LİGLER BAŞLAYACAK AMA!

Fehmi KETENCİ 04 Eyl 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Süper Lig takımları, oldukça sıkıntılı bir pandemi dönemi arasında yaz hazırlıklarını sürdürürlerken, yeni transferler yaparak kadrolarını güçlendirebilmenin yanı sıra, hazırlık maçlarıyla da lig başlamadan önce takımlarını dinç tutma çabasındalar.

      Futbolseverler için 2020-2021 heyecanı iki hafta sonra başlayacak.

      Süper Lig takımları, oldukça sıkıntılı bir pandemi dönemi arasında yaz hazırlıklarını sürdürürlerken, yeni transferler yaparak kadrolarını güçlendirebilmenin yanı sıra, hazırlık maçlarıyla da lig başlamadan önce takımlarını dinç tutma çabasındalar. Bu arada transfer çalışmalarına da devam ediyorlar.
      Özellikle transfer çalışmaları konusunda pek de rahat değiller. Takımlarımızın çoğu UEFA’nın Finansal FairPlay engeliyle boğuşmanın yanı sıra TFF’nin sıkı denetiminde olan “Haracama Limitleri” baskısından iyice bunalmış durumdalar.

      Geçtiğimiz haftalarda bu konu ile ilgili oldukça ayrıntılı yorumlar yapmıştım. Harcama Limitleri konusunda “Kulüpler Birliği Vakfı” ile Türkiye Futbol Federasyonu arasında henüz bir orta nokta bulunanamış olmasına karşın transfer çalışmaları devam ediyor.

      TFF’nin baskı yaptığı “Harcama Limitleri” konusunda en çok sıkıntıda olan Fenerbahçe bu sıkışık ortamda transferde nasıl bir orta yol buldu henüz bilemiyoruz ama, “TFF’nin cezalandırır gibi belirlediği 177 milyonluk “Harcama Limiti” rakamından bunalacağı, çaresiz kalacağı söylenirken, transferin en hareketli takımı olarak geride kalan iki haftalık süre içinde adından en çok söz edilen idi. 

      Yazılanlara göre; yerli-yabancı olarak, hem yurt içi hem de yurt dışından toplam onbir yeni transferi kadrosuna kattı. Transferlerine bakıldığınızda, tam anlamıyla bir yıldızlar takımı olma yolunda hızla koşuyor. Daha da transfer yapacağından söz ediliyor. Bu arada; henüz tam olarak kesinleşmemiş olmasına karsın, genç golcüsu Vedat Muriç’i İtalyan Kulübü Lazio’ya, oldukça yüksek bir transfer ücretiyle satmak üzere. TFF’nin ceza gibi belirlediği bu “Harcama Limiti” rakamıyla hiç transfere yapamaz denilen, neredeyse ligin en iyi yerli oyuncularını kadrosuna katan Fenerbahçe, bu hareketliliğiyle transfer dönemi sonuna kadar adından en çok söz ettiren kulüp olacak.

      Bu nasıl oluyor bilemeyiz ama, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un bir bildiği vardır diyerek lig takım kadroları lisans tescilinde neler olacak göreceğiz. Konuşulan bir durum var ki, bu da; “fırtına öncesi sessizlik” olarak değerlendiriliyor, söylemeden geçmeyelim.

      Fenerbahçe ile TFF arasında “Harcama Limitleri”nin uygulanması konusunda neler yaşanacak bekleyelim görelim. Geçtiğimiz haftalarda Fenerbahçe’ye reva görüleni enine boyuna yorumlamış, neler olabileceğini analiz ederek, şunları yazmıştık  

      “Harcama Limiti” konusunda herkesin kafasını karıştıran bir rakama reva görülen, vergi borcu, futbolcularına fazlaca borcu olmayan, “Bankalarla Borç Yapılanması”na girmeyip, geleceğini düşünerek kendi olanaklarıyla sorunu çözme yolunu tercih eden Fenerbahçe’nin “Harcama Limiti”; 177 milyon. Dört büyüklere göre çok düşük ve orantısız olan bu komik rakama mahkum edilen Fenerbahçe ise; bu transfer döneminin en hareketli kulübü.”

      “Bir yerde bir yanlış var. Nerede mi, kimse onu çok uzaklarda aramasın.

      “Görünen o ki; bu durum, Fenerbahçe’nin aleyhine işledi veya söylenenlere göre aleyhine işletildi. Kim haklı, kim haksız göreceğiz. Yapılan toplantı sonrasında, Fenerbahçe’den istifa ettiğini unutan TFF Başkanı’nın söylediği şu sözler unutulmadı; “Ben Fenerbahçe Başkanı olsam kabul ederdim.”

      “Gelecek yıllarda kriz yaratacak bir başka sorun ise; unutulmuş gibi. Şimdilik sorun çözüldü diye rahat görünen kulüpler, bu yıl bankalar borç yapılanmasının ilk faizlerini ödeyecekler. Faiz ve ana para ödemeleri gelince bu kadar rahat olamayacaklardır. Bankalarla yapılan bu borç yapılanmasını kabu letmeyen Fenerbahçe ise, imzalayanlardan çok daha rahat olacak. Hesap bilenler böyle diyorlar!”

      Konu artık TFF, Lisans Tescil kurulları ve Fenerbahçe arasında. Bekleyelim göreceğiz.

      Bir Ligimize dönelim. Süper Lig 11 Eylül Cuma günü başlayacak, 42 hafta sürecek, 26 Temmuz 2021 pazar günü sona erecek. 11 Eylül Cuma günü başlayacak Lig’de ilk dört hafta seyircisiz oynanacak. Daha sonrası ise pandemideki duruma göre değerlendirilecekmiş.