KADINLARIN SİYASETTEKİ YERİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Micheal KUYUCU 13 Mar 2020

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Dünya genelinde parlamentolardaki kadın milletvekili oranı, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 24.9 olarak gerçekleşti. Parlamentolardaki kadın milletvekili oranı sıralamasında Türkiye, 120'inci sıradan 122'ye düştü. Türkiye, 2017 yılı haritasında ise yüzde 14.9 oranla 132'inci sıradaydı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayınlanan “Siyasette Kadın 2020” haritası kadınların siyasi temsillerinin hala yetersiz olduğunu gösterdi.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından 2005 yılından bu yana hazırlanan haritanın 2020 yılı nüshası yayınlandı. Tüm dünyada devlet yönetimindeki ve parlamentodaki kadınların sıralamasını gösteren “Siyasette Kadın 2020” haritasına göre, hala 4’te 3’ünün erkekler tarafından tutulduğu parlamentolarda kadınların oranı az artış gösterse de hala yetersiz. Harita, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda en vizyoner yol haritası olan Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 25’inci yıl dönümüne özel olarak yayınlandı.

Dünya genelinde parlamentolardaki kadın milletvekili oranı, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 24.9 olarak gerçekleşti. Parlamentolardaki kadın milletvekili oranı sıralamasında Türkiye, 120’inci sıradan 122’ye düştü. Türkiye, 2017 yılı haritasında ise yüzde 14.9 oranla 132’inci sıradaydı.

20 ülkenin devlet ve hükümet başkanları kadın

1 Ocak 2020 itibarıyla 20 ülkenin devlet başkanı ve hükümet başkanları kadın. Bu sayı 2019 yılında 19’du. Buna göre, devlet başkanı kadın olan ülkelerin oranı yüzde 6.6 (152 ülkeden 10’u) ve hükümet başkanı kadın olan ülkelerin oranı yüzde 6.2 (193 ülkeden 12’si). Bu ülkelerden ikisinin (Bolivya ve İsviçre) hem hükümet hem devlet başkanı aynı kişi. Kadınların siyasi arenadaki temsiliyetindeki artış yavaş olmasına rağmen, IPU ve UN Women haritası ilk yayınlandığı 2005 yılında, tüm dünyadaki kadın liderlerin sayısı 8’di.

Bugün Avrupa’da devlet ve hükümet başkanlarından yarısından fazlası kadınken, İskandinav ülkelerinin birçoğu (Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç) kadınlar tarafından yönetiliyor. Amerika kıtasında üç ülkenin hükümet ve devlet başkanı kadınken, kadın devlet ve hükümet başkanı olan diğer ülkeler şöyle: Bangladeş, Nepal, Singapur, Etiyopya ve Yeni Zelanda.

16 ülkede yüzde 40’tan fazla bakanlık kadınlar tarafından yönetiliyor

Meclis başkanı kadınların oranı ise artış göstererek yüzde 20.5 (278 koltuktan 57’si) olarak gerçekleşti. Buna göre Pasifik hariç dünyanın her kıtasında meclis başkanı kadınlar var. Meclis başkan vekili kadın sayısı ise 3 puan azalarak yüzde 25.3 olarak gerçekleşti. 2019 yılında yedi ülke (Andora, Belarus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Endonezya, Kazakistan, Malawi ve Togo) ilk kez meclis başkanlığı koltuklarına kadınları atadı.

 Piyano için Türk Müziği Albümü

Müziksever için çok farklı bir çalışma yayınlandı. “Piyano için Geleneksel Türk Müziği Albümü”. Albümde geleneksel Türk Müziği repertuvarından özenle seçilerek piyanoya uyarlanan 30 seçme eser yer alıyor. Türkü, şarkı, longa, kanto, oyun havası, zeybek, saz semaisi ve peşrev formlarındaki tanınmış eserler tampere sisteme en yakın makamlardan seçilmiş ve bu makamların yapılarına uygun tonal armonizasyon yapılarak hazırlanan bu

albüm, kullanıcıya bir fikir vermesi için eserlerin yazar tarafından kaydedilmiş MP3 ses kayıtları yayınevi web sitesine, videoları ise yazarın Youtube kanalına eklendi. Yani kitapta yer alan şarkıları dinlemek veya izlemek içinde linkler var. Kitaplarda artık dijitalleşiyor. Kitapta yer alan şarkıların notalarını Hakan Ali Toker düzenledi. Dünyada en az müzik kitabı yayınlayan ülkeyiz. Onun için bir müzik kitabı çıktığında heyecanlanıyorum. Müziği sadece dinlemeyelim aynı zamanda okuyalım.

Linet hangi köşkte klip çekti?

Linet'in yeni teklisi "Yatsın Yanıma" Seyhan Müzik Gold etiketiyle tüm dijital platformlara sunuldu. Sözü ve müziği Gülden'e, düzenlemesi Selim Çaldıran'a ait olan şarkının video klibi İdil Dizdar ve Said Dağdeviren yönetmenliğinde Mahmut Muhtar Paşa Köşkü'nde tarihi bir atmosferde çekildi. Linet çok iyi bir yorumcu, onu dinlerken şarkının hakkını veren bir yorumcu dinliyorsunuz.

 Cimri sahnede

 İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), Fransız oyun yazarı ve oyuncu Moliere’in “Cimri” adlı ünlü tiyatro oyununu sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Başrolünde Serkan Keskin’in oynadığı oyun, 19 Mart Perşembe akşamı, saat 19.00’da Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde sahnelenecek. Oyunun yönetmenliğini Tansu Biçer üstlenecek, başrolünde Serkan Keskin’in yer aldığı “Cimri”de Rojhat Özsoy, Cansu Saka, Hakan Atalay, Onur Yalçınkaya gibi isimler de rol alacak. İKÜ’ye tebrikler.

 Medyatik aşk yaşa haber ol

Haber olmak kolay iş değil. Medya artık ilgi çeken haberler yapmak için uğraşıyor. Okura ilginç haberler sunmak için adeta savaşıyor ki spekülasyon olsun. Böyle bir ortamda ünlüler de medyaya malzeme veriyor. Malzemeyi eskiden soyunarak veriyorlardı şimdi olay değişti, artık sansasyonel aşklar daha önemli. Böyle malzeme verdiniz mi hemen haber oluyorsunuz.

Medya Takip Merkezinin geleneksel olarak yayınladığı medya raporlarını merakla takip ediyorum. Şubat ayı magazin gündemi raporunda en çok haber olan ünlü yine Acun Ilıcalı oldu. Medyada en çok haber olan ünlüler içinde ikinci ve üçüncü sırada Cem Yılmaz ve Serenay Sarıkaya yer aldı. Bir aşk patlattılar hemen medyanın gündemine geldiler. Cem 6 bin 977 adet haber olurken, Serenay 5 bin 417 kez haber oldu. Ne güzel değil mi? Hem aşk yaşa hem de en az iki yüz, iki yüz elli bin liraya malolacak bir reklam kampanyasını beleşe yaptır. Defne Samyeli hem Mustafa Sandal’ın kitabında hem de Cem Yılmaz’ın mağdur eski kız arkadaşı olarak en çok haber olan beşinci ünlü olmuş. Bir aşk haberi de geçen ay havalı bir evlilik yapan şarkıcı Merve Özbey’den geldi. En çok haber olan on dördüncü kişi olurken, yine aşk ile gündeme gelen Aslı Enver en çok haber olan yirminci kişi oldu.

Sonuç olarak haber olmak için ünlü aşklar yaşayın tezi bir kez daha gerçek oldu. Medya popüler kültürün himayesine girdi ve maalesef çıkmak gibi bir niyeti yok.

 Son Parti vizyonda

Lise son sınıf öğrencisi Deniz, Birsu, Katre, Savaş ve Ferman’ın 24 saatte başlarından geçen maceralarını konu alan romantik komedi türündeki “Son Parti’’ filminin çekimleri bitti.

Filmin hikayesi tam bir gençlik dizisi hikayesi. Şehnaz lisesi öğrencilerinin son kez bir araya geleceği Egemen’in doğum günü, yılın en büyük ve en önemli partisidir. Bu özel gece için hazırlanan ve bunu olabildiğince eğlenceli bir şekilde kutlamak isteyen gençlerin partiye gitme süreci kendi kişiliklerini, arkadaşlık bağlarını ve aşkı keşfedecekleri macera dolu bir güne dönüşüyor.

Senaryosunu ve yönetmenliğini Enes Ateş’in üstlendiği, çekimleri İstanbul’da yürütülen filmde; dizi ve filmlerde ki başarılı oyunculuklarıyla dikkat çeken Fırat Altunmeşe, Almila Ada, Nil Keser, Ömer Faruk Çavuş, Sezer Sarıçay, Uğur Kurul ve Erdinç Gülener gibi isimler yer alıyor.

Ebru Yaşar hüzünlendirecek

“Alev Alev” adlı Feridun Düzağaç klasiğini cover’layarak müzik kariyerine farklı bir renk katan Ebru Yaşar, yeni şarkısında “Kalamam” dedi.

Sözü ve bestesi Bilal Sonses, düzenlemesi ise başarılı sanatçı Mustafa Ceceli imzası taşıyan yepyeni şarkı “Kalmam” ile Ebru Yaşar, 2020 yılında hüzün yaşayanlara sesleniyor.