KOZMETİK MÜSTAHZARLARI

Serpin ALPARSLAN 13 Oca 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Emin olun, yerli üretici kozmetik sektöründe kaliteli ürünler üretmeye ve bu kaliteyi sürdürmeye özen gösterirse, daima ilk tercihimiz olacaktır.

Her sabah olduğu gibi bu sabahta yine makyaj malzemelerimin karşısına oturdum ve minik dokunuşlar ile güne hazırlanmaya başladım.       

Eyvah yine unuttum!                                                                                                              

Bu masaya oturduğumda hep aklıma gelir dişlerimi fırçalamak. Banyoya gittim diş macunumu tam sıkacakken bir baktım, diş macunum yüzde 17 azalmış… Saç spreyimin yüzde 25’i uçmuş.. Masama döndüm makyaj ve bakım ürünlerimden rimel, far, pudra ve rujun yüzde 20’si erimiş, parfüm ve deodorantın yüzde 25’i uçuvermiş… Hasılı, kişisel bakım ürünlerimin yaklaşık yüzde 17 ile yüzde 25’ini kaybetmişim. Sadece ben değil tabii..

Resmi Gazetede yayımlanan “İthalat Rejimi Ek Kararı” ile Bakanlar Kurulu tarafından ithal kozmetik ürünlerine ilave gümrük vergisi öngörüldü. Buna göre, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine yüzde 17 ile yüzde 25 aralığında vergi uygulanmasına karar verildi.

Müstahzarları derken, çok afili bir kelime olarak karşımıza çıksa da kozmetik sektörünün genel adı olduğunu öncelikle belirtmeliyim. (TDK’ya göre, önceden hazırlanarak eczanede bulundurulan ticari ilaç, preparat anlamında kullanılıyor). Günümüzde kozmetik ürünleri sanayii..

Söz konusu biz kadınların vazgeçilmez ürünlerden bahsedilse dahi, “yerli malı, yurdun malı” hesabı dikkat çekilmesi gereken yer asıl burası yani tüketicileri yerli ürünlere yönlendirmektir. 

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kimya Ürünleri Özel İhracat Daire Başkanlığınca hazırlanmış ithalat, ihracat raporuna şöyle bir göz gezdirdim.. Sonuçları görünce açıkçası içimden “geç bile kalmışız” dedim. 

Kozmetik sektörü ihracatımız, 2014 yılında 772 milyon ABD Dolarına yükselmiş, ancak 2015 yılında ise 695 milyon ABD Dolarına gerilemiş. 

Söz konusu yılda Türkiye, kozmetik ihracatını 102 milyon ABD Dolarıyla en fazla Irak’a, 60 milyon ABD Dolarıyla İran’a ve 29 milyon ABD Dolarıyla Fransa’ya yapmış. Bu ülkeleri; S. Arabistan, Almanya, Rusya Federasyonu ve İngiltere takip etmekte. 2015 yılında kozmetik sektörü ihracatında ilk 15’te yer alan firmaların toplam ihracatı 272 milyon ABD doları olup, toplam kozmetik sektörü ihracatı içerisindeki payları yaklaşık olarak yüzde 41.

  

TİM 2023 İhracat Stratejisi kapsamında temizlik ve kozmetik maddeleri ile sabun sektörü 2023 ihracat hedefi 3,3 milyar dolar.  Türkiye’nin kozmetik maddeleri ithalatı, 2014 yılında 1,19 milyar ABD Doları iken, 2015 yılında yüzde 7,53 oranında azalış ile 1,1 milyar ABD Dolarına gerilemiş. 2015 yılında kozmetik ürünleri ithalatımızdan en fazla payı alan ülkeler sırayla yüzde bazında; Almanya 15,79, Fransa 14,23, İrlanda 9,69, Polonya 6,46 ve İngiltere 6,24.  

Şunu da vurgulamadan geçmeyeceğim. 

Her zaman altını çiziyorum, katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz.. Emin olun, yerli üretici kozmetik sektöründe kaliteli ürünler üretmeye ve bu kaliteyi sürdürmeye özen gösterirse, daima ilk tercihimiz olacaktır.