​İSTANBUL'DA ARTIK UCUZ KONUT OLMAYACAK

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
İstanbul'da hala evini alamamış olanların dikkatine.

İstanbul’da hala evini alamamış olanların dikkatine. Bu kentte artık çok ucuz konut olmayacak. Üstelik bunu söyleyen herhangi bir emlakçı değil. Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan...

İstanbul, sektörünün kalbinin attığı yer. Büyük projeler, büyük yatırımlar bu megaşehirde gerçekleşiyor. Gerçekleşirken de her gün arazi stoku tükeniyor. Mevcut araziler daha fazla değerli hale geliyor. Bu da üretilen malın fiyatına yani konut, ofis fiyatlarına yansıyor. Dolayısıyla İstanbul’da uygun fiyatlı ev bulabilmek her geçen gün zorlaşıyor. Konut fiyatlarının yükselişini sürdürdüğünü endeksler de doğruluyor.

Hürriyet emlak endeksine göre İstanbul 4 bin 800 TL’lik ortalama metrekare satış fiyatıyla Türkiye’deki en pahalı şehirler arasında, hatta başında geliyor. Eylül verilerine göre belki fiyatı en fazla yükselen beş şehir arasında değil ama pahalı oluşuna rağmen yükselişi durmamış. 9 ayda fiyatlardaki artış yüzde 7 seviyesinde belirlenmiş. Meraklısına not olarak iletelim: 9 ayda Edirne’deki artış yüzde 27, Kırklareli’nde yüzde 22, Yozgat ve Ordu’da yüzde 19 gibi seviyelerde ama bu şehirlerdeki fiyatlar ise zaten bin 375 TL ile bin 849 TL aralığında. Yani hızlı yükselişlerine rağmen bile hala İstanbul’un yarı fiyatına evlerin satıldığı şehirler bunlar.

Yani İstanbul, Türkiye ölçeğinde ucuza ev bulunmanın zor olduğu bir şehir ve önümüzdeki günlerde de bu tablo değişmeyeceği gibi daha da vahimleşecek. Çünkü iç göç devam ediyor.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, Anadolu’da projeler geliştirerek insanları kendi şehirlerinde ev sahibi yapmak istediklerini söyledi. Turan “Altık İstanbul’da çok ucuz konut olmaz. Biz sosyal konut üretimi yapan yegane kuruluşuz” dedi ve şunları ekledi:

“İnsanları İstanbul, Ankara, İzmir’e gelmeden önce kendi şehirlerinde konut sahibi yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla onda başarılı olursak insanlar büyükşehirlere gelmek zorunda kalmazlar. Son 3 yılda Anadolu’da çok ciddi konut yapıyoruz.”

Peki tüm bunlardan ne sonuç çıkarmalıyız?

Ev sahibi olamayanlar, eğer aylık taksitlerini ödeyebileceklerine inandıkları bir ev-proje bulurlarsa beklemesinler, akıp giden zaman onların lehine çalışmıyor.

Ya da artık İstanbul’un içinde ev sahibi olmaktan vazgeçip başka noktalara, başka şehirlere baksınlar. Mesela Silivri, İstanbul’a uzak olmakla birlikte 39 ilçesinden biri. TOKİ, Silivri’de bir arazi üretti. Orada sosyal konut yapmaya başlayacak. Yine Tuzla’da arazi ürettiler, orda da üretime başlayacaklar.

Artık konut sahibi olmak için yeni stratejiler, yeni rotalar belirleme zamanı...