HANGİ AŞIYI ALIRDINIZ?

Ekin GÜN 22 Haz 2021

Ekin GÜN
Tüm Yazıları
'Halkı açık bir şekilde bilgilendirmesi gereken uzmanlarımız kendilerine soru sorulmasını pek sevmiyor. Bizi bizden daha çok düşündüklerinden kayıtsız şartsız sözlerine güvenmemizi istiyorlar. Çok sinirlenince de "vatan haini" diyecek kadar ileri gidiyorlar.'

Aşılama başladıktan sonra halk arasında en popüler soru, “Sinovac mı, Biontech mi oldun?” sorusu. Verilen cevaba göre de çeşitli tepkiler mevcut. Biontech’i tercih edenler, “neden Sinovac oldun, Biontech’in koruyuculuğu daha fazla” derken, Sinovac olanlar da eski yöntemin daha güvenilir olduğunu iddia ediyor.

Televizyona çıkan uzmanlar da her zaman ki gibi kafa karıştırmaya devam ediyor. Pandeminin başından bu yana çelişkili açıklamaları “tıp okudukları” için tolere edilen uzmanlarımızın insan sağlığıyla ilgili kafa karıştırıcı olmadıkları tek konu korku pompalamaları. Şimdi de delta varyantı üzerinden dördüncü dalganın gelebileceğini ifade edenler var.

Geçtiğimiz gün Prof. Dr. Derya Unutmaz, Biontech’in Sinovac’a göre daha fazla koruyucu olduğunu iddia ederek, Sinovac olanların 3. doz olarak Biontech olmasını öneriyordu. Ayrıca delta varyantına karşı da Biontech’in daha etkili olduğunu söylüyordu.

Aşı süreci başladıktan sonra uzmanlar, halk arasında aşı tercihiyle ilgili bir kafa karışıklığı olmaması için, “en iyi aşı bulduğunuz aşıdır” sözünü benimserken Unutmaz gibi profesörlerin yapmış olduğu bu açıklamalar zaten kafası iyice karışık olan insanların daha da tereddüde düşmesine sebep olmaz mı?

Sağlığımızı emanet ettiğimiz uzmanların bu tarz açıklamalarla zihinleri iyice bulandırması, son 1,5 senede psikolojisi iyice yorulmuş ve “ölüm korkusuyla” yaşayan insanları daha fazla tedirgin etmez mi?

Zira Türkiye’ye gelen ilk aşı Sinovac’tı ve ilk aşılama süreci Sinovac’la başladı. Sinovac’ın üstüne 3. doz Biontech’in olması gerektiğine dair yapılan açıklamalarla “en iyi aşı bulduğunuz aşıdır” cümlesi de geçerliliğini yitirmiş olmuyor mu, biz tıp okumamışlar “bilim dünyasının” hangi dediğine inanacağız?

Hepimizin sağlığını düşünerek “isminin önemi yok, yeter ki aşı olun” diyerek aşılamanın öneminden bahsedenler bir tarafta dursun, aşı ismine göre hangi ülkeye giriş çıkış yapabileceğinin açıkça ifade edildiği bir düzlemi insan sorgulamadan edemiyor. Mesela, Almanya aşı olarak Sinovac tercih edenleri ülkesine almıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı listesine giren Sinovac olanların başı kel mi?

Acaba uzmanlarımız Biontech’ten daha güçlü bir aşı bulununca onun üstüne 4. doz olarak o aşıyı mı önerecek? Bugünden baktığımızda pandemiyle ilgili deneme-yanılma yoluyla insan sağlığına karar verenlerin bu tarz çelişkili açıklamalar yapmasını nasıl karşılamamız lazım?

“Tıp dünyasına” koşulsuz bir şekilde güvenelim güvenilmesine de, Kovid-19 hastalarına verilen hidrosiklorokin ilacının kullanımı geçtiğimiz ay durdurulmuştu. Şimdi Hong Kong’da yapılan tek bir çalışma üzerinden daha faz-3 çalışması tamamlanmayan Biontech’in 3. doz olarak kesin bir şekilde olunması gerektiğini ifade etmek ne kadar doğru?

Farkındayım, halkı açık bir şekilde bilgilendirmesi gereken uzmanlarımız kendilerine soru sorulmasını pek sevmiyor. Bizi bizden daha çok düşündüklerinden kayıtsız şartsız sözlerine güvenmemizi istiyorlar. Çok sinirlenince de “vatan haini” diyecek kadar ileri gidiyorlar, toplumu bilgilendirme görevini kendine vazife sayan uzmanlarımızdan daha sakin ve net olmalarını beklemek hakkımız.

Yoksa kimsenin aşı karşıtı olduğu yok, soru soranı da “aşı karşıtı” diye yaftalamak pek bilimsel durmuyor.