İRAN HEM İÇERİDE HEM DIŞARIDA VURULUYOR

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Ocak ayının ilk günlerinde İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ve Irak'ta İran destekli Haşdi Şaibi komutanı El Mühendisi ABD tarafından insansız hava araçlarıyla vurulması, 27 Kasım 2020'de ise bu kez hedefte Muhsin Fahrizade oldu.

Ocak ayının ilk günlerinde İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ve Irak’ta İran destekli Haşdi Şaibi komutanı El Mühendisi ABD tarafından insansız hava araçlarıyla vurulması, 27 Kasım 2020'de ise bu kez hedefte Muhsin Fahrizade oldu. Yine 30 Kasım gecesi İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Müslüm Şehdan, Suriye'nin Irak sınırında yer alan Deyrizor’da düzenlenen hava saldırısına maruz kaldı. İran Deyrizor saldırısını inkar etse de Suriye’de İran destekli milisler sürekli hedefe alınıyor. İran Kasım Süleymani’nin ocak ayında ABD saldırısında öldürülmesinin ardından ülke bir kez daha sembolik bir ismini bir suikast sonucu kaybederek düşmanları tarafından hem evin içinde hem evin dışında vuruldu.

 İRAN HEP HEDEFTE

 İran’da önemli bir nükleer fizikçi Şahram Amiri’nin Haziran 2009'da Suudi Arabistan'a Umre için giderken kaçırılmıştı. İran bu saldırıları 2010-2012 arasında 4 nükleer fizik uzmanı suikastle öldürülmesiyle yaşadı. İran Süleymani saldırısı sonrası Irak’ta ABD üslerini hedef alsa da Şii eksenindeki üstün pozisyonuna denk bir cevap veremedi.

TAHRAN MUTLAKA ANKARA İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMALI

2020 yılında hem İran içinde hem Irak ve Suriye’de İran’ın üst düzey yöneticilerinin hem askeri hem de bilim insanları düzeyinde tasfiye edilmesi iç siyasetinde güç odakları savaşı içinde tartışılsa da bölgesel olarak İran dışındaki İran’ı da etkileyecektir. Süleymani ile Yemen’den Golan Tepelerine kadar Şii Milis yayılmacılığına girişen İran 2020 yılında ciddi darbeler aldı. Başta PKK ile mücadele olmak üzere küresel aktörlerin baskısı altında olan Tahran Ankara’ya yakınlaşmazsa evin içinde sorunsallar yaşamaya devam edecektir. Türkiye en son Libya ve Karabağ’da nasıl küresel aktörlere karşı dengeleyici bir güç olduğunu gösterdiyse aynısını bölgede de göstermemektedir. İran ne kadar Şii siyaseti üzerinden eleştirilse de en ciddi bölgesel güçlerden biridir.