​HİNDİSTAN İLE ESKİ DOSTLUĞU TAZELEME ZAMANI YENİ DELHİ

İlnur ÇEVİK 29 Nis 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Hindistan'a hafta sonu yapacağı iki günlük gezi iki eski arkadaşın dostluklarını tazeleyip yeni ufuklara yelken açmalarını sağlayacak.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Hindistan’a hafta sonu yapacağı iki günlük gezi iki eski arkadaşın dostluklarını tazeleyip yeni ufuklara yelken açmalarını sağlayacak.

Türkiye, Hindistan ile geliştirmek istediği yakınlığın Pakistan’la olan sıcak ilişkilerinden bağımsız olduğunu ve bunun titizlikle korunması gerektiğine inanıyor.

Hindistan ile ilişkilerimiz rahmetli Turgut Özal ve Rajiv Gandhi zamanında ciddi bir ivme kazandı ama 1990’lı yılların sonunda tavsadı ve bir daha toparlanamadı. Çok yazık oldu…

Şimdi ise zararın neresinden dönülse kardır deyip, yolumuza devam edeceğiz.

Türkiye ve Hindistan 2015’te yapılan G-20 zirvesinde ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi için anlaştı ama o tarihten sonra meydana gelen olaylar yüzünden Erdoğan bu Asya’nın yükselen dev ülkesine gelemedi. Şimdi artık bu çok beklenen gezi gerçekleşiyor.

Sabah yazarları olarak buraya gelip bazı yanlış algılamaları düzeltmek için bir atak yaptık ve epey de yol aldık. Medya toplantıları, gazete ziyaretleri hatta İslami cemaatleri gezdik. Biz anlattık onlar anlattı.

Çıkan netice şu: Hindistan ve Türkiye batı Asya’nın iki önde gelen gerçek demokrasileri olarak hem ikili alanda hem Afrika gibi üçüncü bölgelerde dünya insanının saadeti için çok iş yapabilirler.

Türkiye’nin dünya mazlumlarına kol kanat germesi, Mahatma Gandhi’nin fikirlerini uygulamalı yaşatması burada takdir görüyor.

Erdoğan’ın Birleşmiş Milletlerde  “dünya beşten büyüktür” çıkışı burada olumlu yankı bulmuş durumda. Hindistan, BM Güvenlik Konseyine kalıcı üye olmak istiyor ama onlar da veto gücü çarpıklığının farkında. Veto gücünün BM’yi dejenere ettiğini ve dünyada adil düzeni yok ettiğini görüyorlar. Bu işin düzeltilmesi gerektiğini kabul ediyorlar ve Erdoğan’ın cesaretini kutluyorlar.

Darbeyi halkımızın nasıl durdurduğunu ve insanımızın demokrasiye bağlılığı Avrupa’dakileri etkilememiş olsa bile buradakiler etkilenmiş.

Dünyanın en büyük 7. ekonomisi Hindistan dünyanın 17. büyük ekonomisi ekonomik ilişkileri geliştirmeye hazır. Bilişim teknolojileri, uzay ve havacılık alanında, inşaat hizmetlerinde, enerji alanında, nükleer alanda Hindistan ve Türkiye çok verimli iş birliği yapacak durumda. Bir tek Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ittirmesi gerekiyor.

Bu arada Hindistan’la bilhassa savunma sanayinde ortak iş yapmak mümkün. Hindistan dünyanın önde gelen silah üreticilerinden ama aynı zamanda silah alıcılarından… Türkiye buralara kendi üretimlerini satabilir onlarla ortak silah üretebilir. Ama burada FETÖ’cüler “Türkiye Hindistan’a silah ambargosu koydu” gibi iddialarla ortalığı bulandırmış. Bunu temizlemek lazım…

Hindistan’da yaşayan 184 milyon Müslüman var. Bunlar bizim için hem çok değerli hem de Hindistan ile dostluk köprüsünün önemli taşları. Bu insanlara dostluk elimizi uzatmamız lazım. Hindistan’ın Müslümanları barışsever, dost insanlar. Teröre, fitneye bulaşmamışlar, bulaşmıyorlar. Aralarından DEAŞ, El Kaide çıkmıyor.