İÇMEYİVERSİNLER EFENDİM!

Fehmi KETENCİ 16 Haz 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
      Hangi dönem olursa olsun finansal destek adına veya benzeri nedenlerle (hiç neden olması gerekmiyor ya!) akla ilk gelen, çoğu zaman fiyat ayarlaması mazereti ile yumuşatılmaya çalışılan zamlar, alkollü içeceklere sigaralara ve benzeri maddelere yapılır.

      Bu artık vazgeçilemeyecek bir gelenek haline gelmiştir. Burada yapılanı mazur gösterecek mazeret de hazırdır. “Aman efendim, içmeyiversinler. Keyfi olarak tüketilen bu maddeleri tüketenler cefasına da katlanırlar!”

      Ancak bilinen bir gerçek var ki devlet en önemli gelir kaynaklarından birini bu “aman efendim, içmeyiversinler!” deyip dudak bükülenlerden elde ediyor. Bu tür maddeleri tüketenler devlete vergi ödeme konusunda en sadık ve tutarlı vatandaşlardır.

      Dünyada tüm sağlık kurumlarının üzerinde ısrarla durdukları bir konu var ki o da günümüzde çokça tüketilen sigaranın sağlık açısından çok zararlı olduğudur. Bu konuda sigara içmeyi önleme kampanyaları, sigaranın zararlarını gösteren kampanyalar düzenlenmektedir.

      Bir süredir dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de uygulanmaya başlayan kapalı ve toplu mekanlarda sigara içme yasağı düzenlemesi bu konuda alınan en önemli önlemdir.

      Ancak; özentiyi seven bir toplum olmamız nedeniyle, oldukça pahalıya patlayan yabancı sigara tüketimine bir çare bulamadık henüz. Fiyatını ne kadar yükseltirsek yükseltelim, bu tür sigaraların tüketimini kontrol altına alamadık.

      Yapılan zamlar çok kısa süre için etksini gösteriyor, ancak alışkanlık iyice içimize işlemiş, hızla eskiye dönülerek aynı tüketim daha da artarak devam ediyor. Toplum olarak günübirlik zamlara o kadar alıştırıldık ki bu tür tüketim maddelerine gelen zamlar pek etkili olmuyor artık!

      Diğer bir konu ise; keyif verici maddelerin en çok tüketilenlerinden biri olan “alkol”dür.

      Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalardan çıkan sonuca göre; her gün bir-iki kadeh şarap özellikle kırmızı şarap her derde deva oluyormuş. Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre; düzenli olarak alınan günde bir iki kadeh alkollü içki insan sağlığı açısından yararlıymış.

      Her ne kadar, bilimsel olarak alkolün sağlık açısından zararları kalem kalem açıklanmış olsa da, bazı alkollü içkilerin düzenli ve gerektiği kadar alınması durumunda insan sağlığına katkısı olduğu bilimsel gerçeğini göz ardı etmeyelim.

      İngiltere’nin önemli gezetelerinden birinin sayfalarına taşıdığı bir habere göre; düzenli olarak alkollü içki içmenin sağlığa faydaları, zararlarından çok daha fazla imiş…

      Gazete haberine göre; 80 bin kadın, 100 bin yetişkin üzerinde yapılan araştırmada; araştırmaya katılan kişilerin, alkollü içki içip içmedikleri, ne sıklıkta alkollü içki aldıkları, sağlık durumları, hastalıkları ve ne kadar süre yaşadıkları titiz, sistemli bir takiple incelenmiş ve sonucları değerlendiren uzmanlara göre, günde iki kadeh şarap içmenin birçok hastalığı önlemeye yardımcı olduğu sonucuna varılmış.

      Aslında düzenli olarak alkol alınmasının, insan sağlığı açısından yararlı mı, zararlı mı olduğu sorusu yıllardır değişik ortamlarda tartışılır. Ancak, soruların net yanıtlarına veya özgün yaklaşımlarına bir türlü ulaşılamamıştır.

      İnsan vücudunun belirli zamanlarda ve belirli oranlarda alkole ihtiyacı olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. İnsan vücudu ihtiyacı olan bu alkolün bir bölümünü; ağırlıklı olarak meyvelerden, bir kısmını da sebzelerden temin ederek depolar. Alkol vücuttaki yanmayı ve yanma oranını ayarlalayan bir madde. Doğal yolla elde edilen bu alkol oranının vücudun ihtiyacını karşılayıp karşılamadığı ise hep tartışılmıştır.

      Ayrıca; son yıllarda ortaya çıkan sonuçlar, kırmızı şarabın insan sağlığı açısından yararları, viskinin ise; kanı sulandırma özelliği nedeniyle kalp krizini önlemede etkili olduğu düşüncesi oldukça rağbet gören bilimsel yaklaşımlardan.

      Olması büyük dert, olmaması da!

      “İçmeyiversinler efendim!…” diyerek işi pek de hafife almasak mı ne!