​HASTALIĞA DEĞİL, HAYALLERE ODAKLANMANIN İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ...

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Bir hasta yakını olarak hem kendinize hem de hastanıza moral ve iyileşme enerjisi verebilirsiniz.

Bir hasta yakını olarak hem kendinize hem de hastanıza moral ve iyileşme enerjisi verebilirsiniz. Neler yapmalı, nelerden uzak durmalısınız? İşte bir hasta yakını olarak tecrübeyle sabit önerilerim:

 •  Önce kendi moralinizi sağlam tutun. Siz evhamlı, endişeli ve umutsuz olursanız hastanıza kim moral verecek?

• Doktorunuza sevgiyle yaklaşın. Ona güveninizi belli edin. Hekiminizle aranızdaki iyi iletişimin yaratacağı pozitif enerjisinin etkisini göz ardı etmeyin.

• Hastanıza tedaviye başlanmadan önce ikinci, üçüncü görüş almanız yerinde olur. 

Ancak tedaviye başlandıktan sonra hekiminizin reçetesine aynen uyun.

•    Hastanıza uygulanan tedavi hemen yanıt vermeyebilir. Yapılan ameliyat başarısız olabilir ya da komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Asla pes etmeyin. Doğru tedaviye

sonunda ulaşacağınıza yürekten inanın.

•    Hekimler bazen matematiksel konuşur. Bilimsel verilere göre hareket eder. Beyin ölümü denmediği sürece asla umudunuzu yitirmeyin.

• Hastanızın sağlık durumunun ciddiyetine göre yaşadıklarını ya bir dinlenme süreci ya da mücadele ortamı olarak görün. Fırtınanın ardından sakinleşecek havayı, gecenin karanlığının ardından doğacak güneşi bekleyin.

OLUMSUZ DÜŞÜNMEYİN, OLUMSUZLUK DÜŞÜNDÜRTMEYİN!

• Hastalığa ve tedavinin sonuçlarına dair asla olumsuz cümleler kurmayın. Negatif

çağrışımı olan kelimeler kullanmayın.

• Hastanızla birlikte bol bol hayal kurun, imgeleme yapın. Hastanıza kendisini en

mutlu, en huzurlu olduğu ortamda imgelemesini ve bu hayali film gibi gözlerinin

önünden sürekli geçirmesini söyleyin.

. Dua edin ve tüm zorluklara karşın içinde bulunduğunuz ana şükredin. Hastanızı

kaybetmek yerine, tedavi şansı olan bir sağlık sorunu yaşaması bile aslında

şükretmek için büyük bir nedendir.

•    Hastanızın sağlık durumunu soranlara, tedaviyle ya da hastalığın süreciyle ilgili yaşadığınız terslikleri, sorunları dile getirmekten kaçının. Mesela komplikasyon çıktığı için üçüncü ameliyat olacaksa, “Tedavinin olumlu sonuca varması için üçüncü ameliyat gerekiyor” deyin. Komplikasyondan, ameliyatın risklerinden bahsetmeniz başkalarının da hastanızla ilgili negatif çağrışımlar içine girmesine neden olur. Olumsuzluk düşünmeyin, düşündürtmeyin.

HASTANEDE ÇEKTİĞİMİZ HAYAL FİLMİMİZ VİZYONDA!

İnanın bunlar çok işe yarıyor. Eğer kendinize ya da bir yakınınıza kalp yetmezliği kanser gibi bir hastalığın tanısı konduysa, organ bekleyen ya da kaza geçiren bir hastanız varsa; iyileşme enerjisi çalışmalarının tedavinin başarısına büyük katkısı olacağına inanabilirsiniz. “Ne deli saçması şey bunlar” diyorsanız ve “Yazık! Bu 

kadın kafayı yemiş” diye düşünüyorsanız boş verin. Önerdiğim şeylere kafa yormayın. Çünkü iyileşme enerjisine yürekten inanmak gerekir. Bana gelince… Çok şükür ki eşimle hastanede çektiğimiz hayal filmimiz şu an vizyonda!