MATRİKS'TEN KORONAYA NELER OLUYOR?

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Koronavirüs Wuhan Viroloji Enstitüsünden üretilip dünyanın başına bela mı edildi? Yoksa yanlışlıkla kontrol dışına mı çıktı... Dünya bu sorunun cevabına göre şekillenecek gibi görünüyor.

1999 yılında gösterime giren Matriks ve devamı ile üçlemesi olan seride içinde yaşadığımız dünyanın, sinirlerimize gönderilen elektrik sinyallerinden ibaret bir halüsinasyon olabileceği fikrini temel alan Matriks evreni izleyicilere anlatıldı. Matriks bir kıvılcım olarak bilinçaltımıza işlendi. Kısaca hatırlayalım sanal gerçeklik, yapay zeka, beyin-makine nörolojik ara yüzleri, robotlar, evrim, program kodlama ve hackerlik gibi konular filmde Neo isimli karakter üzerinden insanoğlunun yaşamını kendisi için enerji kaynağına çevirmiş olan gelişmiş yapay zeka makinelerine karşı mücadele anlatılıyordu. Film 1999 yılında distopik bir geleceği tüm dünyaya duyurdu. Üçlemenin son filmi 'Matrix Revolutions' 2003 yılında gösterime girdi. 2020 yılında ise Matriks 4 filminin çekimleri başlayacaktı.

ŞİMDİ GELELİM GÜNÜMÜZE

Koronavirüs Wuhan Viroloji Enstitüsünden üretilip dünyanın başına bela mı edildi? Yoksa yanlışlıkla kontrol dışına mı çıktı... Dünya bu sorunun cevabına göre şekillenecek gibi görünüyor.

Bu süreçte ABD ve İngiltere’nin Çin’e yüklenmeye başladığı görülüyor... Bu durum, Çin’in milyarlarca dolar yatırdığı kuşak yol projesini etkiler mi?

Herkesin birbirine ihtiyaç duyduğu bir dünyada, ülkelerin ilişkileri ve iş birliklerini yeniden düzenleyeceklerdir. Ayrıca bu virüsün Çin tarafından iddia edildiği  gibi Amerika’da üretilip, Çin’deki laboratuvarda geliştirildi mi? Gerçeklerin ortaya çıkması durumunda dünyanın daha farklı bir kutuplaşmaya dahi gidebilir. Salgın dünyaya Çin'in "izole edilmiş" Wuhan şehrinden yayıldı. Korona salgını Wuhan kentine 629 km uzaklıktaki Çin'in ticaret merkezi Shanghai'ye uğramadı. Çin dışındaki küresel şirketler küçülmeye devam ederken ve Batı ekonomilerinde güçlü şirketler el değiştiriyor. Bunun yanında Çinliler hala şirket almaya, Çin dışında büyümeye devam ediyor.

ABD Savunma Bakanı Esper, Çin için “Virüs ortaya çıktığından beri bizi yanıltıyorlar” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab: "Çin, bu virüsün nasıl yayıldığı sorusunu cevaplamalı." Fransa Devlet Başkanı Macron, “Bu kriz bize bazı mallarda, materyallerde Avrupa egemenliğinin sağlanması gerektiğini, bağımlılığı azaltmak için ulusal sınırlarda daha fazla üretim yapmayı ve uzun dönemde hazırlanmamız gerektiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

NELER OLACAK?

1- Açık sınırlar ve ayrılmaz birlikler düşüncesi hayal olacak, devletlerin sınırlarındaki kontroller daha sıkı hale getirilebilmeye başlandı. Bazı ülkelerce dile getirilen ve Avrupa Birliğince uygulanan “açık sınırlar” uygulamaları artık adının bile anılamayacağı günler geldi. Hatta ABD kendi eyaletleri arasında sıkı kontrolden söz ediyor.

2-Aşı olmayan, olsa bile bunu kanıtlamayan kişilerin hareketleri kısıtlanacak. Koronavirüs salgınının ardından insanlara aşı bir zorunluluk haline gelecek. Aşı olan insanların oldukları aşılar kimliklerine kan gurupları gibi işlenecek. İnsanlar aşı olduklarını kanıtlamadıkları sürece seyahat edemeyecekler, hata çalışamayacaklar, okula kayıt yaptıramayacaklar.

3-Yeni bir dijital yaşam olacak ve yapay zeka kalıcı olacak. Korona ile mücadele de izolasyon gereği insanlar vakitlerini evlerinde geçiriyor ve zorunlu haller dışında dışarı çıkmamaya başladı. Koronavirüs sonrası uygulamalarda uzaktan eğitim, uzaktan çalışma, uzaktan başvurular, dijital para gibi uygulamalar kalıcı hale gelecek. Çünkü paranın yaygın olarak kullanılması virüs yuvası olduğu süreçte kabul görmeye başladı. Elden ele dolaşan metal ve kağıt pek çok hastalık yaydıkları insanlar arası kabul görmeye şimdiden başladı bile. Korona sonrası “nakitsiz bir toplum” ortaya çıkacak. Zaten son yıllarda yayılmaya başlayan kripto para, dijital bankacılık ve finans yaygınlaşmaya devam edecek.

4-Nano teknolojiler giderek artacak. 5G ve üstü teknolojisi kaçınılmaz halde insan hayatına girecek. İnsan yaşamı evde daha fazla geçmeye başladığından internet kullanımının büyük bir artış gösterdi. Dijitalleşmenin sınırları sınırsız olacak. Robotlar hayatın her yerinde yerlerini alacaklar. Uzay çağı olarak adlandırılan gelişmeler adım adım gerçekleşecek.

4-Devlet ve din anlayışı değiştirilmeye çalışılacak. Korona ile başlayan süreçte en büyük kavga devletlerin yapılarında ve insanların din anlayışlarında olacak. Devletler kendi içlerine kapanarak temel ihtiyaçlarını kendileri karşılamaya çalışacak. Gıda güvenliği ve sağlık askeri harcamaların önüne geçecek. Değişen yaşam şartları ile sanal ibadethaneler ortaya çıkarılacak. Sözde yeni dinler insanlara dayatılmaya çalışılacak.

Liste uzun korona sonrası asıl mücadele başlayacak.