Vakıf Katılım web

İZMİR'DE FLAMİNGO YOLU

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Çok keyifli bir projeden bahsetmek istiyorum sizlere...

İzmir, İzmir olalı böyle özel bir projeye tanıklık etmedi diyebilirim. Çok keyifli bir projeden bahsetmek istiyorum sizlere... Rehber Göker Yarkın Yaraşlı eşliğinde başlıyoruz. Flamingo yolunu keşfetmeye. 

 İzDoğa’nın yürüttüğü “Flamingo Yolu” projesi kapsamındaki turlardan geçtiğimiz haftalarda katıldım.  Proje kapsamında Gediz Deltası’ndaki canlı türleri deniz yolundan tekne, kara yolundan ise otobüsle gezilebiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İzDoğa’nın yürüttüğü “Flamingo Yolu” projesi kapsamında başta flamingolar olmak üzere İzmir körfezinin sahibi onlarca kuş türüne dikkat çekmek amacıyla organize edilen turlar gerçekten nefis bir deneyim şansı sunuyor. Tekne Karşıyaka Mavişehir Balıkçı Barınağı’ndaki Flamingo Doğa Parkı’ndan hareket etti. 5 kişi kapasiteli tekne ile kuş gözlem yaparak flamingolar başta olmak üzere onlarca farklı kuş türünü gözlemleme imkânı bulduk. Unutulmaz anlar yaşadım. Proje kapsamında Gediz Deltası’ndaki canlı türleri deniz yolundan tekne, kara yolundan ise otobüsle gezilebiliyor. Tekne turlarında ziyaretçilere bir rehber eşlik ediyor, kuşları gözlemleyebilmeleri için ziyaretçilere dürbün veriliyor. Körfezin en renkli teknesiyle yapılan turlar ortalama 90 dakika sürüyor. 

Sasalı Doğal Yaşam Parkı’ndan başlayan turlar Kaklıç ve Degaj rotasını izleyerek Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na dönüyor.

Biletler gişeden ve web siteden alınabiliyor

Turlar sayesinde ziyaretçiler Gediz Deltası’nda yaşayan onlarca canlı türüyle ilgili bilgi alıp aynı zamanda bunları gözlemleme fırsatı yakalamış oluyor. Turlarla ilgili bilgi edinmek veya bilet satın almak isteyenler Mavişehir Balıkçı Barınağı alanı içerisindeki Flamingo Doğa Parkı gişeyi veya izdogaturizm.com web sitesini ziyaret edebilir.

HAFTANIN KİTAPLARI: KARMAŞIK BİR NEZAKET ve EFLATUN KOZA

Karmaşık Bir Nezaket

Kafka Kitap temmuz ayında Miriam Toews’un, çarpıcı ergenlik romanı Karmaşık Bir Nezaket’i ve Cahide Birgül’ün, okuru eflatun kadınların gizemli dünyasına sürüklediği son romanı Eflatun Koza’yı edebiyatseverlerle buluşturdu. Kafka Kitap logolu tüm kitaplar, raflarda ve internet satış sitelerinde.

Karmaşık Bir Nezaket: Ödüllü yazar Miriam Toews, bu çarpıcı ergenlik romanında üzüntü ve umudu, son derece tutucu bir inanç nedeniyle dağılan ailesini anlatan bir gencin sesiyle vücuda getiriyor. Başkahramanımız Nomi Nickel, Karmaşık Bir Nezaket’teki anlatısına “Ailemizin yarısı, güzel görünen yarısı kayıp,” diyerek başlıyor… Annesi ve ablası kadrajdan çıkınca üzgün ve tuhaf babasıyla yalnız kalan Nomi, günlerini ailesinin nasıl bölündüğünü anlamaya çalışarak ve East Village’ın eteklerinde yer alan tavuk kesimhanesi Mutlu Aile Çiftliği’ndeki kaçınılmaz kariyerini düşünerek geçiriyor. Aynı anda hem kasvetli hem de eğlenceli bir dile sahip olan bu roman, nefes aldırmayan, baskıcı bir din tarafından yönetilen kasabada, yok olmaya yüz tutmuş ailesinin kalıntıları arasında kapana kısılmış Nomi’ye göre dünyayı ele alıyor. Onun gülünç ve eşsiz sesi, bildikleri tek toplulukla çatışmaya girdikçe dağılan tuhaf ve sevgi dolu bir ailenin hikâyesini anlatıyor. “Karmaşık Bir Nezaket baştan sona bir zevkti. Kara mizahın hâkim olduğu bir eser (‘Görünüşe bakılırsa, buradaki insanlar ölmek için sabırsızlanıyorlar. Ana etkinlik bu ama bütünüyle düşünüldüğünde özgürleştirici ve kesinlikle eğlenceli.” –Daily Mail

Eflatun Koza:“Kahvaltıdan sonra Ece’nin dolabını açtım. Keskin bir naftalin kokusu burnuma doldu. Annem yeni naftalin paketleri asmış olmalıydı. Sanırım o kokunun etkisiyle Ece’nin bu zamana ait biri, benim kardeşim değil de çok çok eskiden yaşamış ve ölmüş yaşlı bir akrabam olduğu fikrine kapıldım. Böyle düşününce birden uzaklaşıverdim ondan. Eti etimden koptu sanki, hafifledim. Kırmızı bir kazak, siyah bir kot ve onun giymeye kıyamadığı süet botlarını aldım dolaptan. Annem hiç istemez ona ait şeyleri giymemi. Ece’yi hatırlatıyormuşum ona…”

GÜNÜN SÖZÜ: DOĞA CAN DOSTLARIMIZ HAYVANLAR İLE BİR BAŞKA GÜZEL...