​LİGİN SONU GÖRÜNDÜ!

Fehmi KETENCİ 26 May 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Hiç yok gibi demek bile iyimserliğe yüklenmiş bir tahmin. Fenerbahçe şu anda 71 puan ile Galatasaray'ın beş puan arkasında ikinci durumda.

      Zaman zaman “Fenerbahçe’de neler oluyor?” başlığı altında yazdığım yazılarımda Fenerbahçe’nin kötü gidişatını yorumlamış, Jorge Jesus’u kıyasıya eleştirmiştim. Hala da eleştirmeye devam ediyorum ve edeceğim de. “Büyük hoca” diye umut bağladığımız ve takımı teslim ettiğimiz, takımı şampiyonluğa taşımalarını beklediğimiz sezon başı transferlerin birçoğu, ya sakat veya üzelerinde atamadıkları formsuzlukları ile takıma hiçbir katkı yapamadılar veya karo dışında kaldılar. Bir iki tanesinden işe yaramaz dye kurtulmaya çalıştığınız bu futbolcular konusu yeni dönemde de başımızı ağrıtacak gibi görünüyor. Asıl sorun ise, şu sıralar hakkında verilecek kararı beklemekte olan Jorge Jeus’un takımdaki geleceği hala belirsizdir. Ligin sona ermesine üç-dört hafta var, şampiyonluk umudumuz neredeyse hiç yok gibi.

      Hiç yok gibi demek bile iyimserliğe yüklenmiş bir tahmin. Fenerbahçe şu anda 71 puan ile Galatasaray’ın beş puan arkasında ikinci durumda. Bu hafta dahil olmak üzere kalan dört haftanın ikisinde Hatayspor ve Gaziantep karşılaşmalarından hiç oynamadan üçer puan alacağı avantaj gibi görünüror olsa da, beş puan önde şampiyonluk kovalayan Galatasaray ile zorlu bir derbi karşılaşmasının olduğu hiç ama hiç unutulmamalı. O karşılaşmadan galip ayrılsa bile iş pek de garanti gibi görünmüyor. Bu Galatasaray’ın kalan tüm karşılaşmalarını kaybetmesi sonrasında yapılack hesaba bağlı. Burada, sadece gol averajından sağlanan avantaj etmiyor. Puan beraberliği durumunda takım galibiyetlerini gösteren maç averajında Galatasaray çok avantajlı..Kısacası bu sezon şampiyonluk umudu hiç yok demek daha doğru olacak. 

      Bu arada Lig ikinciliği konusu da pek de garanti değil gibi. Şenol Güneş’in takımın başına gelmesiyle atağa kalkan Beşiktaş dolu dizgin ikinciliğe koşuyor. Bir maç fazlasıyla elindeki 71 puanıyla üçüncü durumda. Yanı kısacası, Beşiktaş’ı da göz ardı etmemek gerekiyor.    

      Son haftalarda kafası karışık gibi görünen Jesus’un da bu durumdan rahatsızlık hissediyor olmasına rağmen, durumu düzeltmek yerine takıntı haline getirdiği abartılı saçma sapan rotasyon uygulamalarıyla takımın dengesini bozduğunu herkes görüyor. Sadece Aii Koç yönetimi ve Jesus’un göremediğini de sık sık eleştirmiştim. Fenerbahçe ve Ali Koç yönetimi sıkı sıkıya sarıldığı Ziraat Türkiye kupası var elinde şimdi. Bu Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un yarış dışında kaldığı bu kupanın Çarşamba gecesi oynadığı yarı final maçınin rövanşında 3-0 galip geldi ve finale çıktı. Finalde; Ankaragücü-Başakşehir arasında oynanacak yarı final karşılaşmasında galip gelecek takımla finalde karşılaşacak. Son hafta karşılaşmalarında biraz toparlanmş görünen Fenerbahçe’nin yakaladığı bu şansı değerlendirip Türkiye Kupası’nı kazanabileceğini düşünüyorum. Bu kadrodan son zamanlardaki gibi iyi bir takım sahaya sürülürse bu gerçekleşebilir. Ali Koç’a ve Fenerbahçe’ye bu yeterli olur mu bilinmez ama şampiyonluk umutları bir yıl daha ötelenmiş olur. 

      Bu durum yönetimi biraz olsun rahatlatmış gibi görünüyor. Kulağmıza gelenlere göre   Jesus’un verdiği yeni transfer raporları doğrultusunda çalışmalar erkenden başlatılacakmış. Bu da Jesus ile bir yıl daha çalışma ihtimalinden söz ediliyor. Umarım bu transferlerde Jesus’un istediği isimler ağırlıkta olmaz. Yine kulağımıza gelenlere göre, on adet yeni transfer yapmak gibi bir düşüncesi var Başkan Ali koç’un. Yine konuşulan, Ferdi, Arda gibi çok değerli futbolcular ve diğer başka futbolcuların satışından elde edilecek bütçe ile yine milyonlarda avro bütçe yükünün altına girilecek. Yine belli ki, birkaç futbolcu yine elde kalacak ve takımdaki karmaşa devam edecek. 

      Ve aklına eseni yaparak şampiyonluğun kaçmasından baş sorumlu olan JorgeJeus aklına estiği gibi istediğini yapmaya devam edecek. 

      Şampiyonluk mu? Onunla ilgili, bu yıl var olan bilinmeyen hep yanımızda olacak.        

      Haftalar önce, üzerine basa basa dile getirdiğim, “Fenerbahçe’de neler oluyor “ sorusunu bu kez daha da ciddi bir soru olarak sormam gerekiyor. Fenerbahce; kafası iyice karışan ve belli ki yanlış yapma eğiliminden kurtulamayan Ali Koç yönetimi ve kalıp kalmama konusunda hala kararsız olan Jorge Jesus ile bir yıl daha devam etmeyi düşünmesi -henüz kesin değil ama-kazanılan Ziraat Türkiye Kupası’nın getireceği başarıyla traftarları ne kadar mutlu edecekler. 

      Fenerbahçe için özellikle mali destek adına geleni yapan Ali Koç Başkan, sarsılma eğiliminde olan güven zaafının nerelere varacağını düşünmesi gereken ilk kişidir. Konsantrasyonu iyice kaybolan ve kafası başka işlerle meşgul olan Jorge Jesus’a hala daha ne kadar güvenecek. Başkan Ali Koç, yaptığı bu yanlışlarla Futbolda Sportif Başarısızlık Sendromu yaşayarak, kendisine, camiaya ve takıma yazık ediyor. 

      Ali Koç Yönetimi ne düşünüyor bilinmez ama, gidişat hiç de iyi değil. Bir yıl daha Şampiyon olamamanın yaratacağı travmayı hiç düşünemiyorum.