İRAN'DA BİR TÜRK KULÜBÜ: TRAKTÖR

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Türkiye'nin terörle mücadelesine Tebriz'de "Şehitler ölmez, Vatan bölünmez" diye destek veren kırmızı bozkurtlar… Traktör Sazi. Tebriz'deki Türklerin sesi, gururu olan Traktör Sazi'yi "Futbol, sâdece futbol değildir."

Dünyada 45 milyon il en fazla taraftarı olan Türk takımı Traktör İran’da şampiyon oldu.

İran Ligi'nde mücadele eden Tebriz'in Traktör Futbol takımı, başkent Tahran ekibi İstiklal'i yenerek İran Hazfi Kupası'nı müzesine götürerek şampiyon oldu.

İran'da, Tebriz'in Traktör futbol takımı, ama bir futbol takımından daha fazla anlam taşıyan, taraftarları tarafından İran'daki Türklerin bir simgesi haline gelmiş, bayraklaşmış bir kulüp.

İran’da bir zamanlar Mustafa Denizli'nin yaptığı Traktör Futbol Kulübü'nün Tebriz'de oynadığı bir maçta 80 bin taraftar stadyumu "Türkiye" tezahüratları sık sık duyulması normal bir durum. İran'da yaşayan Azerbaycan Türklerinin temsilcisi Traktör FK kendi evinde İstiklal'i konuk ettiği bir karşılaşmada izlemeye gelen yaklaşık 80 bin kişi 'Barış Pınarı Harekatı'na destek amacıyla maç boyunca "Türkiye... Türkiye..." tezahüratında bulunmuştur.

Türkiye’nin terörle mücadelesine Tebriz’de “Şehitler ölmez, Vatan bölünmez” diye destek veren kırmızı bozkurtlar… Traktör Sazi. Tebriz'deki Türklerin sesi, gururu olan Traktör Sazi'yi "Futbol, sâdece futbol değildir." sözünün tecellisidir. Sadece Tebrizlilerin değil, bölgede yaşayan milyonlarca Türkün sesi olmuş durumda.

Maçlarını Tebriz'de 75 bin kişi kapasiteli Yâdigâr İmam Stadyumu'nda oynayan Traktör ortalama her maçında 80 bin taraftarla oynamaktadır. Traktör Sazi, adını Tebriz'deki -ülkenin en büyük- traktör fabrikasından almakta aynı zaman da işçi ve emek ruhlu bir futbol takımı.

İran’da yaşayan yaklaşık 45 milyon Türkün, Türkçe eğitim yapamaması, sosyal haklardan mahrum olması, hatta Türkçe adlar kullanması ya da işyerlerine Türkçe tabela dahi asması engellenirken, Türkiye’nin İran’da yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri kanayan yaradır.

Tebriz’de tepkilerini futbol üzerinden gösteren İran’da yaşayan Türkler dinamik ve mücadeleci bir yapıya sahip. Traktör, adeta onların Türklüklerini sembolü olmuş; senelerdir bastırılan duygularının ve düşüncelerinin dışa vurulması olmuş.

Bu takım, sadece bir futbol takımı değil, onlar için Azerbaycan demek, Türkçe demek, özgürlük demek. Lakapları “Kızıl Kurt” olan taraftarlar, gönüllerinden geçirdiklerini maç sırasında bağırarak dile getirir olmuştur. Karşılaşmalarında çoğunlukla “Türk dilinde medrese, olmalıdır herkese” ve “Azerbaycan var olsun, istemeyen kör olsun” gibi sloganlar atılmaktadır.

Azerbaycan’ın Karabağ takımı ile birlikte İran’da Traktör takımı sadece futbol değil bir mücadelenin sembolleri. Yaşasın şampiyon Traktör, yaşasın Karabağ.