İSVEÇ KRALİYET AİLESİNİN MÜCEVHERLERİ HOLLYWOOD FİLMLERİNİ ARATMAYAN BİR HIRSIZLIKLA ÇALINDI

Gizem ŞENYURT 06 Ağu 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
İsveç Kraliyet ailesi, Avrupa'nın en zengin kraliyet ailelerinden biri olmasının yanında 1980 yılında tahta çıkma kuralını hanedanın en büyük çocuğuna geçecek şekilde değiştirerek kız çocukların da veliaht olmasını sağlamasıyla tanınıyor.

Üstelik ailenin en küçük çocuğu Prenses Madeleine ile şimdilerde Kate Middleton ile mutlu bir evliliği ve üç çocuğu olan İngiltere Prensi William’ın bir zamanlar arasının yapılmaya çalışıldığı da popüler dedikodulardan olarak İsveç Kraliyet Ailesini haberlere taşıyan konulardan biriydi. Bu zengin ve popüler aile, geçtiğimiz hafta Hollywood filmlerini aratmayan bir hırsızlıkla manşetlere taşındı. Kraliyet ailesine ait bazı mücevherler iki hırsız tarafından çalındı.

Söz konusu mücevherler iki taç ve iki tören küresi ve 17. yüzyılda yaşamış Kral 4. Karl ve karısı Kraliçe Kristina’nın cenaze törenlerinde kullanılarak onlarla birlikte gömüldü. Ardından gömüldükleri yerden çıkartılarak başkent Stockholm’ün batısındaki bir katedralde sergilenmekteydi. İki hırsız işte bu mücevherleri çalarak bir motor yat ile kaçmaya başladı. Sahil güvenlik, polis ve helikopterlerin katıldığı arama çalışmaları devam ediyor.

Emniyet Müdürlüğü sözcüsü Thomas Agnevik, hırsızların bir adım önde olduğunu, çalınan parçaların ekonomik olarak paha biçilemez olarak sınıflandırıldığını açıkladı. Katedralin başrahibi Christofer Lundgren de çalınan parçaların mücevherden çok daha fazlası ve birer kültürel hazine olduğunu söyleyerek İsveç halkına karşı yapılan hırsızlığı kınadı. Polis, arama çalışmalarına devam etse de alarmla korunan kabinlerinden çalınan mücevherleri çalan hırsızların profesyonel olup olmadıklarına dair henüz bilgi verilmedi.

Sosyal medya bağımlılığının çaresi yine sosyal medyada

Dünyanın en popüler sosyal medya ağları olan Facebook ve Facebook’un satın aldığı Instagram, kullanıcıların sosyal medya bağımlısı olmalarının önüne geçmek için bazı yenilikler getireceklerini açıkladı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, sundukları hizmetin sadece eğlenceli değil insanlara faydalı da olmasını istediklerini belirterek üstünde çalıştıkları yeniliği açıkladı. Buna göre, kullanıcılar yakında kendi hareketliliklerini inceleyebilecekleri bir gösterge paneline erişecek. Bu panelde her hafta Instagram ve Facebook’ta geçirdikleri vakti ve neler yaptıklarını görebilecekler. Ayrıca eklenecek günlük hatırlatma seçeneği ile kendinizin belirleyeceği süreyi doldurduğunuzda uygulama size uyarı mesajı iletecek. Yine panelle gelecek yeni bir özellik olarak Facebook ve Instagram üzerinden bildirim ayarlarınızı 15 dakikadan 8 saate kadar değişen sürelerde geçici olarak kapatabileceksiniz. Uygulamaya girdiğiniz zaman ise gelen bildirimlerini alabileceksiniz.

Sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi hesaplayabileceğiniz ve kontrol edebileceğiniz bu yeni uygulama, kademeli olarak önümüzdeki haftalarda kullanıcılara açılacak, yalnız bu özellik Facebook ve Instagram’a sadece mobil cihazlar üzerinde uygulamadan erişilecek. Facebook’a bilgisayardan erişildiği zaman uyarı ve zaman kısıtlama özelliği kullanılamayacak.

Facebook, kullanıcılarının geçirdiği ortalama zamanları açıklamasa da Ağustos 2017’de Instagram kullanıcılarının uygulamada geçirdiği zaman 25 yaş altı kitlede günde ortalama 32 dakika, 25 yaş üstünde günde ortalama 24 dakika idi. Amerika Koruyucu Sağlık Politikaları Dergisi’nde Ağustos 2017’de yayınlanan bir çalışmada, günde iki saatten fazla sosyal medyada vakit geçiren kişilerin kendilerini yalnız ve dışlanmış hissetme ihtimallerinin günde 30 dakikadan az geçirenlere göre iki kat fazla olduğunu ortaya koyuyor. Hal böyle iken Apple, Google, Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerinin zaman kısıtlama özelliği kullanıcıların faydasına olacak gibi duruyor.

Arkadaş bulma uygulamaları sevgili edinmek için tercih edilmiyor

Tinder gibi popüler arkadaş bulma uygulamalarının yeni birileriyle tanışmak için en az tercih edilen yöntem olduğu ortaya çıktı. İngiltere’de yapılan bir anket, 16-34 yaş arasındaki kişilerin neredeyse yarısının bir ya da birkaç arkadaş bulma uygulaması kullandığı fakat yeni birileriyle tanışmak için en az tercih ettikleri yöntem olduğunu gösterdi. İki binden fazla kişinin katıldığı ankette, insanlar uygulamaları, biriyle yüz yüze konuşmaya çekindikleri için kullandıklarını söyledi. Katılımcıların üçte biri bu tarz uygulamaları tek gecelik ilişkiler için kullanırken neredeyse yarısı ilk kez bir uygulamaya üye olduklarında 21 yaşından küçük olduklarını söyledi. Anketten çıkan sonuçlar şöyle:

·         16-34 yaş arası kişilerin yüzde 45’i hayatlarının bir döneminde arkadaş bulma uygulamalarından kullanmış.

·         Yüzde 37’si yeni biriyle tanışmak için en az tercih ettikleri yöntemin mobil uygulamalar olduğunu söylüyor.

·         Yüzde 17’si mevcut sevgilileriyle bir uygulama sayesinde tanışmış.

·         Yüzde 18’i mevcut sevgilileriyle arkadaşları, ailesi ya da görücü usulü tanışmış.

·         Yüzde 45’i ilk defa bir arkadaş bulma uygulamasını 21 yaşından önce kullanmış.

Buna rağmen katılımcılar, dünyanın değiştiği ve artık internet üzerinde tanışarak ilişki kurulmasının daha kolay olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların dörtte birinden fazlasının arkadaş bulma uygulaması üzerinden tanıştıkları kişilerle uzun süreli ilişkileri olduğunu ya da evlendiklerini söylemeleri de bu sonucu doğrular nitelikte.