İKİNCİ PANDEMİ YAZI VE MODA

Yonca ORTAN 25 Nis 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Pandemi ne çok şeyi aldı bizden. Özel gün ve gecelerin büyük ölçüde iptal edildiği, eğlenceli buluşmaların ertelendiği; insanların evlerinde geçirdiği zamanın arttığı, giyinme ve alışveriş alışkanlıklarının değiştiği bu dönemde moda da tıpkı ruh halimiz gibi iki uç arasında gidip geliyor.

Pandemi ne çok şeyi aldı bizden. Özel gün ve gecelerin büyük ölçüde iptal edildiği, eğlenceli buluşmaların ertelendiği; insanların evlerinde geçirdiği zamanın arttığı, giyinme ve alışveriş alışkanlıklarının değiştiği bu dönemde moda da tıpkı ruh halimiz gibi iki uç arasında gidip geliyor. 

Son iki sezonu pandemi gölgesinde geçiren moda endüstrisi, 2021 İlkbahar / Yaz sezonunu karşılamaya hazırlanıyor. Oluşan yeni koşulların dayattığı hızlı ve zorlu uyum sürecinden geçen marka ve tasarımcılar, salgından önce de gündemde olan dijitalleşmeyi zorunlu olarak öne alırken, moda dünyası online platformlarda nefes alıp vermeye devam ediyor. Herkese eşit mesafede olduğu için daha demokratik bir görünüm çizen dijital moda haftaları, sosyal mesafenin korunduğu seyircisiz defileler, instagram hesaplarından canlı olarak yayınlanan şovlar, YouTube kanalları için hazırlanan sanatsal videolar, ‘Zoom’ üzerinden gerçekleştirilen konferans ve moda sohbetleri, Spotify’da yayınlanan podcast’lar evlere kapanan moda severler için ilk etapta heyecan yaratsa da fiziki organizasyonların heyecanı şimdiden özlenmeye başladı. İşin ticari boyutunu yüklenen sanal fuarlar ve ticaret heyetleri ile ‘online’ alışverişler canlandırılmaya çalışılırken, pandeminin tasarımcılara ve koleksiyonlara olan etkisi 2021 İlkbahar/Yaz sezonunda tam olarak görüldü. Daha önceki sezonlardan farklı olarak bu kez karantina sırasında koleksiyon hazırlayan moda evleri ve tasarımcılar beklendiği üzere karamsar olmak yerine iyimser bir sezonun işaretlerini verdiler.

Pandemi gölgesinde de olsa kendimizi daha iyi hissettirecek yenilikçi, cesur tasarımlar, kendimizi daha rahat ve konforlu hissedeceğimiz pratik parçalar, çevreye duyarlı sorumluluk sahibi markalar, doğal kumaşlar sezonun ana karakterini oluşturuyor.  

İçerinin güven ve konforu ile dışarının davetkar çağrısı arasında kalan insan, 2021 İlkbahar/Yaz sezonunda bir yandan evde giyilebilen daha rahat kıyafetlere, korunaklı silüetlere, güven veren teknik veya ekolojik kumaşlara, sportif giysilere yönelirken, diğer yandan umudunu kaybetmeyen, özgürlüğü çağıran, yaşamı ve güzel giyinmeyi kutlayan özel tercihler yapacak. 

Hakim Renkler

Bu yıl hakim olmaya devam eden bir diğer trend ise pastel tonlar oldu. Bu ton renkler yaz için mükemmel bir seçenektir ve çok çeşitli cilt tonlarına uygundur. Soğuk nane yeşili bir kıyafeti veya yumuşak lavanta büyük boy bir trençkot arasından seçim yapın daha da iyisi, ikisini de aynı anda deneyin.

Korunurken de Şıklık

Kendinizi korumaya gelince, bunu güzelce de yapabilirsiniz. Bu şık siyah yüz maskeleri, giydiğiniz hemen hemen her kıyafete uyar burnunuz ve ağzınız için mükemmel koruma sağlar. Daha kolay nefes almak için ipeksi bir kumaşı tercih edin veya kendinizi güzel hissediyorsanız süslemeli bir şey seçin. Bu yüz kaplamasının arkasındaki güzellik, beraberinde gelen sınırsız şekillendirme fırsatlarıdır.