Vakıf Katılım web

MARKA VİCDANI

Yonca ORTAN 18 Nis 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Günümüzde kullanılan birçok makyaj ve kozmetik ürünü ne yazık ki öncelikli olarak hayvanlar üzerinde test ediliyor.

Günümüzde kullanılan birçok makyaj ve kozmetik ürünü ne yazık ki öncelikli olarak hayvanlar üzerinde test ediliyor. Bu ürünlerin test aşamasında hayvanlar birçok ölümcül kimyasala maruz bırakılıyor. Bu duruma tepki olarak dünya çapında birçok aktivist hayvan sever dernek milyonlarca imzanın toplandığı imza kampanyaları düzenliyor, yürüyüş ve protestolar organize ediyor ve bu tarz firmaları deşifre ederek insanları boykota çağırıyor. Bu tepkilerin neticesinde birçok firma da cruelty-free olarak da bilinen, üzerinde hayvan testlerinin yapılmadığı vegan etiketli ürünlere ağırlık vermeye başladı. Kozmetik sektöründe her geçen gün daha fazla firma bu konudaki duyarlılığını artırıyor.

Neden yapılmamalı?

Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Dünyada her yıl, başta tavşanlar ve fareler olmak üzere milyonlarca hayvan deneyler yüzünden ölüyor. Ancak bir deneyin en kötü sonucu basit ve acısız bir ölüm değil. Deney yapılan birçok hayvan, en nihayetinde ölmeden önce uzun süre eziyet çekiyor. Unutmayın ki; acı çektiklerini dile getiremiyor olmaları, acı çekmedikleri anlamına gelmiyor. Bu nedenle hayvan deneyleri konusunda bilinçli ve duyarlı olmamız çok önemli.

Hayvan deneyleri yapan markaların en büyük bahanesi “insanlık için” oluyor. Fakat bazı markalar bunun aksine inanıyor ve hayvan deneyleri yapmıyor. Elbette hala hayvan deneyleri yapan marka sayısı çok fazla. Ancak hayvan hakları aktivistleri sayesinde her geçen gün birçok marka hayvanları deneylerinde kullanmaktan vazgeçiyor.

Hayvan deneyleri yapmayan yüzlerce marka var. Bu markalara vegan, vejetaryen veya hayvan deneysiz sertifikaları veriliyor. Bu markalar hayvanlar üzerinde deney yapmadığı gibi, hayvan deneyleri yapmayan tedarikçiler ile birlikte çalışıyorlar. Peki hayvan deneyleri yapmayan markalar nasıl anlaşılıyor?

Hayvan deneyleri yapmayan markaların ürünlerinde bunu belirten logolar yer alıyor. Ambalajlarında bu logolara sahip olan markalar kesinlikle hayvan deneyleri yapmıyor. Ayrıca hayvan deneysiz markaları akıllı telefonlar ile kontrol etmek de mümkün. Bunun için Deneysiz adlı uygulamayı veya benzerlerini kullanabilirsiniz.

Hayvanlar üzerinde deney yaptığı iddia edilen markalar

Air Wick, Axe, Avon, Biotherm, Braun, Cacharel, Calgon, Carefree, Clear, Comfort, Dolce & Gabbana, Donna Karan, Dove, Durex, Estee Lauder, Febreze, Finish, Garnier, Gillette, Giorgio Armani, Glade, Head & Shoulders, Helena Rubinstein, Hugo Boss, Ivory, Johnson & Johnson, Kerastase, L'Oreal, L'Occitane, Lacoste, Lancome, Listerine, Lux, M.A.C., Max Factor, Maybelline, Mr. Clean, Neutrogena, Nivea, Olay, Old Spice, Organix, Pampers, Pantene, Procter & Gamble, Purex, Ralph Lauren, Reckitt Benckiser, Schwarzkopf, Signal, Tommy Hilfiger, Vaseline, Vichy, Vicks, Victoria's Secret, Yves Rocher.

Hayvanlar üzerinde deney yapmadığı iddia edilen markalar

Africa Organics, Almawin, Aubrey, Avalon, Body Essence, Burt's Bees, Ciel D'Azur, Dalan, Dalin Organik, Dermalogica, Dermalush, Dr. Hauschka, Ecem Kozmetik, Ecover, Erbaviva, Evora, Giovanni, Lush, Salon Natural, The Body Shop, Trukid.