KORONA SONRASI YENİ BİR DÜNYA

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Koronavirüs dünya için yeni bir milattır söylemleri anlatılmaya başlansa da dünya 1 yıl öncesi gibi olmayacak.

Ortada bir kriz varsa sorumlusunu bulmak için kimin kazançlı çıktığına bakmak lazım.

Koronavirüs dünya için yeni bir milattır söylemleri anlatılmaya başlansa da dünya 1 yıl öncesi gibi olmayacak. Çin son 20 yılda, ekonomik, teknolojik ve bilişim alt yapısını (Yapay zeka, nesnelerin interneti, block chain, tasarım bebekler, e-ticaret) artan bir hızlı geliştirirken "bir kuşak bir yol" projesi ile dünyanın gelişmiş ekonomilerini yani Avrupa ile Asya’yı elinde tutmaya başladı. Bu kendini büyük patron gören ABD'yi rahatsız etti. Çin'in kasasında şu an 3 trilyon dolardan fazla para bulunmakta. Ortada bir devler savaşı var.

Koronavirüsün Çin'in Hubei eyaletinin Vuhan kentindeki bir yabani hayvan pazarından yayıldığı varsayılırken Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian attığı tweet’te “Virüsün arkasında ABD ordusu olabilir” iddiasında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınını, 'Çin Virüsü' ifadeleri ile tanımladı ve Trump, "Çin virüsü kaynağında durdurulabilirdi. Çin en başta dünyayı bilgilendirseydi bu salgın daha önce durdurulabilirdi'' diyerek Çin yönetiminden açıklama beklediğini belirtti. Gelin yaşanan kaosun ve milyonlarca insanın sağlığını ve geleceğini tehlikeye atan kavganın diğer boyutuna bakalım.

 ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA İNSANLIĞI NE BEKLİYOR?

1- Endüstri 4.0 ile sanayi dünyası değişiyor, ışıkları yanmayan fabrikalar.

2- İnsanlar işlevsizlikten işsiz kalacaklar.

3- Web 3.0 ile nesnelerin interneti ile 50 milyar makina birbirleri iletişime geçecek, hayat tamamen yazılıma bağlanacak.

5- Block Chain ile dünya şahitlik sistemi gelecek, Block Chain siteminde olmayan bir kişi Dünyalı sayılmayacak.

6- Kağıt para kalkacak kripto paralar ve dijital ödeme sistemlerine geçilecek.

7- Yapay zeka hayatımıza hızla girmeye devam edecek. (Asker, öğretmen, doktor, avukat ve pilot hatta din adamı olacak.)

8- Genom teknolojisi ile hayvanlar arası verimlilik genleri transferleri yapılacak bazılarına insansı özellikler transfer edilecek.

9- 3D yazıcılar birçok fabrikanın yerini alacak. Yapay organ ve birçok şey üretilecek.

10- Eğitim, online eğitim sistemi sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile büyük çoğunluğu uzaktan online eğitime evrilecek.

Dünyayı salgınlar, artan krizler ve savaşlar dönemi bekliyor. Dünyada milyonlarca firma iflas etti ve iflaslar devam ederken çok uluslu devletçik şirketler tekelleşiyor. Bunun yanında devletlerin kasalarındaki nakitleri, öz varlıkları erimeye başladı ve gelirleri düşerken harcamaları da giderek artıyor. Bu sürecin bir sonrası gerçek hayat sanal aleme taşınmaya başlanacak “koronavirüsü bir milattır” ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

“Kıtlık zamanlarında insanları açlık değil, alışmış oldukları tokluk öldürür.”

 İbn-i Haldun / Mukaddime