KORONA GÜNLERİNDE TÜRKİYE'Yİ UGANDA İLE KIYASLAMAK

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Sokağa çıkma yasağının ilk gününde Uganda paylaşımları yapanların çoğu bu ülkenin haritadaki yerini dahi bilmemekteler.

Zor günlerdeyiz, Hz. Yusuf’un derin kuyudaki sabrı lazım bize. Bir olalım diri olalım ve iyi olalım. Millet olarak bu salgına karşı mücadele ettiğimiz günlerde Türkiye’nin önlemlerini Uganda’nın yaptıkları ile kıyaslanmasını da gördük.

Sokağa çıkma yasağının ilk gününde Uganda paylaşımları yapanların çoğu bu ülkenin haritadaki yerini dahi bilmemekteler. Uganda Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi. Başkenti Kampala olan bu ülkenin kuzeyinde Güney Sudan, doğusunda Kenya, güneyinde Tanzanya, güneybatısında Ruanda, batısında ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti bulunmaktadır. Kıyaslama yapıldı ya biraz bilgi toplayalım, Uganda; doğal güzelliklerinden doları ‘Afrika’nın incisi’ olarak bilinmektedir. Ülkede düzenlenen safariler ile gorilleri doğal ortamında gözlemleme imkanı sunulmaktadır. Dünyanın en büyük göllerinden biri olan Victoria gölüne kıyısı bulunmaktadır. Göl civarındaki ormanlar ve şelaleler de görülmeye değer yerlerdir. Kampala, ülkenin en büyük şehri ve başkentidir. Aynı zamanda ticaret ve sanayi merkezidir. Svahili dili ve İngilizce olmak üzere iki adet resmi dil vardır. Para birimi olarak Uganda şilini kullanılmaktadır. Bu ülke bize vize uygulamaktadır. Biz de Uganda vatandaşlarına vize uyguluyoruz.

Yerel saat Türkiye saatine göre 1 saat daha ileride olan bu Afrika ülkesi;
UGANDA NOTLARI
-1,700 ila 2,300 yıl öncesine kadar Uganda halkı avcılık ve toplayıcıkla uğraşıyordu.

-Buganda krallığı Uganda'dadaki en tanınmış krallıktır. Bugün, ülkedeki geleneksel krallıkların en büyüğü ve Victoria Gölü tarafından Güney sınırında bulunuyor. Uganda ismi de bu krallığın adından geliyor.

-Ülkenin nüfusunun neredeyse yarısı 14 yaşın altındadır ve bu da Uganda'yı dünyanın en genç ülkelerinden biri haline getiriyor.

-AIDS ve etkeni HIV virüsü Uganda halkı için büyük bir tehdittir.

-Uganda etnik ve kültürel bakımdan çok çeşitli bir ülkedir. İki kişiyi rastgele seçerseniz, çoğu kez farklı etnik kökene sahip olacaklardır.

-Buganda Kralı Sir Edward Mutesa (Mutesa II) ilk cumhurbaşkanı seçildi ve Milton Obote 1962'deki bağımsızlığından sonra ülkenin ilk başbakanı seçildi.

-Sir Winston Churchill, Uganda'yı "Afrikanın incisi" olarak nitelendirmiştir. Ve İngiliz yönetimi altındayken ülkeye ziyarette de bulunmuştur.

-Uganda'da, motosikletler insanları bir yerden bir yere taşımak için taksi olarak kullanılır. Ancak, bu taksi turistler için tehlikeli olabileceği için önerilmez. Bunlar yerel olarak "boda-boda" olarak bilinir.

-Tarım, ülke ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Ülkenin neredeyse 3'te 1'i tarımla uğraşmaktadır.

-Uganda'daki dağ gorileri dünyanın dört bir yanındaki turistler için önemli bir cazibe merkezidir. Nüfuslarının yarısının Uganda'da yaşadığı tahmin edilmektedir. (Bwindi milli parkında bulunurlar.)

-Uganda 1986'dan beri bir ve aynı başkan Yoweri Museveni'nin yönetimindedir.

-Uganda, her yıl 800 binin üzerinde turisti ağırlamaktadır.

-2005 yılında başkanlık dönemi sınırları kaldırıldı ve çok partili siyasette 19 yıllık yasaklama kaldırıldı. Bununla birlikte, başkanlık dönemi sınırındaki yasağın kaldırılması Ugandalılar tarafından memnuniyetle karşılanmadı.

-Uganda ayrıca kadın başına 5,8 çocukla dünyanın en yüksek doğurganlık hızına sahip ülkelerden biri.

-Uganda, tıp profesyonellerinin ülkede kariyerlerine devam etme fırsatı bulunmaması nedeniyle kalifiye sağlık çalışanlarında da yetersizdir. Ülkedeki doktor ve hemşireler daha iyi iş olanaklarından dolayı diğer ülkelere göç ediyorlar.

-Uganda, hayatı sürdürmek için artan oranda kömür ve yakacak talebi nedeniyle orman örtüsünü kaybetmeye devam ediyor.

-Kahve ve pamuk, ülkeye önemli miktarda gelir getiren ürünleridir.

-Uganda'da bağımsızlık sonrası ilk seçim 1962'de yapıldı.

-Bisiklet yerli halk arasında oldukça popülerdir. Gün içerisinde kullanılmaktadır.

-Uganda düzenli yağış alıyor ve ülkede bol verimli topraklar var, bu da halkının çoğunluğunun tarım ve ilgili işlerle meşgul olmasının sebeplerinden biri.

-İlkokul eğitimi üzerinde durulmaktadır. Bununla birlikte, çocukların neredeyse yüzde 85'i orta öğretim eğitimi alamamaktadır.

-Dünyaca ünlü Nil Nehrinin kaynağı Uganda'dır. Ayrıca Afrika nehirlerinin babası olarak da bilinir.

-Nehir Tanzanya, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Etiyopya, Eritre, Güney Sudan, Sudan ve Mısır dahil olmak üzere 11 ülkeden geçer. Nehir yaklaşık 6.853 kilometre uzunluğundadır.

-Uganda, Victoria Gölü'nü Tanzanya ve Kenya'yla paylaşıyor. Victoria Gölü de Afrika'nın en büyük temiz su gölüdür.

-Dünya Bankası'na göre, 2015'te Uganda nüfusunun yüzde 84'ü kırsal alanda yaşıyordu.

-2013'te Uganda'nın nüfusunun yüzde 19.7'si yoksulluk sınırının altında yaşıyordu.

-Uganda, nakit temelli bir ekonomidir çünkü ülkedeki altyapı diğer gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerdeki gibi nakitsiz işlemleri desteklemek için geliştirilmemiştir.

-2014'te ülkedeki ilk kadın spor salonu Uganda'da 25 yaşındaki Mildred Apenyo tarafından açıldı.
Uganda da koronavirüs ile mücadele ediyor. Şu zor günler geçtiğinde umarım Türkiye ile Uganda karşılaştırması yapanlar Afrika gezilerine bu güzel insanların ülkesini de dahil ederler.