LİDER MÜHENDİSLİĞİNDE KENDİ MODELİMİZİ DÜŞÜNMEMİZ VEYA BAŞKA MODELLERE KARŞI DURMAMIZ ÜZERİNE

Mustafa Kadir ATASOY
Tüm Yazıları
Rejimin adı demokrasi de olsa bazı kimselerin yıllar boyu özel olarak yönetime hazırlanması söz konusu.

Ukrayna'da bir komedyen olan Vladimir Zelenskiy cumhurbaşkanı oldu. ABD'de Kim Kardashian hapishanelerde kötü muamele gören mahkûmların haklarıyla ilgili çalışıyor ve hukuk tahsili görüyor. Medyatik kişilerin siyasi bir figüre dönüşme ihtimali oldukça yüksek. Bunlardan bir kısmının özel olarak yetiştirilmiş olma ihtimali de var.

Rejimin adı demokrasi de olsa bazı kimselerin yıllar boyu özel olarak yönetime hazırlanması söz konusu. Bill Clinton üniversite yıllarında senatör Fulbright tarafından keşfedilip yetiştirilmişti. Birtakım siyasi modeller de var, Cem Uzan ve Berlusconi zengin iş adamı, medya baronu ve futbol kulübü sahibiydiler. Kişileri takip etmek, analiz etmek gerek.

Vladimir Zelenskiy siyasette kısa süre içinde büyük bir halk desteğini arkasına alarak devlet başkanı seçilmişti. Geçen yıl yapılan seçimlerde yüzde 73,21 oy aldı. Peki, kimdi Zelenskiy? 2015 yılında Ukrayna sokaklarında Vladimir Zelenskiy'nin fotoğrafının olduğu ve "Halkın başkanı" yazan reklam afişleri ortaya çıkmıştı. Önce pek mana verilemeyen bu reklamların Zelenskiy'nin başrolünde olduğu Sluha Narodu - Halkın Hizmetkârı adlı yeni televizyon dizisine ait olduğu anlaşıldı. 

Zelenskiy'nin programının ekrana geldiği 1+1 televizyon kanalı, 2019 yılbaşı gecesinde Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun halka seslendiği geleneksel yeni yıl programı yerine Zelenskiy'nin devlet başkanlığı adaylığını açıkladığı konuşmaya yer verdi. Zelenskiy ile ilgili iddialardan biri de bu TV kanalının sahibi olan oligark Kolomoyskiy'nin desteğiyle devlet başkanlığına aday olduğu iddiasıydı. Ukrayna’nın ikinci veya üçüncü en zengin iş adamı olan Kolomoyskiy’nin Ukrayna, Kıbrıs ve İsrail vatandaşlığı bulunuyor. PrivatBank’ın kurucularından olan Kolomoyskiy Dnipropetrovsk’ta valilik de yaptı. Koruma ordusuyla gezmeyen, bisiklet kullanan ve yolsuzluklara savaş açan devlet başkanının konu edindiği dizi ülkede on milyonlarca kişi tarafından izlendi.

Kim Kardashian son aylarda müebbet hapis cezası almış ve şartlı tahliye olmaksızın yıllarca hapis yatmış yirmiye yakın mahkûmun serbest bırakılmasını sağladı. ABD’de yaklaşık 2.3 milyon mahkum var ve Kardashian’ın çalışmaları büyük bir ses getirdi. ABD'de Kovid salgınının hapishanelere sıçramaması için cezaevindeki mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulunan Kardashian'a yüzlerce mahkumdan teşekkür mektubu geldi. O da aldığı mektupları sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıyor. “Siyaseti düşünür müsünüz” sorusuna “yapılacak çok şey var” cevabını veriyor. Yani dünya bir yere giderken bizim kendi modelimizi düşünmemiz veya başka modellere karşı durmamız gerek.