​KIRMIZI PANCARDAN GELEN SAĞLIK

DYT. Damla ARSLAN
Tüm Yazıları
Her besinin kendine özgü bileşikleri ve özellikleri vardır.

Her besinin kendine özgü bileşikleri ve özellikleri vardır. Ancak bazı bitkiler içerdikleri antioksidanlar ve bileşenler sayesinde çok daha özel olarak sınıflandırılmıştır. İnsan fizyolojisinin işleyebilmesi için besinlere ihtiyacı vardır. Besinler makro (karbonhidrat, yağ, protein) ve mikro (vitamin, mineral, su ) besin öğeleri dışında içerdikleri bileşenler sayesinde sağlığımız üzerinde önemli derecede olumlu etkileri olduğu son zamanlarda kabul edilen bir görüştür. Son yıllarda bazı besinlerin “doğal” yollardan hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki etkinliğinin bilimsel olarak ortaya konulması, sağlığımızın korunmasında beslenme desteğinin önemini arttırmıştır. Bu nedenle, fonksiyonel besinler, besleyici özellikleri dışında vücudumuza fizyolojik yararlar sağlayan ve/veya kronik hastalık riskini azaltabilen besinlerdir. Bu haftaki yazımda fonksiyonel besinlerden bir tanesi olan ‘Kırmızı Pancar’ın faydalarını ve detoks tarifimi sizlerle paylaşmak istedim.

Fonksiyonel Besin ‘Kırmızı Pancar’

Kırmızı pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı toprak altında yetişen bir kök sebzedir. Kırmızı pancarın (100 g) ortalama kimyasal bileşimi şöyledir: Yüzde 87.58 su, yüzde 1.61 protein, yüzde 0.17 yağ, yüzde 9.56 karbonhidrat, yüzde 2.8 lif, yüzde 6.76 toplam şeker, 16 mg Ca, 0.80 mg Fe, 23 mg Mg, 40 mg P, 325 mg K, 78 mg Na, 0.35 mg Zn, 4.9 mg C vitamini, 43 kcal enerjidir. Pancarda antioksidan özelliği kırmızı rengin oluşumuna neden olan betalain pigmentinden kaynaklanmaktadır. 

Kırmızı Pancarın Faydaları

Birçok besinde bulunmayan betalain; 

- Hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan bir maddedir. Bu madde iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici özelliği bulunmaktadır. 

- Kanın oksijen taşıma yeteneğini yüzde 400 oranında artırabilmektedir. 

- Pancarda bulunan nitrat denilen maddenin vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kan basıncını azaltarak tansiyonun düşmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.

- Güçlü Anti-kanserojen etkiye sahiptir. Bu özelliği ile kansere karşı savaşarak kansere yakalanma riskini düşürür. 

- Karaciğeri arındırdığı ve kanı temizlediği için detoks etkisi olan pancar aynı zamanda iltihabı önleyici, azaltıcı ya da ortadan kaldırıcıdır.

- Yüksek demir içeriğinden ve alyuvarların oluşumuna olan katkısından dolayı, kansızlığı (anemi) olan bireylerin tüketmesi gereken bir besindir.

- Egzersizden önce içilen pancar suyunun egzersiz sırasındaki dayanıklılığı ve performansı arttırdığı gözlemlenmiştir.

- Yoğun lif içeriğine sahip olduğu için bağırsak sisteminizin çalışmasına katkıda bulunur, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.

- C vitamininden zengin olmasıyla bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Kırmızı Pancarın Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Vücudunuz için faydalı olan ‘Betalainler’ ısıya çok dayanıklı olmadığından besin değerini kaybetmemeleri için çiğ tüketilmesi tercih edilmelidir. Eğer pişmiş olarak tüketmek isterseniz 15 dk buharda veya kaynatarak veya 1 saati geçmeyecek şekilde hafif-orta sıcaklıkta fırında pişirebilirsiniz. Fazla sürede pişen pancarın antioksidan miktarı azaldığı için antikanserojen özelliği önemli miktarda yok olur.

Kırmızı Sağlık Çorbası:

- 10 adet kırmızı biber

- 1 adet domates

- 1 adet kırmızı soğan

- 1 adet kırmızı pancar

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 1/2 demet maydanoz

- İstediğiniz baharatlar (tuz yasak)

Kırmızı biber, pancar ve soğanları iri iri doğrayın. Tencerede salça ve baharatları da ekleyerek üzerini geçecek miktarda suyla pişirin. pişmeye yakın rendelenmiş domatesleri ekleyin 5 dk daha pişirin. Soğuduktan sonra blendırdan geçirin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ile servis edin.

Afiyet ve sağlıkla Kalın…