MELEKLER ŞEHRİ

Neşe BERBER 28 May 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Melekler Şehri isimli filmi hatırlar herkes..

Los Angeles semalarında gezinen melek Seth, güzel bir kadına, Maggie’ye aşık olur ve aşkı için melekliğinden vazgeçmeye karar verir.. Los Angeles şehrine gelir. Ancak bu karmaşık düzende insan olarak şehirde yaşamak zannettiği kadar kolay mıdır?..

Eyüp Sultan Camii’nin arkasındaki tarihi cülus yolu Fatih Sultan Mehmet’ten Vahdettin’e kadar Osmanlı saltanat gelenekleri içinde padişahların tahta çıktıklarında kılıç kuşanıp ata bindikleri tarihi yer işte bu yollar...

Kadın Sultanların Eserleri

Eyüp Sultan dini mekanları, ünlüleri, kadın sultanların eserleri ve tarihi mekanları insanı tarihin arka sokaklarında yürüyor gibi hissettiriyor, elbette ruhsal olarak hissettiklerimiz bambaşka… Her bir mekanında insan kendisiyle baş başa kalıp duyguları ile yüzleşiyor.. Ne muhteşem bir şehirdeyim diyor.. Melekler Şehri’ndeyim…

Fatih'in Emaneti...

Eyüp Sultan Fatih’in emaneti, Eyüp Sultan’ın kurucusu olduğu şehir medeniyet tarihimizin en değerli yerlerinin başında geliyor. Sur dışı İstanbul’da kurulan ilk belde ile şehirciliğin temellerinin ilk adımları burada atılmış ve şehircilik anlayışı Eyüpsultan’dan yayılmış dünyaya. Şehircilik, mimari ve medeniyet mirası ile İslam coğrafyasının en önemli ziyaret merkezlerinden olan Eyüpsultan, her yıl yerli, yabancı milyonlarca insana ev sahipliği yapıyor. Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, Tarihi Meydan’ı ve çevresini değiştirecek, şehrin tarihi kimliğini yaşatacak ve gelecek nesillere aktarmak için Eyüpsultan Tarihi Merkezi Projesi’ni (ESTAM) başlattı.

Eyüpsultan’da anıtsal eserler zarar görmeye başlamış ve şehirde ulaşım, erişim, otopark büyük bir sorun haline gelmesiyle Eyüpsultan Tarihi Merkez çalışmalarına bu sorunlara kalıcı çözüm üretmek amacıyla başlatılmış.

Manevi Mirasımız..

Remzi Aydın ile konuştuğumda hissettiğim şuydu: Eyüpsultan manevi olarak mirasımız ve onu gelecek nesillere sağlam bir şekilde taşımak zorundayız.. Bu tarihi mirası yeniden şaha kaldırıp İstanbul’un kalbinin burada atmasını sağlayacak bu tarihi şehri hem Türkiye’de yaşayan insanların hem de yurtdışından gelip Eyüp Sultan’ı ziyaret eden insanlar için burayı bir cazibe merkezine dönüştürmek.. Ve elbette şehrin ekonomisi de büyümüş olacak.. Başkan Aydın ilçenin tarihi mirasını esas alarak, “Eyüp’ü bir huzur kenti yapma anlayışıyla, her alanda sürdürülebilirlik ilkesini benimsemiş, muhtacı, sahipsizi olmayan, sosyal ve kültürel belediyecilikte öne çıkmış, toplumsal gelişime liderlik eden, alt ve üst yapı sorunlarını çözmüş, geleceği yüksek standartlarda inşa eden şeffaf ve dinamik belediye olmak hedefimiz” diyor.

Eyüpsultan tüm insanlık için önemli bir ilçe. Huzurlu ve görkemli tarihi mirasımızın şehri. Bu yüzden ESTAM başlatılmış ve ESTAM Türkiye’ye model olacak bir proje çalışması..

9 rotalı rehberlik hizmeti

Hem Eyüpsultan’ı gezeyim hem de bilgi alayım diyorsanız, kokartlı rehber eşliğinde Rehberlik Hizmeti uygulaması başlatılmış. Eyüp Camii ve Çevresi Güzergahı, İdris Tepesi, Piyerloti ve Eyüp Mezarlığı, Ayvansaray Kızılmescid Güzergahı, Haliç Turu, Dîni Yapılar Turu, Hanım Eserleri Turu, Sanat Turu, Şahıs Turu, Nişanca Turu’yla 9 farklı güzergahın yer aldığı gezi rotaları kokartlı rehberler eşliğinde gezdiriliyor.