Vakıf Katılım web

KIŞ OLİMPİYATLARINDA KADIN SPORCUDAN TARİHİ BAŞARI

Gizem ŞENYURT 26 Şub 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Güney Kore'nin PyeongChang kentinde düzenlenen 2018 Kış Olimpiyatları, spor diplomasisinin en başarılı örneklerinden birine sahne olarak iki ülkenin üst düzey liderlerini bir araya getirdi.

Türkiye’de ilk defa 2018 Kış Olimpiyatlarına 8 sporcu ile katıldı ve ülkemizi Artistik Buz Pateni Buz Dansı'nda temsil eden milli sporcularımız Alper Uçar ve Alisa Agafonova çifti, Türkiye'nin Kış Olimpiyatları tarihinde serbest programa yükselen ilk buz dansı çifti oldu.

Olimpiyatlara damgasını vuran asıl isim ise Çek atlet Ester Ladecka oldu. 22 yaşındaki snowboardcu Ledecka, Kış Olimpiyatları tarihinde aynı olimpiyatlarda iki farklı spor dalında altın madalya alan ilk kadın sporcu oldu. İlk olarak kayakta Alp Disiplini Süper-G dalında tam olarak 0.1 saniyelik farkla altın madalya kazanan Ledecka, sonuca kendisi bile şaşırdı. Daha ilginç olan ise asıl branşı olan snowboard dışında bir branş olan kayakta kazandığı madalyayı ise ödünç aldığı kayak takımı ile kazanması! Şimdiye kadar kayaktaki en iyi derecesi 7.lik olan Ledecka, Süper-G müsabakasında dev slalom dalında altın madalya kazanan Mikaela Shiffrin'den ödünç aldığı kayak takımı ile yarıştı. Avusturyalı kayakçı Anna Veith, 1 dakika 21.12 saniyelik derecesi ile çoktan şampiyonluk röportajları yapmaya başlamışken, ödünç kayak setiyle daha önce hiçbir kayak madalyası olmayan Ester Ledecka, büyük sürpriz yaptı. Saniyenin sadece 100'de biri kadar farkla, 1 dakika 21.11 saniyelik derece ile Veith'i gümüş madalyaya sevk etti. Bu madalyadan birkaç gün sonra ise snowboard slalom kategorisinde Alman rakibi Selina Jorg'u yenerek ikinci altın madalyasını kazandı. Bu sefer de 0.46 saniyelik farkla altın madalyaya uzanan Ledecka, Kış Olimpiyatları tarihinde iki fraklı spor dalında aynı müsabakalarda altın kazanan ilk kadın sporcu oldu. "Karların Kraliçesi" lakabını alan Ledecka, kendini daha çok snowboarda yakın hissettiğini söyledi.

Aynı zamanda uzman bir rüzgar sörfçüsü de olan Ledecka, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda bu dalda yarışıp yarışmayacağının sorulması üzerine düşünebileceğini söyledi. 

Kayak ve snowboard aynı teoriye sahip olmalarına rağmen teknik ve strateji olarak birbirinden tamamen farklı sporlar. Bu nedenle spor dünyası Ledecka'nın başarısına şapka çıkardı. Çocukluğundan beri iki alanda da ilerleyen Ledecka, üç hafta snowboard, üç hafta kayak antrenmanları yaparak bu başarıya uzandı. 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları'nda ise genç sporcudan rüzgar sörfü kategorisinde yeni bir sürpriz daha bekleyebiliriz.

Johnny Depp ile tartışan Avustralya Başbakan Yardımcısı istifa ediyor

Avustralya'nın en tartışmalı siyasi aktörlerinden Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce, çalışanı ile birlikte olduğu ortaya çıkınca istifa edeceğini açıkladı. Skandal ilk olarak geçen yılın şubat ayında Joyce ve o dönemki medya danışmanı Vikki Campion, bir barda birlikte görüntülenince patlak verdi. Joyce' un o dönemli eşi ve dört çocuğunun annesi Natalie Joyce, fotoğrafların ortaya çıkmasının üzerine nisan ayında Campion ile yüzleşti. Bu olayların üzerine Barnaby Joyce ve eşi boşanma kararı aldı. Ulusal Parti'deki muhafazakar meslektaşlarının yoğun eleştiri oklarına hedef olan Joyce, Campion ile ilişkisini hep reddetti. İki hafta önce de parti içinde iki pozisyonun iş ilanı açılmadan Campion'a verildiğinin ortaya çıkması üzerine Joyce, ilişkiyi itiraf etti fakat özel hayatla ilgili konuların özel kalması gerektiğini söyleyerek istifa etmeyi reddetti. Başbakan Malcolm Turnbull, Joyce'un büyük hata yaptığını söyleyerek bakanların çalışanlarıyla birlikte olmasını yasaklayan yasa tasarısı çıkardı. Bu gelişmelerin üzerine Joyce, ailesi, çocukları ve nisan ayında kendisinden bebek bekleyen yeni sevgilisini korumak üzere bu hafta istifa edeceğini açıkladı.

Joyce, geçen yıl Yeni Zelanda ile çifte vatandaşlığı olduğu ortaya çıkınca Avustralya vatandaşlığını kısa bir süreliğine kaybetmişti. 2004'ten beri Avustralya siyasetinde aktif bir figür olan Joyce'un isminin dünya genelinde duyulması ise 2015 yılında Johnny Depp'in köpeklerini öldürmekle tehdit etmesiyle oldu. O dönemki eşi Amber Heard ile Avustralya'ya giden Depp, özel uçaklarında köpeklerini de getirdi fakat gümrüğe önceden bildirim yapmadı. Joyce, Avustralya kanunları gereği biyogüvenlik gerekçesiyle ülkeye girişi bildirilmeyen tüm hayvanların karantinaya alınması, gerekirse uyutulması gerektiğini söyleyip Hollywood yıldızı Depp ve Heard'ü tehdit etti. Joyce'un tepkisi üzerine Depp ve Heard biz özür videosu yayınlayarak köpeklerini ABD'ye geri gönderdi. O dönem Joyce'un köpekleri uyutmakta tehdit etmesini unutmayan insanlarsa Joyce'un istifasını terrier cinsi iki köpeğin intikamı olarak yorumladı.

Kaliforniya'ya Kocaayak canavarını resmen bir tür olarak tanımadığı için dava

Kaliforniya'da Claudia Ackley ismindeki kadın, hayal ürünü olan Kocaayak canavarını resmen bir hayvan türü olarak tanımadığı gerekçesiyle Kaliforniya eyaletine dava açtı. Geçen mart ayında Arrowhead Gölü etrafında yürüyüşe çıkan kadın, çocuklarıyla birlikte Kocaayakla karşılaştığını söyledi. Kıllı ve büyük bir maymun görünümünde olan Kocaayağı videoya da çeken Ackley, hemen 911'i aradığını ama görevlilerin kendisine inanmadığını belirtti. Görüntüleri inceleyen Ackley, daha önce bölgede pek çok kişinin Kocaayağı gördüğünü bildirdiğini belirterek "Kocaayağı Keşfetmek" belgeselinin yapımcısı Todd Standing ile iletişime geçti. Standing, başta şüpheci olduğunu ama görüntüleri inceledikten sonra yaratığın Kocaayak olduğuna emin olduğunu belirterek Ackley'ye yardım etmeye karar vermiş. 

İkili, Kaliforniya Doğal Kaynaklar Departmanı'na başvurarak Kocaayağı bir hayvan türü olarak tanımlanmasını ve korumaya alınmasını talep etti. Departmanın başvuruyu reddetmesi üzerine de Kaliforniya eyaletine dava açtılar.

Ackley, Kocaayağı daha önce 1997 yılında kamp yaparken de gördüğünü, bu hayvanın bir tür olarak var olduğundan emin olduğunu ve kampçıların da uyarılması gerektiği konusunda ısrar ediyor.