MARULDAN HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 5'E YÜKSELDİ

Gizem ŞENYURT 04 Haz 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları

ABD, son yılların en büyük E.coli salgınını yaşıyor. Roman marulundan bulaştığı tespit edilen hastalıkla ilgili 35 eyaletten 197 vaka rapor edildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) yapılan açıklamada 16 Mayıs'tan itibaren 25 kişiye daha E.coli teşhisi konduğu söylendi. Salgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5'e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin ikisi Minnesota, diğerleri ise Arkansas, Kaliforniya ve New York'tandı. Salgın, 2006 yılında 200 kişinin hastalandığı salgından beri ABD'deki en büyük E.coli salgını olarak raporlandı.



Bakteri, üç hafta önce ABD genelindeki marketlere satışa gönderilen Roman marullarından insanlara geçti. Bakterinin ana kaynağı Arizona'daki Yuma bölgesi olarak belirtilse de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), tek bir üretici, dağıtıcı ya bölgenin ana kaynak olmadığını açıkladı.

CDC, hastalığa yakalanan kişilerin bir kısmının enfekte marullar yemediğini, hasta kişilerle temas yoluyla bakteriyi kaptığını söyledi. E.coli bakterisi, şiddetli ishal, kusma ve ileri vakalarda böbreklerin iflasına sebep olabiliyor. Vakaların çoğu ABD'nin Kaliforniya ve Pensilvanya eyaletlerinde olsa da Kanada Toplum Sağlığı Merkezi de ABD'deki ile aynı genetik özelliklere sahip altı E.coli vakasının görüldüğünü söyledi. Vakaların hala gelişmesinin en önemli sebepleri olarak insandan insana bulaşma ve hastalıklı marulların hala raflarda satışta olması gösteriliyor.

Çin'de yeni trend: Ayrılık tazminatı

Çin'in Hangzhou şehrinde polis, bir kafede unutulan şüpheli çantaya müdahale etti. Çantanın içinden ise iki milyon yuan yani yaklaşık 315 bin dolar para çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, paranın kız arkadaşından ayrılmak isteyen bir genç tarafından bırakıldığını tespit etti. Kız da parayı az bulup bırakınca çanta sahipsiz kalarak kafede paniğe sebep oldu. 



Ayrılık parası, son zamanlarda Çin'de yaygınlaşan bir trend. Bu trende göre uzun ilişkiden ayrılmak isteyen taraf, karşı tarafa belli bir miktar para ödüyor. Ataerkil bir toplum olan Çin'de tazminatı da genelde erkek veriyor. Buna geleneksel bir toplum olan Çin'de 28 yaşını geçen bekar kadınların evde kalmış sayıldığını da ekleyince ödenen tazminata duygusal pay da ekleniyor. Duygusal tazminat, kadına kaybettirilen zaman ve bu sürede kaçırmış olabileceği uygun koca adayları için ödeniyor. 

Hangzhou'daki olayda ise genç kadının eski sevgilisinin ödediği tazminat miktarını az bulup kabul etmediği, bu nedenle para dolu çantayı bıraktığı öğrenildi. Genç adam da eski sevgilisinin parayı aldığını düşününce ikisi de çantanın akıbetini kaybetti. Polis, parayı genç adama teslim etti. Şimdi ayrılan çift, yeniden tazminat miktarı üzerinde anlaşmaya varmaya çalışacak.

Öğretmen, yavru köpeği dev kaplumbağaya yedirdi

Son zamanlarda Türkiye'de de sıkça konuşulan hayvanlara eziyet ve cezai yaptırımları hakkındaki vakaların bir benzeri Amerika'da yaşandı. Idaho Eyaleti'nin Preston kentinde ortaokul fen bilgisi öğretmenliği yapan Robert Crosland, hayvana eziyet suçlamasıyla karşı karşıya. İddialara göre Crosland, hasta bir köpek yavrusunu saldırgan bir dev kaplumbağaya yem olarak yedirdi, üstelik bazı öğrencilerin gözü önünde.



Mart ayında gerçekleşen olayın ardından istilacı türler sınıfına giren dev kaplumbağanın sertifikalarının olmadığı anlaşılınca Idaho Eyaleti Tarım Departmanı tarafından el konuldu ve "insani şekilde" uyutuldu. 

Preston Ortaokulu'nda öğretmenlik yapan Crosland hakkında ise "Etki altında kalabilecek yaştaki öğrencilerin karşısında hayvan öldüren birinin çocuklarımıza öğretmenlik yapmasını istiyor muyuz?" başlığıyla imza kampanyası açıldı ve 190 bin imza toplandı. Crosland hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bunun sonucunda öğretmen suçlu bulunursa 6 aya kadar hapis ya da 5 bin dolar para cezasına çarptırılabilir.

Her şeylerini satıp tekne aldılar, 2. günde tekneleri battı

ABD'nin Colorado eyaletinden bir çift, sahip oldukları tüm mal varlıklarını satıp birikimleriyle tekne aldı. Yeni tekneleriyle yelken açan çiftin teknesi 2. gün battı. 



Nikki Walsh ve Tanner Broadwell, tüm birikimlerini ve mal varlıklarını satarak yıllardır hayalini kurdukları yelkenli seyahatine çıkmak için tekne aldılar. Aldıkları tekneyi tamir etmek için de bir yıl daha çalışıp para biriktirdiler. Sonunda tekneleri hazır olunca Florida'nın Key West sahiline doğru yelken açan çift, ikinci gün John's Pass civarından geçerken deniz kazasına uğradı. Teknelerinin altı suyun 2-3 metre derininde bir şeye çarptı. Ağır hasar alan tekneye hızla su dolmaya başladı. Yardım çağrısı yapan çiftin imdadına 1 saat sonra başka bir tekne yetişti fakat yardıma gelen tekne de su çok sığ olduğu için yanaşamadı. Bunun üzerine Walsh ve Broadwell, pug cinsi köpeklerini alarak tekneyi terk etmek zorunda kaldı. 

Geride tüm birikimlerini yatırdıkları teknelerini bırakan çifti şimdi de tekneyi sudan çıkarma masrafı bekliyor. Evlerini, arabalarını satan Walsh ve Broadwell'in kalacak yeri de yok fakat çift bir gün yine tekne ile çıkacakları seyahatten umutlarını kesmediklerini söyledi.