Vakıf Katılım web

KİMLİK HIRSIZLIĞI SENDROMU

Rüveyda Ç. YILMAZ
Tüm Yazıları
Kimlik Hırsızlığı Sendromu neden çıkar? Kimlik hırsızlığı sendromunun nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

 

 

Kimlik Hırsızlığı Sendromu neden çıkar? Kimlik hırsızlığı sendromunun nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Aşağıda temel nedenleri sıralıyorum. Ebeveynlerin Yüksek Beklentileri: Ebeveynlerin çocuk üzerindeki yüksek beklentileri çocuğa kronik yetersizlik ve çaresizlik duyguları yükler. Çocuk herhangi bir başarı gösterdiğinde ailenin “Neden daha iyi değil?” sorusu çocukta hayal kırıklığına yol açar. Böyle aileler genellikle çocuklarını daha başarılı olanlarla kıyaslar.  Bu çocuklar büyüdüğünde ne kadar başarılı olursa olsun kendilerini “yeterince” iyi hissedemezler çünkü geçmişte ailelerinin gözünde hiçbir zaman “yeterince” iyi olamamışlardır. Olduğu Gibi Kabul Edilmeme: Çocukların temel ihtiyacı oldukları gibi kabul edilmek ve başarıdan bağımsız olarak sevilmektir. Ancak bazen aileler çocuklarının sevgisini başarılarıyla ilintilendirirler.  Yani çocuk başarılı olduğu ölçüde sevgi alabilir. Böyle çocuklar sevgi almak için başarı verirler. İş yaşamlarında zirve noktaya  gelirler ancak bu başarının içi boştur. Kendi istekleriyle başarılı olmadıkları için kendilerini bulundukları noktaya ait hissedemezler. Başarı Korkusu: Kimlik Hırsızlığı Sendromu yaşayanlarda yükselen beklentileri karşılayamamaktan korkma, başarıyı yineleyememe veya sürdürememe korkusu vardır. Çünkü başarının yüklediği yeni sorumlulukları taşıma iç dünyasında gerilim ve baskı yaratır.  Yeni görev ve sorumlulukları üstlenmek zamanla kimlik değişikliğine yol açmıştır.  Başarı elde ettiğinde suçluluk, kaygı ve  zihinsel karışıklık hisseder. Meyve veren ağacı taşlarlar sözünde olduğu gibi yükseldikçe çevresi tarafından dışlanma duygusunu yaşayabilir.

Hangi tip kadınlarda görülüyor?

Genellikle mükemmeliyetçi, ya hep ya hiç tarzında düşünce yapısı olan, başarısızlık kaygıları yoğun olan ve diğerlerinin kendileri hakkında ne düşündüğüne fazlaca odaklanan kadınlarda görülüyor. Mükemmeliyetçi olmanın dezavantajı bu sendromda mı görülüyor? Evet.Mükemmeliyetçiliğin avantajı olarak mesleklerinde yükseliyorlar ancak herhangi
bir hata yaptıklarında kendilerini sert bir şekilde eleştirmeleri de beraberinde geliyor. Böyle kadınlar için mutlu olmak gerçekten
çok zor çünkü her zaman mükemmel olmak imkânsız.

Türkiye’de bu sendrom biliniyor mu?Bilmeden sendromu yaşayan kadınların ruh hali ne durumda?

Türkiye’de bu sendrom çok fazla bilinmiyor. Ancak psikolojik destek alanların çoğu adını bilmeden Kimlik Hırsızlğı Sendromunu tanımlıyorlar. Bu sendromu yaşayan kadınlar dışarıdan bakıldığında çoğunlukla başarılı ve mutlu görünüyorlar ancak iç dünyaları yetersizlik  ve çaresizlik duygularıyla çevrelenmiş durumda. Hayatları boyunda birçok başarıya imza atmış bu kadınlar içten içe korku, kaygı ve mutsuzluk  hissediyor. Kendisini elde ettiği başarıya ait hissetmiyor.

Hangi meslek gruplarında daha çok gözüküyor bu sendrom? İş arkadaşları bu durumu tetikliyor mu?

Genellikle göz önündeki ve yüksek sorumluluk gerektiren meslek gruplarında görülüyor. Örneğin, sanatçılar, yüksek mevkideki iş  kadınları gibi. İş hayatındaki rekabet bu durumu tetikliyor. Çocukluğunda kardeşleriyle, komşu çocuklarıyla kıyaslanan kadın, rekabet karşısında  kaygı duyuyor ve yetersizlik duyguları tetikleniyor.

Çocukluktan gelen bir tramvamı yoksa iş yaşantasındaki hırsla beraber oluşan bir bulgu mu?

Çoğunlukla çocuklukla alakalı. Sağlıklı ruhsal yapıya sahip bir insan iş yaşantısındaki hırstan böyle olumsuz etkilenmez. Sağlıklı çocukluk  ve ergenlik geçirmiş bir kadının iş yaşamında yerinde ve yeterince kaygısı ve hırsı vardır. Bunlar da psikolojisini ve iş sonuçlarını olumlu 
etkiler.

Nasıl kurtulabiliriz?

Kendini ve diğerlerini olduğu gibi kabul et: Başarılı olsan da başarısız olsan da değerlisin. Seni değerli yapan  şey kendin olman. Kendini olduğun gibi kabul etmek için önce çevrendekileri de oldukları gibi kabul etmeye çalışarak başlayabilirsin. Ya hep ya hiç tarzı düşünce yapısından kurtul: Önce ya hep ya hiç düşünce tarzını nerelerde ve ne zamanlar kullandığını fark et. Sonra sen ya da  bir başkası tarafından mükemmel olmayan bir şeyler yapıldığında, yapılanların olumsuz ve olumlu yönlerini aynı görebilmeye çalış. Duygularından kaçma; onları önce fark et sonra ifade et: Duygularınla yüzleş. Fark edilmemiş ve ifade edilmemiş duygular patlamaya hazır bomba gibidir. 
Duygularından korkma, onları yakın ve samimi hissettiğin biriyle paylaşabilirsin ya da bu konunun uzmanlarından destek alabilirsin. Gerçekliği düşünceden  Ayır: Her düşüncemiz gerçek olmayabilir. Yetersiz olduğunu düşünmen başarısız olman anlamına gelmez.  Gerçek ile fanteziyi ayırman seni çok rahatlatacaktır. Diğerlerinin hakkında ne düşündüğüne odaklanma Gerekirse bir uzmana danış: Psikolojik bir destek almak bu olumsuz duyguları ve düşünceleri bırakmanı sağlar.  Bunun ötesinde kendini olduğun gibi kabul etmen,tanıman ve hayattan zevk alman için psikoterapi sürecine girebilirsin.  Bu süreç sonrası sadece iş hayatın değil özel hayatında olumlu etkileyecektir.

Özel hayatımızı da etkiler mi?

Evet. Zaten Kimlik Hırsızlığı Sendromu yaşayan kadınların çoğunun özel hayatlarında ve  ilişkilerinde de çeşitli problemler görülüyor.