Vakıf Katılım web

KANDİL HATTINDA NELER OLUYOR?

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Türkiye kamuoyuna pek gelmese de Suriye kuzeyinde Pentagon sözde "Temizlik Gücü" adı altında görev yapacak ve 10 bin PKK-YPG'liden oluşan bir yeni yapıyı kurmaya başladı.

PKK’nın Irak Kuzeyi ve özellikle Kandil’de yavaş yavaş eridiğini biliyoruz. Yine PKK’lı teröristlerin koronavirüse yakaladıklarını biliniyor. Son aylarda örgütten kaçışların arttığını da biliyoruz, örgüt içi infazlar olduğunu da biliyoruz. Kandil 3587 metre rakıma ve 1.500 km alana sahip bir sıradağlar bölgesi. PKK, Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin sorumluluğunda olan Kandil, Mahmur ve Sincar hattında yoğun bir şekilde yapılanmış durumda. Hala Barzani ve Talabani’nin arkalarına Kandil dağlarını alarak “bir Kürt kedisini Türkiye’ye vermeyiz” basın açıklaması hafızalarımızda.

Bu hafta Süleymaniye merkezli Mam Vakfı adındaki bir kurum PKK’nın kontrolündeki Mahmur kampına insani yardım gönderdi. Vakıf, Talabani ailesinin kontrolünde. Yine Erbil’de konsolosumuza yapılan suikast sonrasından günümüze bakıldığında Barzani kontrolündeki Erbil ve Dohuk’da binlerce PKK’lı elini kolunu sallayarak dolaşmakta. Türk konsolosa saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin Erbil’e Mahmur’da bulunan PKK kampından geldiği unutulmamalıdır.

Türkiye kamuoyuna pek gelmese de Suriye kuzeyinde Pentagon sözde "Temizlik Gücü" adı altında görev yapacak ve 10 bin PKK-YPG’liden oluşan bir yeni yapıyı kurmaya başladı. Adı DSG olmayan ama PKK-YPG’lilerin çekirdeğini oluşturduğu eski DEAŞ militanlarının yanında maaşlı yerel unsurların olduğu yeni bir yapı. Kandilci kadrolar Pençe operasyonları ile Kandil hattında baskı kuran TSK varlığına karşın bölgedeki kamplarını seyrekleştirerek militanlarını Mahmur, Sincar ve Suriye’nin kuzeyine geçirmeye başlamış durumda. Süleymaniye’de bulunan Talabani ailesinin kontrolündeki IBKY güvenlik ve istihbarat birimleri eskiden beri örgüte yardımcı olmaya devam ediyor. Erbil Yönetimi, koronavirüs önlemleri kapsamında kaçak geçişleri önlemek için Kandil hattına Zini Verte bölgesine peşmerge sevk etse de bu PKK’nın varlığını sonlandırmaya yönelik bir adım değil. Çünkü KDP peşmerge idaresi ile KYP peşmerge idaresi arasında PKK’ya karşı tutumlarda farklılıklar var. Talabani ailesi kontrolündeki Süleymani’ye bölgede PKK’nın kalmasına destek verirken, Barzani ailesinin kontrolündeki Erbil idaresi örgüte karşı daha mesafeli bir tutum içinde. Ama Erbil idaresinin kaç PKK’lı teröristi ya da bölgelerinde bulunan FETÖ’cüleri bize teslim ettiği kocaman bir soru işareti.

ABD Irak’ta Anbar bölgesinde üslerini azaltırken birliklerini başta Erbil olmak üzere Irak kuzeyine kaydırdı. Geçen hafta ABD’nin Suriye’ye bakan yetkilileri Suriye’de YPG’lilerle uzun toplantılar gerçekleştirdiler. Masada Irak kuzeyini de içine alan yeni oluşumlar var. Zaten ABD’nin Suriye’de kontrol ettiği petrolü IBKY üzerinden sevk ettiği bilinen bir gerçek.

Türkiye’nin güney hattında yeni bir şeytan üçgeni kuruluyor. ABD- PKK ve IBKY içindeki PKK sevicileri sürecin içinde. Elbette Türkiye olaylara seyirci kalacak bir devlet değildir. İleriki günlerde Kandil çok konuşulacak.