​KASIMDA AŞK BAŞKADIR

Serpin ALPARSLAN 02 Kas 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
2001 yapımı Keanu Reeves ve Charlize Theron'un başrollerini paylaştıkları kasım ayının ilk günü başlayan ve kasım sonunda ise ilişkinin bitmesi ile, büyüsüne inandığı alışılmışın dışında bir ilişkinin müthiş bir aşk hikayesi.

2001 yapımı Keanu Reeves ve Charlize Theron’un başrollerini paylaştıkları kasım ayının ilk günü başlayan ve kasım sonunda ise ilişkinin bitmesi ile, büyüsüne inandığı alışılmışın dışında bir ilişkinin müthiş bir aşk hikayesi.

Filmde yer alan aşk hikayesinden çıkan fırsatlar ve bu fırsatları ticarete dönüştüren süreci anımsattı bana.

Singles Day, Türkçe adıyla “Bekarlar Günü”, 1990'lı yıllarda Nanjing Üniversitesindeki bir grup genç tarafından Sevgililer Günü karşıtı olarak "anti-Valentine's" kutlaması olarak başlatıldı.   

Ve… 

Dünyanın en büyük online alışveriş e-ticaret devi olan Alibaba tarafından, Çin’in toplumsal cinsiyet statüsüne bakılmaksızın yani Kasım ayının 11’nci günü (11.11.) Singles Day günü olarak 2009 yılında kabul etti.

Alibaba yetkilileri başlattıkları bir günlük yani 24 saatlik e-ticaret festivalinde tüm platformlarında 2015 yılında 14,3 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi.

2016 yılında ise bu rakam “Black Friday” karşısında  Singles Day’de, Çinli tüketiciler sadece 24 saat içinde Alibaba'dan yaklaşık 11,4 milyar pound'luk mal aldılar. 

Çin haber ajansı Xinhua'ya göre, bu durum 710 milyon ödemenin ardından 467 milyon paketin teslim edilmesine neden oldu. Fortune tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2014 yılında Şükran Günü, Siyah Cuma ve Cyber Pazartesi toplamda 2015 yılında ABD'de toplam çevrimiçi satışların iki katından fazla bir artış oldu. 2016 yılında ise 4 katına çıktı.

Olay o kadar büyüdü ki, geçtiğimiz yıl festivale ünlü şarkıcı Katy Perry, Kobe Bryant'ın yer aldığı ve ünlü Model He Sui’nin de katıldığı canlı yayınla online olarak başlatıldı. 

Peki ya bu yıl nasıl olacak? 

Şanghay'dan canlı olarak yayınlanan sekiz saatlik moda defilesinin yanı sıra bir sanal gerçeklik alışveriş deneyimi ile başlayacak. Ardından David Beckham ve Victoria Beckham'ın ortak bir görüntüleme gösteri daha verilecek.

Ve dahası…

Peki, dünyanın 2’nci büyük ekonomisi Singles Day için ne kadar harcıyor?  

Bildiğiniz gibi Çin 2015 yıl sonundan bu yana 7.0 büyüme hızına ulaşamamış yavaşlama sürecine girmiş ve son 2 yılda milyarlarca dolarını borsada silerek kendi para birimini devalüe etmişti.

Ancak, Nielsen verilerine göre 1.000 denek Çinli internet kullanıcısının 2015 yılında yaptığı bir ankette, ortalama tüketici Tekli Günler (Single Day) sırasında 1,761 yuan (181 £) harcama yapmayı veya yüzde 22'sini geçmeyi planladığı düşünülüyor. 

Çin, mobil alışverişte, 1.3 milyar civarında akıllı telefon kullanıcısı müşterisine yaklaşık yüzde 37'si küresel pazarın ortalama 13 puan ile karşılaştırıldığında akıllı telefonlarını kullanarak ürün satın alıyor.

20.yy’da tüketici davranışların değiştiğini ve kurumların marka stratejilerini değiştirerek pazarlama alışkanlıklarına dönüştürüldüğü bir satış biçimine geçtiğini düşünürsek, Singles Day’in 2016 yılında net satışlarına bakıldığında 17.8 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiğinde stratejilerin doğru orantıda olduğunu görebilirsiniz.

Bu rakam ise, Black Friday ve Cyber Monday birleşiminden bile daha fazla.

Öyle ki, bu sayı 2017’de patladı. 

Bu bir günlük rakam, Brezilya'nın yıllık e-ticaret satışlarından daha yüksek. Alibaba, bu yıl 60 bin uluslararası etiketten oluşan 140 bin markanın 15 milyondan fazla ürün listeleme teklifi yapacağını söyledi.  

Sanırım gelecek yıl ülkemizde de bu satış pazarlama stratejileri ile, Bekarlar Günü tuzağına gireceğiz.