İKİ ÖNEMLİ GÜN

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
En çevreci ulaşım aracı olan bisiklet, önceki yıllarda "5 Haziran Dünya Çevre Günü"nün sembolüydü.

Geçtiğimiz hafta bisiklet kullanıcıları için iki önemli gün kutlanıldı. Bisikleti kimileri işe, okula, evine gitmek için kullanır ulaşım aracı olur, özellikle çocuklar için, arkadaşlar arası ve aile içi kullanımlarda eğlence aracı olur, kimileri içinde hareketli olma, fit olma, doktor tavsiyesi veya sağlıklı kalma aracıdır, bizim sporcularımız içinde antrenman ve yarışma aracıdır. Neresinden tutarsanız tutun en faydalı icatların başında gelir.

En çevreci ulaşım aracı olan bisiklet, önceki yıllarda “5 Haziran Dünya Çevre Günü”nün sembolüydü. Çevre ile ilgi etkinlik düşünenler bisikleti birinci sıraya alır, düzenlenen resim, şiir vb yarışların ödülü mutlaka bisiklet olur ve yine bisikletlerle şehir turu atılarak çevrecilik mesajları yine bisiklet ile verilirdi. Bu yılda pek farklı olmadı ama artık “3 Haziran Dünya Bisiklet Günü” de var. Türkmenistan’ın Birleşmiş Milletlere başvuru sonrası 2018 yılından bu yana tüm dünyada 3 Haziran bisiklet kullanıcılarının günü oldu. Başvuruyu yapan, bu tarihi yazan veya yazdıran Türkmenistanlı soydaşlarımız oldu. Benim burada gördüğüm ve önemsediğim asıl konu, Türkler tüm dünyaya 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nü hediye etti. Anneler Günü, Babalar Günü, Sağlıkçılar Günü, Avukatlar Günü vb onlarca günü başka ülkelerin vatandaşları anlamlı hale getirip tüm dünyada kutlattıkları gibi bizim Türkler de bisikleti tüm dünyada kutlatmaya başladılar. Bu konuda bir başarı var bizim bundan gurur duyarak daha çok sahip çıkmamız gereken 3 Haziran Günü’ne özel daha fazla etkinlik sunmalıyız. Türk Cumhuriyetleri ile uluslararası düzeyde etkinlikler düzenlemekle başlanılabilir.

Darıca Belediyesi’nin düzenlediği “3 Haziran Dünya Bisiklet Günü Sağlıklı Yaşam Turu”na ben de katıldım. Darıca Sahili zaten çok güzeldi ve bisiklet yolları uluslararası standartlarda yaptırılmıştı. Şimdi bunlara Millet Bahçesi içinde yer alan bisiklet yolları da eklendi. Bağlantı yolları ile kesintisiz bisiklet yolları oluşturulunca güvenli ulaşımda sağlanmış oldu. Etkinlik için Darca Belediye Başkanımız Muzaffer Bıyık’a ve çalışma arkadaşlarına ayrıca teşekkür ediyorum. Turumuza eşlik eden Bisiklet Kulübü Başkanı, Yöneticisi, Antrenörü ve Sporcularımıza ayriyeten teşekkür ediyorum. Çevreye saygıları ve örnek davranışlarıyla en özel sporcu gurubunu oluşturuyorlar. İyi ki varsınız.