KÜRTLER, EMPERYALİST GÜÇLER VE MASOUD BARZANİ

Yaşar İÇEN 29 Nis 2020

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Malum koronavirüs insanoğluna 'haddini bildirdiği' için biz dünyalılar evdeyiz!

“Kürt Halkının bugüne kadar gördüğü ve bugün de sürüp giden zulmü yaşayan başka bir halkın daha var olduğunu sanmıyorum! Bunun yanında Kürtler gibi geçmişin acılarından ve ibret dolu olaylardan ders almayan bir başka halk da yok! Bu nedenle de Kürtler, tarihin akışı içinde Ortadoğu üzerinde büyük güçler arasındaki çatışmaların hep tutsağı oldular. Bir diğer deyişle emperyalist güçler, Kürt meselesini kendi aralarındaki çıkar çatışmasında birbirlerine karşı koz olarak kullandılar, onların acıları pahasına kendi aralarında antlaşmalar yaparak topraklarını paylaştılar...”

Malum koronavirüs insanoğluna ‘haddini bildirdiği’ için biz dünyalılar evdeyiz! Bu sebepten unuttuğumuz kitaplara sarıldık can simidi niyetine. Her daim karmakarışık duran meşhur bir kitaplığım vardır. Gittiğim şehir ve ülkelerden hediye edilen çoğu imzalı bu kitaplarım en çok göreceğim yerde durur ki her gözüm değdiğinde o şehirlere dair anılarım canlansın. Anılar ve vefa baş tacımdır herkese tavsiye ederim...
Evet birkaç gündür elimde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Daimi Başkanı Mesud Barzani’nin yazdığı iki kitap var. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum çünkü kitaplarda tarih, emperyalist güçler, Ortadoğu’da dengeler, insan hayatını hiçe sayan oyunlar ve tabi ki özeleştiriler var... Girişte paylaştığım Başkan Mesud Barzani’ye ait anlamlı paragraf gibi! O paragraf sadece Kürtlerin değil Ortadoğu’nun ve dolayısıyla Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların, Ezidilerin durumunu ya da başka bir değişle emper ülkeler sayesindeki ‘durumsuzluğunu’ da özetliyor aslında! Dünya sınırları savaşlarla şekil aldı ve zamanla denge taşları oturdu çoğu kıtada. Gelin görün ki Ortadoğu’da savaşlar, akan kanlar, entrikalar bir türlü bitmedi ve yaz boz tahtası niyetine sınırlar da kimseyi tatmin etmedi... Ülkeler, etnik kimlikler, dinler ve özellikle de mezhepler üzerinden yürütülen savaşların tek kaybedeni yine Ortadoğu halkları oldu. Halbuki ister Kürt, ister Türkmen, ister Arap olsun bu kadar ayrışmaya ne gerek var? Tamam herkes kendi etnik kimliğini sahiplensin fakat diğerlerini de küçümsemesin, ötelemesin, düşman görmesin! Hele ki dünya değişirken, dünyanın gözü kulağı oradayken, tüm kirli oyunlar Ortadoğu’ya güdümlüyken ve dengeler sarsılırken aynı topraklar üzerinde bu kadar ayrışmanın kimselere faydası olmaz... Önemli bir detay daha var herkesin anlaması gereken; Kürtler ve Türklerin asla ve asla yan yana gelmemesi için kurgulanıyor tüm savaş oyunları! Çünkü Kürtlerin ve Türklerin cesareti, zekası, köklerine olan aidiyet duygusu, devlet mantığı, bileğinin gücü ve birbirine çok benzemeleri emperyalist güçleri korkutuyor! Bu iki halkın yan yana gelip güç birliği etmesiyle Ortadoğu’da her şey güllük gülistanlık olacak...
Evet Irak’ta bir gerginlik yakın zamanda büyüyecek gibi geliyor bana. Aşure misali birleşen İran, PKK, Talabani, emperyalist oyunlar ve Barzani karşıtı KDP’liler ile Barzani Yönetimi karşı karşıya geldi gelecek! Burada İran’ın takınacağı tavır kimselere güven vermezken bölgenin gözü kulağı Türkiye’nin alacağı kararda. Çünkü Türkiye’nin onlarca yıldır PKK ile yürüttüğü bir mücadele var. Türkiye’nin PKK mücadelesini bu süreçte de Barzani Yönetimi ile yürüteceğini tahmin ediyorum. Türkiye’nin terörle mücadelesini her daim destekleyen ve Diyarbakır Anneleri’nin evlatlarına kavuşmasında da çok etkili olan IKBY bu konuda kuzey komşusu Türkiye ile iş birliğini düşünebilir.
Fakat bu durumun dünyaya lanse edildiği gibi sadece PKK-Barzani çatışması olmadığını da çok iyi biliyoruz! Bu sebepten daha temkinli olmak zorundayız. Çünkü hemen yanı başımızda yıllardır bir türlü bitirilemeyen Suriye örneği var! Suriye’de insan kalmadı, evler kalmadı, yönetimler kalmadı, dağlar topraklar bombaya-kurşuna-kana doydu fakat her ne hikmetse lanet olası savaş ortamı bir türlü bitirilemedi!