MERHABA AFRİKA, BU BİR VEDA DEĞİL

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Doğu Afrika'da dünyanın en güzel insanları ile altı gün geçirdik..

Doğu Afrika’da dünyanın en güzel insanları ile altı gün geçirdik.. Darüsselam’dan Tanga’ya yüzlerce km yol aldık… Bazen uzak bir köyde ailelerle bir araya geldik, bazen Albino çocuklarla iftar yaptık.. Bu Ramazan yolumuz Tanzanya’ya düştü…

2022 yılında Ramazan ayı nedeniyle Tanzanya’daydık. Almanya’dan Avrupa Yetim Eli Derneğinden dostlar aradılar bizi. “Afrika çalışmalarımız var. Buyur birlikte Tanzanya’ya gidelim” Yollara düştük.. Kimi bir Evliya Çelebi olduk, kimi omuzlarımızda yardım kolileri ile uzakları yakın ettik. Nizamettin Aygan, Gökhan Karalök bir de Tanzanya ‘da yaşayan gönüllü Kadir Kömürcü. Darüsselam başlayan yolculuğumuzda Tanga bölgesinde devam etti. Zor şartlar, zor zamanlar bölge için.

ZENGİN TOPRAKLARIN FAKİR BEKÇİLERİ

2021 yılında Demokratik Kongo ziyaretimizde sömürgeciler bizim sadece zenginliklerimizi sömürmediler kişiliğimizde çaldılar demiştiler bize. Portekiz, Alman, İngiliz sömürgesinde kalan Tanzanya zenginlikleri içinde fakir kalmış bir ülke.. 60 milyon nüfus ve her yıl 1 milyon 800 bin artıyor. Cıvıl cıvıl çocuklar kırsalda doğanın içinde büyüyorlar. Kentler, kasabalar ve köyler.. Elektrik ve su olmayan köyler.. Bu insanların özünde çok şeyi var ama her şeye muhtaç bırakılmışlar.. Bazen buraları gördüğümde bu ülke bu yüzyıla ait değil diye düşünüyorum..

TÜRK YARDIM KURUMLARI AFRİKA’NIN HER YERİNDE

Hem Türkiye’de hem Avrupa’da faaliyet gösteren Türk yardım örgütleri Afrika’nın her yerinde.. Ramazan ayında adeta bir çıkartma var.. Biz Tanzanya’dayız diğer ekipler Uganda’da. TİKA birçok projeyi yürütüyor. Marif Vakfı eğitim için adımlar atmaya devam ediyor. Geç kalınsa da yıllara rağmen yapılacak çok şey var. Sürdürebilir kalkınma esas olmalı. Bu insanlara zenginliklerine sahip çıkmaları ve işletmeleri öğretilmeli. Yapılan yardımlar can suyu oluyor. Bereketli topraklarda onurlu yaşamalarının önü açılmalıdır..

Yıllar önce peygamber efendimizin sahabeleri Afrika’nın kıyılarına inancın tohumlarını attılar. Selam yurtları kurdular. Bugün en uzak yerlerde ezanlar yükseliyorsa o atılan tohumların meyveleri. Evet iyilik bulaşıcıdır.. Merhaba Afrik .. Merhaba Tanzanya… Afrika’yı yazmaya anlatmaya devam edeceğiz…