İNGİLTERE, HAZIR GIDALARDAKİ KALORİLERİ KESİYOR

Gizem ŞENYURT 20 Ağu 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Çağımızın en büyük sağlık risklerinden biri olan obezitenin en çok görüldüğü ülkelerin başında gelen İngiltere'de sağlık yetkilileri özellikle çocuk obezitesiyle mücadele için hazır gıdalardaki kalorilerin kesilmesine karar verdi. Sırada pizza, hamburger ve diğer hazır gıdalardaki kalorilerin ne kadar azaltılması gerektiğine dair hedeflerin belirlenmesi var.


Çağımızın en büyük sağlık risklerinden biri olan obezitenin en çok görüldüğü ülkelerin başında gelen İngiltere'de sağlık yetkilileri özellikle çocuk obezitesiyle mücadele için hazır gıdalardaki kalorilerin kesilmesine karar verdi. Sırada pizza, hamburger ve diğer hazır gıdalardaki kalorilerin ne kadar azaltılması gerektiğine dair hedeflerin belirlenmesi var.

Yetkililer, İngiltere'de insanların her gün ihtiyaçlarından ortalama 200-300 kalori fazla tükettiğini söylüyor. Kalorileri azaltmak için ya porsiyon boyutları küçültülecek ya da marketler ve restoranlardaki gıdalara konan malzemeler değiştirilecek. Hedeflerin önümüzdeki 1 yıl içinde İngiltere Kamu Sağlığı yetkilileri tarafından tamamlanacağı belirtiliyor. Kalori kısıtlamasına dair değişiklikler gönüllü olarak uygulanacak fakat endüstrinin bu kısıtlamalara çoğunlukla uymaması halinde cezai yaptırımlar getirilmesi planlanıyor. Peki hazır gıdalarda ortalama kaç kalori var?

- Orta büyüklükte bir peynirli hamburger 260 kalori
- Orta boy pizza 880 kalori
- Çikolata soslu donut 237 kalori
- Mayonezli ton balıklı sandviç 338 kalori
- 400 gr hazır soslu spagetti 244 kalori

Kalori kısıtlaması, 10 yıldır devam eden gıdalardaki tuzu azaltma programının başarısının ardından geliyor. 

İngiltere kalori obezite

Kısıtlama, geçen yılın bazı gıdalardaki şeker miktarının 2020 yılına kadar %20 azaltılmasını öngören çocuk obezitesi stratejisi üzerine ekleniyor. İngiltere Kamu Sağlığı'nın Baş Beslenme Uzmanı Dr. Alison Tedstone, şeker hedeflerinde iyi ilerleme kaydedildiğini sıranın kalori takibine geldiğini belirtiyor.

Yetişkin bir kadının kilosunu koruması için ihtiyacı olan günlük kalori miktarı ortalama 2.000, erkeğin 2.500 civarındayken çocuklarda 1.600 ile 2.500 arası. Bu sayılar ortalama olup kişinin boyu, kilosu, günlük aktivite miktarına göre değişiyor. Kalori kısıtlamasıyla çocukların günde aldığı fazladan 200-300 kalorinin önüne geçerek sağlıklı nesiller için obeziteye dur demek hedefleniyor. 

Kolombiya'da Farc son silahları da teslim ediyor



Kolombiya'da 52 yıldır Farc gerillaları ve hükümet arasında süren silahlı çatışmalarda geçen Kasım ayında nihayet kalıcı barış anlaşması imzalanmıştı. O zamandan beri geçen süreçte Farc, silah yüklü 17 konteyneri Birleşmiş Milletler misyonuna teslim etti. 7.000 gerilla da silah bıraktı ve geçiş bölgeleri olarak belirlenen bölgelerde toplanıyorlar. Son silah konteyneri La Guajira bölgesinde teslim edildi. Toplanan tüm silahlar eritilerek anıta dönüştürülecek ve bu anıtlar biri Kolombiya'nın başkenti Bogota'da, biri Küba'nın başkenti Havana'da ve biri ABD'nin New York kentlerinde olmak üzere sergilenecek.

Farc ayrıca Birleşmiş Milletler'e ülkenin ormanlarının derinliklerine sakladıkları yüzlerce silah deposunun yerini de söyledi. Bu depoların bazıları BM tarafından önceden bulunmuş olsa da büyük çoğunluğuna ulaşılamamıştı. BM ülkede 1 Eylül'e kadar kalarak silahları teslim almaya devam edecek. Bu tarihten sonraki teslimatları Kolombiya güvenlik güçleri yürütecek. 

Kolombiya Farc

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya güvenlik güçlerinin, Farc'ın boşalttığı bölgelere konuşlandırılarak güvenlik, altyapı hizmetleri ve tıbbi destek sağlayacağını belirtti. Santos, Kolombiya devletinin eski gerillaların ve önceden Farc'ın kontrolündeki bölgelerde yaşayan halkın güvenliğini sağlamaktan sorumlu olduğunu ekledi.

Geçen Kasım'da imzalanan anlaşmayla Farc, 2026'ya kadar mecliste 10 sandalyeye sahip oldu ve eski gerillaların çoğuna af çıkartıldı. Daha önce özel mahkemelerin hapis cezası verdiği gerillalar da kısa dönem hapis yatacak ve kara mayınlarını temizlemek gibi kamu hizmeti cezası yapacak. Kolombiya böylece yarım asırdan uzun süredir sahne olduğu iç savaşa son vermiş oldu fakat tam ve kalıcı bir barış için ülke içinde hala aktif olan küçük silahlı örgütlerle de anlaşmalar sağlanması gerekecek.

Valenica'nın gizli köprü altı stüdyosu



İspanya'nın Valencia şehrinde yaşayan mobilya tasarımcısı Fernando Abellanas kendine oldukça sıra dışı bir stüdyo yaptı. Valencia'nın en işlek köprülerinden birinin altına gizlice bir stüdyo inşa eden Abellanas, kullandığı malzemeler ve yarattığı dizaynla stüdyonun şehir içinde neredeyse görünmez olmasını sağladı.



Valencia-2

Stüdyoda bir masa, bir sandalye, iki raf ve bir ofiste ihtiyacınız olabilecek hemen her şey mevcut. Bu sıra dışı stüdyoya ulaşmak için ise Abellanas elle çekilen bir kaldıraç yapmış. Köprünün beton duvarına monte ettiği bu kaldıraç, stüdyonun zeminini yere indirmeye ve sonrasında tekrar yukarı taşımaya yarıyor. 

Valencia-1

Abellanas stüdyonun yerini şimdilik sır gibi saklıyor. Biri gelip de malzemelerini çalana ya da yetkililer gelip de stüdyoyu yıkana kadar da açıklamaya niyeti yok.