​HOŞ GELDİN ŞEHRİ-RAMAZAN

Serpin ALPARSLAN 23 May 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Ramazan telaşı bizde 1 ay evvel başlar…

Ramazan telaşı bizde 1 ay evvel başlar…

Yufkalar açılır, saçta pişirilir. Güllaçlar hazırlanıp kurutulur. Makarnalar kesilir, tarhanalar, börekler, tatlılar hazırlanır.

Anadolu kadını ekonomiyi en iyi yönetendir kanımca. Çünkü ramazan hazırlığını daha ekonomik olması için sabahın ilk ışıklarıyla imece usulü hazırlarlar.

Dinimizce de önemli yeri olan yoksul insanların ihtiyaçlarını giderme anlayışıyla yardımlaşmayı pekiştiren mübarek ramazan ayı, aynı zamanda gıda sektörünün de en karlı zamanıdır. 

Ramazan ayı yaklaşınca herkesi bir tatlı bir telaş ile ramazan kolisi sevdası sarar. Ekonomik paket fiyatları 27,90TL’den başlasa bile, mega koli fiyatları 300TL’ye kadar çıkabiliyor. Ancak hangi paket olursa olsun içinde mutlaka hurma veya kayısı bulunuyor. Kuru gıdalar ise kuşkusuz vazgeçilmez.

Hal böyle olunca; 

Özellikle ramazan ayında sosyal sorumluluğa önem veren şirketlerin, çalışanların motivasyonunu ve maneviyatını artırmak için hazırlanan kumanyaların ramazan ayında en çok gıda tüketimi ile marketlerde koli fiyatları ve içerikleriyle yarışırken, gıda sektörüne de hareket kazandırıyor, kısa vadeli de olsa can suyu oluyor.

Can suyu derken, minik bir meblağdan bahsetmiyorum elbette.

Ramazan ayında çalışma hayatının da dengeleri biraz değişiyor. Kimi şirketler çalışma saatlerine yeni düzenlemeler ile performansın düşmemesini sağlarken, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki belediyeler başta olmak üzere kamu kurumlarında iş gücü verimi açısından çalışma saatlerini değiştirirler. 

Ramazan ayında durağan yaşayan sektörlerin başında

eğlence mekanların, alkol tüketimi ile turizm sektörlerin durağana geçtiği dönemdir. 

TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) 2017 yılın başında 2016 yılı alkollü içki üretim, ihracat ve ithalat verilerini yayınladı.  

Bu verilerine göre kara yıl olarak da tanımlanan 2016 yılını alkollü içki sektörünün iç piyasa üretimi, ihracat, ithalat kapsamındaki tüm alkollü içki kategorilerinde %3 küçülmüştür.

2016 yılı iç piyasa üretim verilerine göre  901 milyon litre üretilen bira yaklaşık 20 milyon litre düşüş yaşanırken, şarap üretiminde 61 milyon litre %17 küçülerek 50 milyon litreye düşmüş, 2015 yılında 1 milyar 18 milyon litreden fazla üretim yapmışken 2016 yılında 988 milyon litreye kadar gerilemiş görünüyor.

2016 yılını hatırlarsanız terörün en sık ve en çok can aldığı kara yıl olarak tarihe geçtiği yıldır. Terör endişesi ile dışarı çıkma motivasyonumuzu çoğu kez kaybettiğimiz, turistlere yapılan terör saldırılarıyla ülke başkanların gitmeyin çağrıları ile turizm kayıplarının yaşandığı yıldır.

Turizm kayıpları demişken;

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2015 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısı 36 milyon 240 bin olarak gerçekleşmişti. 2016 yılında ise Türkiye'ye gelen yabancı sayısı yüzde 30,05 azalarak 25 milyon 352 bin oldu.

2016 yılında yaşadığımız kara günlerin bir daha yaşanmamasını dileyerek şehitlerimize rahmet, sofralarınızda bol bereket ile huzur getirmesi vesilesiyle, Ramazan-ı Şerifleriniz hayırlı olsun.