık yaratmak için neler yapıyorsunuz?

Üretici gösterdiği her türlü fedakârlığa rağmen, ekonomik anlamda bunun karşılığını alamıyor. Üreticilerimizin bu sorunlarına çözüm bulmak için ortaklaşa hareket etmeye çalışıyoruz. Çiftçilerimizin yaşadığı sorunlar konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinlikler yapıyoruz ve bu etkinliklerin sayısını artırmaya çalışıyoruz.

2020 ULUSLARARASI NARENCİYE KONGRESİ MERSİNDE YAPILACAK

2020 yılında Uluslararası Narenciye Kongresi Mersin’de yapılacak. Bizim yaptığımız festivalide bu kongrenin içine dahil etmeyi planlıyoruz. Narenciye ile ilgili bütün ürünleri sergilemek için bir bahçe yapacağız. Yetişkin meyveleri insanlar görsün istiyorum. Mersin’in meydanına bir çalışma yapıyoruz. En bodurundan en büyüğüne kadar narenciye ağaçları dikeceğiz. Madem şehir narenciye şehri o zaman insanlar Mersin’e geldiklerinde bunu görsünler. 

“Gelecekte Mersin’de su sıkıntısı kalmayacak”

“Gelecekte tüm dünyada su sıkıntısı çekileceği bilim adamları tarafından ilan edilmiş durumda. Mersin’de yer altı kaçağı %68 oranında. Bu durumun önüne geçmek için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Zararın neresinden dönülürse kardır. Burada Büyükşehir’in, bütün ilçe belediyelerinin ve vatandaşın bilinçlenmesi gerekiyor. Silifke’den bu yana su kaynaklarımızın tespiti ve envanterini gerçekleştirdik. Bu envanter çerçevesinde inşallah gelecekte Mersin’de su sıkıntısı çekilmez. Ama hiçbir şey sonsuz değil. Su da sonsuz değil. Onun için israfı önlemek ve suyumuza sahip çıkmak mecburiyetindeyiz”

Mezitli İlçesi’nin Su Sorunu Tarihe Gömülüyor

Yaz aylarında Mezitli ilçesinin en büyük sorunu olan susuzluğa çözüm getirmek amacıyla geçtiğimiz yıl Şubat ayında 1.330.000,00 TL sözleşme bedeli ile yapımına başlanan Kuyuluk Terfi Hattı Projesi ile bahçelerin içerisinden geçen Ø300 mm asbest boru hattı Ø560 mm HDPE boru ile değiştirildi. Böylelikle hem devamlı arıza veren asbestten kurtulmuş hem de içme suyu debi miktarı artırılarak Mezitli ve Kuyuluk’un su sorunu giderilip Mezitli halkının yıllardır çözüme kavuşmayan sorunları tarihe gömüldü. Mezitli bölgemizde altyapı konusunda sıkıntılar vardı. Belli bölgelerde altyapı çalışmaları yapıldı. Sondaj çalışmaları yapıldı. Arıtma Tesisinin temeli atıldı. Mezitli bölgemiz Berdan suyundan yararlanamıyordu, yararlanabilmesi için çalışmalar yaptık. Neticede yapılacak hizmet bölge insanına yapılacak ve kimse yapılan hizmetleri sırtına alıp götürmüyor. Hizmetin partisi olmaz. Yeter ki yapılsın. Vatandaşımızın hayatı kolaylaşsın istiyoruz. İyi niyet çerçevesinde herkes Mersin’e bir şeyler yapılsın istiyor.

“Babam seyyar satıcıydı. Ben ilkokulda okurken 10 yaşlarımda portakal 3 kilo 1 Lira diye bağırırdım, portakal elli yıl geçti hala 1 TL"