KARNE HEDİYESİ OLARAK BİLGİSAYAR

Ersin AKMAN 24 May 2018

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Her ne kadar haziran ayında birden çok önemli tarih olsa da teknoloji üreticileri bu yıl karne hediyesi dönemine hazırlanıyorlar.

Buradan benim anladığım ne Babalar Günü’nün ne de Ramazan Bayramı’nın sektöre geçmiş yıllarda yeterli kârı bırakamadığı. Gerçi döviz kurlarının hızlı hareket ettiği bu günlerde sektör beklediği satış rakamlarına ulaşabilir mi bilinmez ama gördüğüm kadarıyla karne döneminde hedeflenen satışa ulaşılmaya çalışılacak. Bunu için tüm satış kanallarında yapılacak indirim kampanyaları bile hazır durumda.

Daha önce defalarca belirttiğim gibi ülkemizde ve dünyada adetsel olarak cep telefonu satışları düşüyor. Buna rağmen ülkemizdeki 1.000 – 1.500 TL fiyatlı cep telefonu pazarında yüzdesel olarak gayet büyük bir artış var. 1.500 TL – 2.200 TL arasında da kayda değer bir artış var.

Bilgisayar satışları ise 2017 yılında yaşadığı erimeyi 2018’in ilk aylarında telafi etmiş gibi görünüyor fakat satılan cihazların fiyat dağılımına baktığımızda cep telefonunda yaşananın aksi bir durum gözlemliyoruz. Şöyle ki tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oyuncu bilgisayarlarının satışı artıyor. Yani satış fiyatı daha yüksek olan, daha yeni teknolojilere sahip, daha hızlı bilgisayarlar satılıyor.

Bu nedenle de bilgisayar üreticileri “PC’ye dönüş” benzeri bir dönemin başlamış olduğunu, gelecek yıllarda bilgisayar satışlarının daha da hızlanacağını düşünüyorlar. Ki sanal gerçeklik konusundaki içerik zenginleştikçe, tabletler hayatımızdan çekildikçe bunun olmaması için hiçbir neden yok.

Öte yandan tüm dünyada insanlar geride bıraktığımız dönemde tablet ve cep telefonuna daha fazla yatırım yaptılar. Sonuç olarak da sahip olunan bilgisayarlar uzun süre kullanıldı ve doğal olarak eskidi. Yani değiştirme, yenileme zamanı geldi. İşte bilgisayar üreticilerinin asıl yakaladığı rüzgar da bu bence. Sanırım Samsung, Apple gibi (rakiplerine göre) yüksek fiyatlı cep telefonu satan markaların anlayamadığı şey de tam olarak bu. Yani insanların henüz göreceli olarak “daha iyi” bir telefona ihtiyaç duymadıklarını veya yakın zamanda almayacaklarını göz ardı ederek satış yapmaya çalışıyorlar. Bu nedenle de satamıyorlar.

“Bilgisayar en doğru karar”

Yakın çevremdeki insanlara sorduğumda da karne hediyesi olarak birçok ebeveynin çocuklarına bilgisayar alacağını öğreniyorum. Tamam çocukların çoğu yeni bir cep telefonu veya ilk cep telefonunu bilgisayara tercih ediyor ama ebeveynlerin bu kararı, karne dönemi hangi ürünün daha çok satacağını belirleyecek diye düşünüyorum.

Bu arada çocuğa cep telefonu alırken (düşürür, kırar, kaybeder gibi nedenlerle) daha ekonomik olanını tercih eden ebeveynlerin sıra bilgisayara geldiğinde daha bonkör davrandığı da bir gerçek. Hatta bütün yıl boyunca oğlunun bilgisayar oyunlarından kafasını kaldırmadığından yakınan bir arkadaşım bile “Bilgisayar en doğru karar” dedikten sonra aradaki farkı vererek oyun bilgisayarı almanın daha mantıklı olacağını söylüyor.

O nedenle bu yıl başarılı karnelerin bilgisayar satışlarına doping etkisi yapacağını düşünüyorum. Birkaç yıldır satışların yavaşlamasından şikayet eden PC üreticilerinin de böylece yüzü gülecektir. Tabii ki tüm bu satış planlarının gerçekleşmesi için okullar kapanmadan dolar kurunun da biraz sakinleşmesi gerekiyor.