​IFA'NIN ARDINDAN

Ersin AKMAN 07 Eyl 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Geçen hafta Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen ve dün sona eren tüketici elektroniği fuarı IFA, Türk basınında her zaman olduğundan daha fazla yansıma buldu.

Geçen hafta Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ve dün sona eren tüketici elektroniği fuarı IFA, Türk basınında her zaman olduğundan daha fazla yansıma buldu. Teknolojiyle haşır neşir olan gazetecilerin her yıl IFA haberleri geçmesine, ekonomi servis şeflerine durumu anlatabilirlerse IFA’ya özel sayfa hazırlamalarına alışığız ama bu yıl Türk basınına yansıyan haberlerin Almanya’daki seçimleri bile gölgede bıraktığına şahit olduk. Sanırım bunun en büyük nedeni Türkiye’nin iki büyük üreticisinin geçmişte olmadığı kadar çok gazeteciyi Berlin’de ağırlamasıydı. Teknoloji basınına pek yüz vermeyen bu iki üretici, sıra ekonomi muhabirlerine veya dekorasyon, yeme – içme dergilerinin editörlerine geldiğinde kesenin ağzını açtı ve birçok gazeteci dostumuzun da hayatlarında ilk kez bir teknoloji fuarı görmesine vesile oldu.

Şu bir gerçek ki Samsung, Galaxy Note serisini IFA dışında özel bir etkinlikle tanıtmaya başladığından beri fuar zamanı Berlin’in pek tadı yok. Bu düşüncenin aksini iddia eden olmasa da fuarın gediklileri durumun farkındalar. Öte yandan Samsung’un cep telefonu yerine fuarda yükselen trend olan “giyilebilir teknolojiler” kontenjanında akıllı saat filan tanıtmasına ilk başlarda büyük umut bağlayanlar bile artık akıllı saat işinin birkaç yıl önceki kadar etkileyici olmadığını kabul ediyorlar. Yani Samsung fuardan çıkmasa bile IFA’nın büyüsünü kaçırdı. Üstüne üstlük bir de bu yıl olduğu gibi hiçbir yenilik sunamayan giyilebilir teknoloji örnekleri için Berlin’de lansman yapınca teknoloji editörlerini mutlu edemedi. Yeni duyurulan üründe bir yenilik olmayınca markasının Samsung olmaması artık insanları etkilemeye yetmiyor.

Buna rağmen cep telefonu pazarının son zamanlardaki tartışmasız kaybedeni LG, yeni ürünüyle fuarda epey bir beğeni topladı. Her ne kadar 2017 başında diğer markaların çıkardığı ürünlere rakip olabilecek bir cihaz da olsa V30, LG için yeni bir başlangıcın ilk sinyali olabilir. Tabii LG’nin eski güveni tahsis edebilmesi için bence en az iki jenerasyon sorunsuz cihazlar üretmesi gerekiyor. Sonradan oflayıp puflamamak, servis kapısında ziyan olmamak için son kullanıcıların bence LG cihazlara bir süre daha temkinli yaklaşmasında fayda var.

Samsung’un yokluğunda IFA’nın cep telefonu gündemini başarıyla dolduran Sony Mobile, bu yıl fuarda Xperia XZ1 ve XZ1 Compact isimli üst segment telefonlarını tanıttı. Her zaman olduğu gibi teknoloji severler Sony’nin yeni telefonlarını çok beğenenler ve beğenmeyenler olarak ikiye ayrıldı :)

Bence fuarın sürpriz markası ise Lenovo oldu. Bugüne kadar IFA’ya düzenli olarak katılan ama benim bildiğim kadarıyla fuarda yeni üründen çok tüm ürün gamına dikkat çekmeye çalışan Çinli şirket, bu yıl hem laptop hem de cep telefonu anlamında yepyeni ürünlerini IFA’da duyurdu. Uzun zamandır dünyanın bir numaralı bilgisayar üreticisi olma unvanını kimseye kaptırmayan Lenovo, Disney ile yaptığı anlaşma sonunda ürettiği Star Wars temalı laptop’ları da, Jedi’ların ışın kılıçlarını çekerek üç boyutlu bir şekilde evin içini doldurmalarını sağlayan eğlence platformunu da fuarda tanıttı.

Daha önemlisiyse Moto Z2 Force isimli üst segment telefonun fuarda tanıtılması oldu. Böylece Lenovo da Samsung, Sony, HTC gibi markaların 2017 yılına özel telefonlarının bir muadilini duyurmuş oldu. Ayrıca yine IFA’da tanıtılan Moto X4 ve Moto Z2 Play isimli telefonlarla da Lenovo cep telefonu pazarının her noktasında bulunacağını, her fiyat aralığı için ürün hazırlayarak cep telefonu sektörünün de büyükleri arasına girmeye kararlı olduğunu tüm dünyaya gösterdi.

Yerli markaların fuar macerası

IFA’nın bu yıl gazetelerimizde bu kadar çok haber olmasının asıl nedeniyse Vestel ve Beko’nun fuara çıkartma yapmasıydı. Avrupa’nın en büyük teknoloji elektroniği fuarı olan IFA’da gayet göz alıcı bir yer kiralayan Vestel, yeni cep telefonlarını tanıtırken yıllık satış ve üretim anlaşması yaptığı global markaları da gözler önüne serdi. 

Türkiye’nin ilk yerli çerçevesiz ultra ince LED TV’si de Vestel’in IFA’da tanıttığı tüm dünyaya göstermekten büyük gurur duyduğu ürünlerden biriydi. Anlaşılan o ki Vestel, 2018 yılında Türkiye televizyon pazarının iki Koreli oyuncusu LG ve Samsung’u biraz daha sıkıştırmak ve Türk insanının  “gururla yerli” üretim televizyonlar kullanmasını sağlamak istiyor.

Ayrıca anladığımız kadarıyla ev elektroniğinin her aşamasında üretici olarak yapılabilecek işbirlikleri için de fırsat kollayan Vestel, Toshiba konusundaysa “süreç devam ediyor, sürecin nasıl sonlanacağını biz de bilmiyoruz beklemedeyiz” diyerek Toshiba’nın bir Vestel markası olabilmesi için haber beklendiğini açık açık dile getirdi. 

Arçelik ise fuarda nerdeyse tüm ürün gamını sergileyerek üretim gücünü ve teknolojik yeterliliğini katılımcılara göstermek ister gibiydi. Beko, teknolojinin insan hayatını nasıl kolaylaştıracağı ve daha konforlu bir yaşam sunacağı gibi tartışmasız doğru bir fikirden yola çıkarak akıllı ev aletleri ürettiğini IFA’daki tüm katılımcılara anlattı.

Bu yılki IFA’da gördüklerimiz gelecek yıl Türk şirketlerinin fuara daha büyük oyuncular olarak katılacaklarını da gösterir gibiydi.