HERKES GÖRDÜ

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz cumartesi gecesi Ülkemizin en güzel tatil beldelerinden birisinde, Alanya'da oynanan Alanya-Trabzon maçında yaşanan hakem hataları resitalini (!) hepimiz hayretle gördük.

O kadar akıl ve mantığa aykırı hakem kararının peş peşe ve takım ayırt etmeksizin aynı maç içinde yaşanması bunun makul bir izahını imkânsız kılıyor. Bu sezon birçok maçta hakem hataları gördük ama bu kadar fâhiş hatayı bir arada görmemiştik. Diğer sıradan hakemlerin performansı böyle devam ederse bütün maçları Cüneyt ÇAKIR ve Fırat AYDINUS’a yönettirmek zorunda kalabilir MHK.

Merhum Şair Attila İLHAN, Cinayet Saati şiirinde; “Haliç'te bir vapuru vurdular dört kişi, demirlemişti eli kolu bağlıydı ağlıyordu, dört bıçak çekip vurdular dört kişi, yemyeşil bir ay gökte dağılıyordu. ... cinâyeti kör bir kayıkçı gördü, ben gördüm kulaklarım gördü.” dediği gibi cumartesi gecesi Alanya’da yaşananları kör kayıkçı dâhil hepimiz gördük ama hakemler görmedi maalesef.

Maçın başında Burak-Uğur anlaşmazlığından faydalanan Emre AKBABA ile öne geçen Alanyaspor uzun süre bu skoru korumayı bir şekilde başardı. Hakem Serkan ÇINAR ve yardımcıları da buna oldukça yardımcı! oldular. Ceza sahası içinde Alanyalı Souza’nın Trabzonlu Sosa’nın ayağına “dan” diye vurmasını ve penaltıyı görmezden gelmeleri, aslında maçta yaşanacaklar için bir işaret fişeği imiş ama biz çok sonra fark ettik.

İkinci 45 dakika ise baştan sona yanlışlarla doluydu. Dame N’DOYE’un Lucas’a attığı dirsek oyun kural kitabına göre mutlak kırmızı karttı ama bundan hakemin haberi yoktu veya “iyi saatte olsunlar” devreye girmiş hakem istese de görememişti. Hemen ardından gene N’Doye müdafaa oyuncusu Barış’ın hem bileğine basıyor hem de pozisyonun devamında yerde kalan rakibinin sırtını çiğnemekte beis görmüyordu, nasılsa hakem de görmemeye devam ediyordu. Peş peşe üç-beş dakika içinde üç kırmızı kartlık faul yapan N’Doye, Burak’ın attığı beraberlik golünün de asistini yapabiliyordu bu sâyede.

Hızlı gelişen bir Alanyasopr konrta-atağında Efecan’ın ceza sahasına kestiği topa vurmak üzere yükselen Douglas’ı arkadan iterek düşüren Uğur DEMİROK’un hareketinin karşılığı penaltı ve sarı/kırmızı kart olması gerekirken hakem büyük bir rahatlıkla “devam” diyebildi. (Hikmet KARAMAN çıldırmasın da kim çıldırsın?) Daha kötüsü bu atağın devamında Trabzonsporlu oyuncular atağa kalktıklarında top Burak YILMAZ’a geldiğinde Isaac SACKEY topla hiç ilgisiz bir şekilde sakatlamak amacıyla “çift daldı”. Buz gibi bir kırmızı kart daha çıkamadı şortun arka cebinden. (Allahtan Burak tecrübeli oyuncu da darbeyi hafifletmek için sıçrayacak bir mili saniye buldu.) Bu atağın sonunda Abdülkadir’in golüyle de Trabzonspor durumu 1-2’ye getirdi. Yani sizin anlayacağınız Alanya 2-1 galip olabilecekken tam tersi gerçekleşti.

Bir penaltı pozisyonu da Okay YOKUŞLU’nun Douglas’ı ceza sahası içinde arkasından iterek pozisyon almasını engellemesinde söz konusu iken, Hakem Sekan ÇINAR bunu da göremedi.

Maç bitmek üzereyken Burak YILMAZ’ın dirseği çıktı bu kez de sahneye. Isaac SACKEY’in biraz önce kendisine yaptığı hamlenin cezasını hakem kesmeyince Burak kendi kesti ve bastı dirseği İsaac’ın böğrüne, ilkel çağlardaki gibi “sen bana-ben sana” diyerek.

Buraya kadar tık nefes anlattıklarımızdan da anlaşılacağı üzere her iki takım lehine ve aleyhine o kadar çok hatalı düdük çalındı/çalınmadı ki ne desek az. MHK’nın yönetemediği Türk Hakemliği neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Federasyon’un kalan 16 aylık süreyi bu MHK ve bu hakem performanslarıyla tamamlaması pek mümkün görülmüyor. Dere geçerken at değiştirmek de racona uygun olmadığına göre bu sezon geri kalan 11 haftada “Allah aklımıza mukayyed olsun” diye dua etmekten başka çaremiz yok.

İyi bir hafta diliyorum.