KENDİNİ KANITLAMIŞ SAVAŞÇILAR VE YENİ BAŞARILI YÜZLER

İlnur ÇEVİK 11 Tem 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk başkanlık kabinesini açıkladı ve başarılı olabilecek bir kadro ortaya çıktı…

Şu ana kadar sesi soluğu çıkmayan, ama son iki yıl ortalarda görünmeyen kahramanı, eski hükümetin başbakanlık müsteşarı olan Fuat Oktay Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Yani Cumhurbaşkanına o vekâlet edecek. Fuat Bey sessizce krizleri idare eden, olaylara çözüm bulan bir değer. Özel sektörden gelip AFAD’ı AFAD yapan kişi. Bugün filizlenen yeni sisteme değerli katkılar sunmuş bir öncü.

Seçilmiş olmalarına rağmen dört eski bakan TBMM’den istifa ediyor ve kabineye geri dönüyor. Bunlar hepsi başarılı savaşçılar. Mevlut Çavuşoğlu dışişleri bakanı olarak bir taraftan Amerika ile boğuşurken bir taraftan da Rusya, Çin ve hatta Hindistan ile dengeli ilişkiler kurulmasına çok uğraştı, emek verdi. Türkiye’nin NATO içindeki durumu konusunda Batı’da beliren yanlış algıları ortadan kaldırmaya çalışırken Avrupalıların da kendilerine düşen görevleri yerine getirmedikleri gözlerine soktu. Türkiye Afrika’ya özel önem verirken dünya mağdurlarının ve ezilenlerin yanında aktif biçimde yer alırken dış işleri direksiyonunda yine Çavuşoğlu vardı. İran ile hassas ilişkileri götüren, Irak ve Suriye bataklıkları ile uğraşan yine Çavuşoğlu idi. O yüzden görevde kalması çok önemli. Yarın Cumhurbaşkanımızı NATO zirvesinde dünya liderleri ile karşı karşıya kaldığı zaman, ABD Başkanı Donald Trump’la Brüksel’de bir araya geldiği zaman olayların içinde yaşamış Çavuşoğlu’nun orada olması da önemli.

Yargı sistemi elden geçirilirken Abdülhamit Gül’ün direksiyonda olması, PKK ile kritik mücadeleler verilirken Süleyman Soylu’nun İç İşleri Bakanı olarak devam etmesi çok normaldi.

Devletin kasası ise Erdoğan’ın en güvendiği genç ve dinamik Berat Albayrak’a emanet. O da kabinede kaldı ama Maliye ve Hazine Bakanı olarak. Yani ekonomi ondan sorulacak. Çok zor ve bir o kadar hassas bir görev… Albayrak çok donanımlı bir profesyonel, onun için beklenti de yüksek. Her türlü desteği hak ediyor. Batılılar ilk etapta onu zorlayacaktır ama zaman geçtikçe ve icraatlarını gördükçe piyasalar yatışacak ve işler normale dönecektir.

Bunların dışında ise Cumhurbaşkanımız tam bir profesyonel ekibi sahaya sürüyor. Hepsi işinin ehli ve tuttuklarını koparacak insanlar. Hepsi donanımlı ve alanlarında bürokratların uyutamayacağı kişiler.

Bu hükümet iş yapar yeter ki iyi niyet olsun.