HOŞGELDİ!

Fehmi KETENCİ 17 Tem 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bir süredir kendini unutturan Covid-19'un şımarık, arsız varyantlarından Omicronu oldukça unutmuştuk.

      Bir süredir kendini unutturan Covid-19’un şımarık, arsız varyantlarından Omicronu oldukça unutmuştuk. Adından o kadar söz ediliyordu ki neredeyse griple karışık bir durum yaratmıştı. Omicron mu yoksa grip miydi diye adını, yakalananın sürekli dillendirdiği bir sıradan durum gibiydi. Birkaç haftadır başımızı ne tarafa döndürürsek döndürelim kulağımıza gelen tek şey “ben de covid oldum” söylentileriyle karşılaşmak, günlük yaşamımızın değişmez gündemi olmuştu. Son haftalarda Sağlık Bakanımızın da gündemin başına yerleştirdiği söylemlerden ilkiydi vaka sayılarının hızla artıyor olması.

      Son haftaya yansıyan; Covid-19 vakaları ve ona paralel olarak çok yüksek olmasa da vefat sayılarının 30’lu rakamları peşine takmış durumda olduğudur.

      Yaklaşık üç yılı geride bıraktığımız pandemi dönemi, öncelikli olarak sağlıklı yaşayabilme standardımızı koruyabilme çabalarımızla geçti. Öncelikli tercihimiz, pandemi döneminin yoğun etkisindeki geçim şartlarının yarattığı tüm olumsuzlukların gölgesinde sağlıklı bir yaşam biçimini sürdürebilmekti.

      Hep tekrarladığımız genel değerlendirmelerden olan şu iki paragrafı son zamanlarda sık sık tekrarlar oldum;

      “Covid 19, ardından yaşamımız giren varyantlarından Omicron bize normal planlayabileceğimiz bir yaşam bırakmadığı için olanıyla yetinmeye ve sağlıklı yaşama tutunabilme çabasıyla boğuştuk. Covid’e yakalamadan bu günlere gelebildiysek kendimizi şanslı sayıyoruz.”

      “Etrafımızdaki sergilenen olumsuzlukların nasibimize denk gelenlerinden payımıza düşeni fazlasını aldık. En çok etkileyeni, gelir düzeyimizi paramparça ederek yaşamımızı zorunlu bir düzene sokan geçim derdi, pandemi döneminde bize yapacağını yaptı.”

      Böylesine bir ortamda bize reva görülen, dayatılan yaşam biçimine planlayabileceğimiz, altından kalkabileceğimiz bir yaşama “dayanma gücümü hala sapasağlam tutabiliyorum” diyenler varsa beri gelsin,

      Tüm bunların yanı sıra, yeniden gündeme geldiği söylenen Covid şimdilik pek ciddi gibi olmasa da, vaka sayılarında artıştan söz edilmesiyle. Ekonomik şartların ağır yükünü sırtımızda hissettiğimiz şu dönemde, geri gelecek bir salgınla uğraşacak durumda değiliz.

      Ekonomik şartların iyice ağırlaştığı, bu dönemde; sağlık durumumuz, psikolojimiz ne aşamada, salgından tam kurtulabilmiş miyiz, tam olarak bilemediğimiz için, iyice zorlaşan bu şartlarda yeniden hortlayacak salgın dertleriyle uğraşacak durumda değiliz. Bunu  düşünürken, son zamanlarda yansıyan Covid-19 vakalarındaki artıştan bu yeni durum oldukça keyif kaçıracak bir ortamın içine doğru sürüklendiğimizi gösteriyor.

      Pandemi dönemi süresince yazdığım tüm yazılarda hatırlatma olarak hiç eksik etmediğim, hep aklımızda olması gereken önlemlerden; Hijyen, Sosyal Mesafenin korunması ve olmazsa olmazlardan toplu ve kapalı alanlarda, her ne kadar toplu taşımalarda maske zorunluluğu kaldırılmış olmasına rağmen özellikle maske takmanın, yeniden yayılmaya başlayan Omicron ve benzeri varyantlardan korunabilmek için gerekliliğini unutmayalım. Ben, yasaklamanın neredeyse tümüyle kalktığı dönemlerde bu güne dek, okula giderken, imtihanlar sırasında, okulda, kafelerde, caddelerde ve hemen hemen her yerde maskemi asla çıkarmadım. Kolonya veya dezenfektanı yanımdan hiç eksik etmedim. Mümkün olan her yerde elimi-yüzümü sıkça yıkadım. Son zamanlarda Marmaray veya Metroda çok az sayıdaki maskeli olanlara bir garip bakıldığını da hissetmedim değil. Marmaray’da seyahat ederken bindiğim vagonlarda veya istasyonlarda saymaya kalktığımda bir elin parmakları kadar az sayıda maskeliye rastladığımı söylersem asla abartmamış olurum.

      Bugün yazıma aktardıklarım şu an hızla artmakta olan Covid-19 vakalarıyla ilgili. Şimdiye dek her yazımda hatırlatma için dikkat çektiğim iyice gevşetilen önlem bilgileri ve korunmaya yönelik genel değerlendirmelerdir. Kulağımıza gelen uzman bilgileri şu sıralardaki durumun oldukça ciddi bir yola doğru gittiği şeklinde.

      İlk yapılacak şey, bir süre önce kaldırılan toplu taşımalardaki maske kullanımı yasağının ivedilikle geri getirilmesidir.

      Covid-19 ile ilgili son bilgileri, vaka sayılarını ve uzman açıklamaları ile ilgili bilgi ve değerlendirmeleri yarınki yazıda ayrıntılarıyla buraya aktaracağım.

      Hem pandemi dönemi korunma önlemlerini, hem de şımarık Omicron’u özlemiştik. Aman hoşgeldiler.