Hindistan Cevizi Yağı Sağlığa Zararlı Mı?

Gizem ŞENYURT 19 Haz 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Son yılların popüler beslenme trendlerinin başında hindistan cevizinden elde edilen ürünler geliyor. Hindistan cevizinin suyu, sütü ve özellikle de yağı tüm marketlerde raflarda yerini almış durumda.

Son yılların popüler beslenme trendlerinin başında hindistan cevizinden elde edilen ürünler geliyor. Hindistan cevizinin suyu, sütü ve özellikle de yağı tüm marketlerde raflarda yerini almış durumda. Hindistan cevizi yağı ise sadece yeme amaçlı değil güzellik malzemesi olarak da kullanılıyor. Makyaj temizlemeden saç maskelerine kadar çeşitli kullanım alanı olan hindistan cevizi yağı, hayvansal protein tüketmeyen veganların da tereyağına alternatif olarak tercih ettiği bir gıda. Tadı ve kokusu oldukça hoş olan hindistan cevizi yağını sadece veganlar değil daha sağlıklı olduğu iddiasıyla pek çok kişi tüketiyor. Fakat Amerikan Kalp Derneği’nden (AHA) kötü bir haber geldi: hindistan cevizi yağı, tereyağ ya da hayvansal eritilmiş yağ kadar sağlığınıza zararlı!

Hindistan cevizi yağı %82 oranında doymuş yağdan oluşuyor. Bu oran %63 doymuş yağa sahip tereyağından bile daha fazla. Doymuş yağ oranı zeytinyağında %14, yerfıstığı yağında %17, ayçiçek yağında ise %10 seviyesinde. Doymuş yağlar kadaki kolesterol oranını arttırarak kalp hastalıkları riskini yükselttiği için çok tüketilmeleri uzmanlar tarafından önerilmiyor. Doymuş yağlar en çok tereyağı, kuyruk yağı, kek – bisküvi, yağlı etler, peynir ve krema gibi gıdalarda ve hindistan cevizi yağında bulunuyor. Amerikan Kalp Derneği’ne göre Amerikan halkının %72’si ise hindistan cevizi yağını sağlıklı gıda olarak görüyor. Bu oran beslenme uzmanlarında %37 seviyesinde. 

hindistan cevizi yağı

Uzmanlar, özellikle kolesterolünüz yüksekse ve kalp hastalığınız varsa hindistan cevizi yağından, tereyağı kadar uzak durmanızı, bunun yerine doymuş yağlar yönünden daha sağlıklı olan zeytinyağını beslenme düzeninize sokmanızı tavsiye ediyor. Hindistan cevizi yağını yemeklerinizden çıkartıp güzellik amaçlı kullanmaya devam edebilirsiniz. Doymamış yağ asitleri yönünden zengin gıdalar vitaminlerin emilimini kolaylaştırdığından bu yağlardan bolca bulunan avokado, balık yağı, kuruyemiş ve tohumlardan tüketmeniz sağlığınız için çok daha faydalı olacaktır.

Milyonlarca Amerikalı Kakaolu Sütün Kahverengi İneklerden Geldiğine İnanıyor

Amerikan halkıyla ilgili geçtiğimiz hafta yapılan bir araştırmanın daha şaşırtıcı sonuçları yayınlandı.  ABD Süt Ürünleri İnovasyon Merkezi’nin internet sitesinin “Sıkça Sorulan Sorular” kısmındaki sorulardan bir tanesi “Kakaolu süt nereden gelir?” olarak yer alıyor. Kurumun sitede bu soruya verdiği cevap: “Kakaolu süt ve diğer tüm aromalı sütler, ineklerden sağılan beyaz süte aroma ve tatlandırıcı eklenmesiyle elde edilir.” Bu sorunun siteye çok fazla sorulmasından dolayı ABD Süt Ürünleri İnovasyon Merkezi ülke genelinde 1000 kişiye anket yaptı ve Amerikan halkına kakaolu sütün nereden geldiğini sordu. Anket sonuçlarına göre Amerikan halkının %7’si kakaolu sütün kahverengi ineklerden sağıldığını düşünüyor. Bu da ülke nüfusuna oranlandığında 16,4 milyon Amerikalının kahverengi ineklerden sağılan sütün kakaolu olduğuna inandığı anlamına geliyor. Daha da düşündürü olan kısım, ankete katılanların %48’inin kakolu sütün nasıl elde edildiğinden emin olmadığını belirtmesi. Yine ülke nüfusuna oranlandığında bu sayı 154 milyondan fazla insana karşılık geliyor. 

kakaolu süt

Anketteki dikkat çeken diğer sorular ise şöyleydi:

• Amerikalıların %37’si sütü direkt buzdolabından çıkartıp kutusundan içiyor.

• %29’u kakaolu süt almek için çocuklarını bahane ederek kendisi içiyor.

Amerikan halkına 1990’lı yılların başında yapılan bir anket de insanların %20’sinin hamburgerlerin inek etinden yapıldığını bilmediklerini ortaya koymuştu. Bu sonuçlara bakıldığında ABD’nin GDO’lu ürünlerin en çok tüketildiği ve obezitenin en yaygın olduğu ülke olmasının sebepleri de belli oluyor.

Avokado Hırsızları Yakalandı

Geçtiğimiz Mayıs ayında dünya genelinde avokado fiyatları rekor artış gösterdi. Bunda en büyük sebeplerden biri de avokadonun beslenme trendlerinde dünya genelinde en çok talep edilen gıdaların başında gelmesi. Bu durumdan faydalanmak isteyen üç adam, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Oxnard şehrinde çalıştıkları çiftlikten 300 bin dolar değerinde avokado çaldı. 

avokado

Yerel güvenlik güçlerinin yaptığı açıklamada Carlos Chavez, Rahim Leblanc ve Joseph Valenzuela isimli üç adamın geçtiğimiz Çarşamba günü avokado hırsızlığı şüphesiyle yakalandığı söylendi. Mission Produce isimli dünyanın en büyük avokado dağıtım şirketinde uzun yıllardır çalışan adamların aylardır el altından avokadoları karaborsa olarak sattığından şüphelenildiği belirtiliyor. Şirket Başkanı Steve Barnard, avokadoları bir kutusu 50 dolardan sattıklarını, üç hırsızın ise yarı fiyatına satış yaptığını söyledi. Üç adam, mahkeme önüne çıkartılmak üzere göz altına alındı.