IRAK'I GÖRMEYEN GÖZLER, DUYMAYAN KULAKLAR

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irak'la 20 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşabileceğimizi görüyoruz" diyerek 17 milyar dolarlık sınırın aşılması hedefini açıkladı.

Türkiye’nin sınır komşusu olan Irak bir o kadar bize yakın ama Türkiye’ye anlatılması ve tanıtılması konusunda bir o kadar uzak bir ülke. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak 17 Aralık’ta Türkiye’ye geldi. Irak en fazla birinci derece sınır komşusu olarak ticaret yaptığımız ülke. Petrol alıyor çok şey satıyoruz. Ankara’da Türkiye ve Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irak'la 20 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşabileceğimizi görüyoruz" diyerek 17 milyar dolarlık sınırın aşılması hedefini açıkladı. Türkiye komşusu Irak’ın adeta toprak bütünlüğünün ilan edilmemiş garantörü durumunda. 2017 yılındaki gayri meşru bağımsızlık süreci hala akıllarda iken Erdoğan, "Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasına önem atfediyoruz. Yeniden imarı çerçevesinde de her türlü katkıyı yapmaya hazırız." diyerek yaraların sarılması için sahada olmaya devam edeceğini teyit etti.
Erdoğan, ortak düşman olarak DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleri ile ortak mücadele gerekliliğinin bir kez daha belirterek: "Mezhebi veya etnik hiçbir ayrım yapmadan Irak halkının tamamını öz kardeşimiz olarak görüyoruz. Ne Türkiye'nin ne Irak'ın ne de Suriye'nin geleceğinde bölücü teröre asla yer yoktur. Bölgemiz, terörün başını tamamen ezmeden huzura kavuşamayacaktır." dedi.
Türkiye Kerkük petrollerinin yeniden dünya piyasalarına sevk edilmesi gerekliliğini zirvede belirterek Erdoğan, şöyle devam etti: "DEAŞ'ın tahrip ettiği hattın tamiratıyla Kerkük petrollerinin yeniden ve daha yüksek miktarlarda dünya piyasalarına sunulmasını istiyoruz. İnşallah en yakın zamanda Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı Irak'ta yapacağız, Irak seyahatini gerçekleştireceğiz."

IRAK TOPRAKLARINDAN TÜRKİYE’NİN TEHDİT EDİLMESİNİ İSTEMİYOR

Irak Başbakanı Kazımi, güvenlik noktasında Irak'ın tavrını "Irak'ın, toprakları üzerinden Türkiye milli güvenliğini tehdit eden hiçbir oluşuma ve yapıya müsamaha göstermesi mümkün değildir." diyerek açıkladı. Kazımi, Türkiye'yle gerçek anlamda bir iş birliği ve yatırım ortaklığı kurmak istediklerini Ankara’da söylerek Türk yatırımcıları ülkesine davet etti. Kazimi Ankara ziyareti öncesi uzun zaman atanmayan Türkmen Bakanı atadı ve heyete dahil etti. Yine Irak Türkmen Cephesi Başkanı da Irak heyetinde yerini aldı.
Türkmenler iki ülke arasında tarihsel bir köprü durumunda. Ankara’ya gerçekleşen ziyaret aslında Ortadoğu’nun gerçekliğinin yansıması idi. Bölgesel süper güç Türkiye olmaz olmaz bölge halkları için. Irak kuzeyinde Türkiye’ye karşı terör kampları ile dolu. FETÖ okul ve kurumları ile hala aktif ülkede. DEAŞ Irak’ta hala bitirilemedi. Hem ABD işgali hem de DEAŞ yıkımının izleri silinemedi. 1991 sonrası 2 milyona aşkın insan Irak’ta yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirdi. 2011 sonrası Suriye iç savaşı bölgede en çok Irak’ı vurdu. İran rejimi ülkenin içinden elini çekmiyor. ABD üsleri ile kısmi işgali devam ettiriyor. Liste uzun..
Bağdat yeni bir bölgesel dayanışma kapısı arıyor. Elbette güvenli liman Türkiye… Bir de ülkemizde Irak’ı göremeyen, duyamayan petro-dolar lobi elemanları var.. Irak bizim komşumuzdur.