KANDİL İLE ERBİL ARASINDA GERİLİM TIRMANIYOR

Faruk AKTAŞ 28 Ağu 2020

Faruk AKTAŞ
Tüm Yazıları
Gerilim her an büyük bir çatışmaya dönebilir.

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin büyük partisi Barzanilerin KDP’si ile terör örgütü PKK arasında yaklaşık dört ay önce başlayan gerilim tırmandı.

Gerilim her an büyük bir çatışmaya dönebilir.

Bir süredir karşılıklı açıklamalar düzeyinde devam eden gerilim, 15 Ağustos’ta Suriye’de PYD’nin denetimindeki Kamışlı kentinde KDP’nin Suriye kolu KDP-S binasının saldırıya uğramasıyla tırmanmaya başladı.

Ardından Kuzey Irak’ın Duhok kentinin Zaho ilçesinde kamyon şoförlerinin düzenlediği gösteri sırasında birçok ekili alan ateşe verildi.

Erbil yönetimi gösterilerin PKK, tarafından provoke edildiğini belirterek Kandil’e tepki gösterdi.

Sonrasında Süleymaniye başta olmak üzere bazı kentler hükümeti protesto gösterileri düzenlendi. Erbil, ekonomik krizin bahane edilerek hükümetin yıpratılmaya çalışıldığını belirterek bu gösterilerin arkasında da PKK’nın olduğunu açıkladı.

Bu arada PKK ardı ardına yaptığı açıklamalarla KDP’ye yönelik tehditlerini arttırdı.

PKK’nın çatı yapılanması KCK tarafından 23 Ağustos’ta yapılan bir açıklamada KDP’nin, “PKK’ya karşı Türkiye ile iş birliği yaptığı” belirtilerek bu durumun “savaş nedeni” olacağı belirtildi.

KCK’nın bu açıklaması PKK’nın yayın organlarından Özgür Politika gazetesinde “KDP gerillaya saldırı hazırlığında” başlığıyla manşetten verildi.

PKK’nın tehdit ve saldırıları karşısında çoğu kez “suskun” kalmayı tercih eden Erbil yönetimi ve KDP, KCK’nın son açıklamasına sert tepki gösterdi.

KDP’nin bu açıklamasında önemli bazı bölümlere dikkat çekmekte yarar var.

Bunlardan birincisi PKK’nın son dönemde Türkiye karşısında ağır darbeler aldığının KDP tarafından da görülmesiyle ilgili.

KDP açıklamasında bu konuda şu ifadeler kullanıldı: “KCK, son birkaç yılda yaşanan siyasi, coğrafi, fikri ve toplumsal alanlardaki başarısızlıklarının sorumluluğunu bizim omuzlarına yüklemek istiyor.”

Açıklamanın bir diğer önemli noktası, KDP’nin de, Kürtlerin en büyük düşmanının PKK olduğunun farkına varmasıyla ilgili. 

KDP açıklamasında bu konuda da şöyle denildi: “Esasen KCK’nın mücadele tarzı, Kürdistan halkı ve Kürt kamuoyu gözünde her zaman için kuşku ve şüpheyle karşılanmıştır.  Daha önce yaşanan hadiselerde PKK sürekli Kürt sorunun çözümü önünde engel olmuş ve bölgesel güçlerin emellerine maşa olmuştur.”

Türkiye’de hükümetin 2012-2015 yılları arasında Kürt sorununun çözümü çerçevesinde yürüttüğü barış sürecinin PKK tarafından sabote edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Fakat KCK bazı olaylarla bu barış sürecini maalesef gömdü ve üstüne kanlı bir elbise attı. Barış çabaları yerini savaşa bıraktı” denildi.

Açıklamada, çözüm ve barış sürecinin sabote edilmesiyle Türkiye’deki Kürtlerin de gerçek niyetini daha iyi anladığı PKK’dan uzaklaşmaya başladığına dikkat çekildi.

Bu ifadeler KDP’nin de çözüm süresini PKK’nın sabote ettiğini görmesi açısından önemli.

Açıklamada PKK’nın Irak Kürt bölgesinde ciddi kaos ve istikrarsızlığa neden olduğuna dikkat çekilerek özetle, terör örgütüne “Topraklarımızdan çıkın” mesajı verildi.

KCK’nın bu mesaja yanıtı ise aynı gün akşam saatlerinde Halepçe’den geldi.

PKK’nın organize ettiği bir gösteri sırasında hükümet ve KDP binaları ateşe verildi.

Gerilimin sıcak çatışmaya dönmesi yüksek ihtimal gibi.

Esasında PKK’nın Kuzey Irak’taki Kürt yönetimini bu derece tehdit eder aşamaya gelmesinde doğrudan KDP’nin de payı büyük.

Kuşkusuz Erbil yönetiminin, PKK’yı kendi yönetimindeki bölgelerden çıkarmakta yetersiz kalması anlaşılabilir bir durum.

Ancak bugüne kadar bu konuda Türkiye ile daha yakın iş birliğine gitmiş olsaydı PKK’nın söz konusu bölgedeki etkinliği çok daha önceden çok daha etkisiz hale getirilmiş olurdu.

Daha da ötesi Erbil merkezli yayın organlarında sabah-akşam Türkiye düşmanlığı üzerinden PKK propagandaları yapılıyor.

Kendi yayın organlarında terör örgütünün propagandalarına göz yumarak Kuzey Irak’ta PKK’nın taban bulmasına yol açtılar.

Birçok kentte PKK destekli protesto gösterileri bunun en önemli kanıtı.

Gelinen aşamada Erbil yönetiminin yaptığı hatalardan ders çıkararak PKK’ya karşı Türkiye ile daha yakın iş birliğine gitmesi kendisinin de yararına olacaktır.