KOVİD 19 AŞISI MI, PLASEBO MU?

Serpin ALPARSLAN 13 Ara 2020

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Toplantının amacı Kovid 19 aşısının onayı vermek adına önemli bir adımdı.

Amerika’da önceki gün US F.D.A (Gıda ve İlaç İdaresi) biyolojik ürünler danışma komitesi ile Pfizer/ BioNTech (Alman ortağı) Kovid 19 aşı toplantısı yapıldı. Toplantı yaklaşık 9 saat sürdü ve toplantıyı an ve an izledim.

Açıkçası heyecan vericiydi.

Toplantının amacı Kovid 19 aşısının onayı vermek adına önemli bir adımdı. Katılımcılar, bağımsız bilim insanları, bulaşıcı hastalık doktorları ve istatistikçilerden oluşan F.D.A danışma komitesi kurulu, 16 yaş üstü ve kişiler için acil durum yetkilendirmesi lehine bir üye çekimser olmak üzere 17'ye 4 oy ile kabul edildi. Öncelikle sağlık çalışanlara, huzurevi sakinlerine ve acil öncelikli kişiler ile önümüzdeki hafta aşılanmaya başlanacak. 

Yetkililere göre 6,4 milyon dozluk ilk sevkiyat, F.D.A. tarafından onaylandıktan sonra 24 saat içinde depolardan çıkacak. Bu dozların yaklaşık yarısı ülke çapına gönderilecek ve diğer yarısı, ilk alıcıların ikinci dozlarını yaklaşık üç hafta sonra almaları için ayrılacak.

Amerika’da gönüllü deneklere soruyorlar aşı yapıldıktan sonra etkisi ne oldu diye, kiminde gün boyu yüksek ateş ve titreme kiminde ise hiçbir etki olmadı açıklamaları. İşte F.D.A’nın zorunlu tuttuğu bir uygulama ile bu aşıyı sağlık çalışanları dahil gerçek aşı mı yoksa (hiçbir etkisi olmayan) Plasebo mu uygulanıyor bilinmiyor ve 2 yıl boyunca da gizli tutuluyor. Toplantıda bu konu da gündemdeydi. Plasebo almış olanlar aşı, aşıyı yaptıranlar da plasebo alacaklarına dair... Yani; ‘Çapraz Geçiş’ Pfizer bu konuda çekimser kaldı. Çünkü, 44 bin kişinin tekrar getirilmesi söz konusu olmadığını belirtti.

Peki,

Öncelikli kimler aşı olacak? Kimler olmayacak?

Sağlık çalışanları, önemli meslek çalışanlara ve virüse karşı en savunmasız kişilere ve 65 yaşın üzerindeki yaşlılara yapılacak.

Kimler aşı olmayacak?

Hamileler ve emziren kadınlar, 16 yaş altı çocuklar ve kronik alerji hastaları 

Çok ilginç!

Hepimiz biliyoruz ki öncelikli sağlık çalışanları haklı olarak ancak, CDC’ye göre sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 75'i kadındır ve bunların büyük bir kısmı çocuk doğurma yaşında. CDC, herhangi bir zamanda yaklaşık 330 bin sağlık çalışanının hamile veya emziren olduğunu tahmin ediyor.

Soru şu;

1-    Bu kadar hamile riski taşıyan sağlık çalışanları için ne düşünüyorsunuz?

2-    16 yaş ve üstü bireylerde kullanım riskleri diğer yaş grubuna göre ağır basıyor mu?