​KRAL MINTIKA TEMİZLİĞİ YAPIYOR

Alican DEĞER 06 Kas 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Suudi Arabistan'da yeni Kral, Veliaht Prens oğlu için mıntıka temizliği yapıyor.

Suudi Arabistan’da yeni Kral, Veliaht Prens oğlu için mıntıka temizliği yapıyor. İleride, oğlunun olası karşısına çıkacak tüm güç odaklarını, ayağına batacak dikenleri birer birer yolun üzerinde çekiyor.

Suudiler büyük bir değişim içinde. Bunun temel sebebi daha önce açıklandığı gibi “Ilımlı” bir İslam yorumuna geçilmesi mi tam olarak emin olamıyorum. Ama kesin olan bir şey var, o da artık “Hoca değişti, tedrisat değişti.”

Suudi Arabistan’da bir gece içinde on bir prens, dört bakan ve onlarca eski bakan yolsuzluk gerekçesi ile tutuklandı. Mal varlıklarına, banka hesaplarına el koyulacak. Eski kralın oğlu olan Ulusal Muhafızlar Bakanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı da görevden alındı.

Suudi Arabistan köklü aileler koalisyonu tarafından yönetilen bir ülke. Mesela birisi Kabe’nin anahtarlarını elinde tutarken, diğeri kadılıkları, müftülükleri ele almış. Yani doğduğun andan itibaren, ataerkil kabile sistemi içinde belli bir iltimasa sahip oluyorsun. 25 göbek öncesindeki büyük büyük baban kaderini belirleyebiliyor. Ya zengin oluyorsun ya fakir. Ya etkili biri oluyorsun ya kıyıya köşeye atılıyorsun. Kimin akrabası olduğun önemli, ne olduğun değil.

Bu açıdan bakınca Türkiye’de ne büyük bir nimete sahip olduğumuz daha iyi anlaşılıyor. Daha bir kuşak öncesinde halkın içinde “Sıradan” esnafların, memurların oğulları-kızları, kendi yetenek ve kişilikleriyle ülke yönetiyor. 

Suudi Arabistan gibi doğuştan kazanılan iltimasların ülkesinde “Şanslı” doğduysanız ne âlâ. Ama “Şanslı doğum” ile bir eli yağda, bir eli balda yaşamanın da bir bedeli var. O da başka bir “Şanslı doğan” tarafından ezilmeniz tehlikesi.

Başka bir “Şanslı doğan”, “Şanslı doğan” oğlu için sizi süpürebilir. O size “Allah’ın verdiği bir hak” olarak gördüğünüz tüm imtiyazlarınızı elinizden alabilir. İşte bu aralar tam da Suudi Arabistan’da olduğu gibi.