HAMİLELİK SONRASI DERİ SARKMALARI

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Annelik duygusunun tarifi olmayan duygulardan olduğuna sözcükler yetmez; ama bir o kadarda zahmetli ve çileli olduğunu da bilinir...

Hamilelik sonrasında karındaki çatlaklar ve bacaklar, göğüs, kollar gibi vücudun diğer bölgelerindeki çatlaklar ve deri gevşemesi belirginleşmektedir. Bu durum annelerimizi çok rahatsız etmekte ve çözüm arayışına yönlendirmektedir. Daha sonrasında devam eden emzirme süreci deformasyonları artırmaktadır. Bu süreci tamamladıktan sonra ten rengi ve deri kalitesine bağlı olarak vücut çok nadiren toparlamaktadır, bu ortalama 200 kadından birinde olmaktadır. Dolayısıyla pek çok kadını rahatsız eden deformasyonlar bunlara yönelik çözüm arayışını da artırmaktadır. Burada bayanların dikkatli araştırmaları gerekmektedir ve vücudun toparlama sürecini göze alan doğru bilgiler veren doktora yönelmeleri onlar için en doğru karar olacaktır.

Hamilelik sonrası ilk 6 aylık süreç emzirme ve vücudun toparlanması için en önemli safhadır. Bu dönemde muayene olarak izleyecekleri yolları belirlemelidirler. İlk 6 aydan sonra emzirmenin bırakıldığı dönemde doktor muayenesi sonrası tüm operasyonları yaptırabilirler.
Hamilelik sonrası en sık başvuru göğüslerniin içinin boşalması ve sarkmasıdır. Bu şikayetlerde genellikle hem Mastopeksi dediğimiz sarkmaya yönelik operasyonu hem de beraberinde Augmentasyon dediğimiz silikon protez ile göğüslere hacim verme ameliyatını uyguluyoruz. Ancak bazı bayanlarda sadece Mastopeksi ya da Augmentasyon yeterli olmaktadır. Bu operasyonlarımızın detayını daha önceki yazımda detaylandırdık.
Aynı sıklıkla başvuru sebebi hamilelik sonrası göbek düşüklüğü, deri de yırtık ve sarkmalar olmasıdır. Yine bu operasyon için de belirleyici hastaların deri kalitesi ve vücut yapısıdır. Bazen esmer ve uzun boylu kemikli denilen vücut yapısına sahip bayanlarda MİNİ Abdominoplasti dediğimiz karın germe yeterli olmaktadır. Ama başvuran bayanlara çoğu zaman FULL Abdominoplasti operasyonu gerekmektedir.
İkinci sıklıkla şikayet sebebi bacak içleri, sırt ve bel bölgesindeki yağlanma artışı ve popoda meydana gelen değişikliklerdir.
Bacakta günümüzde daha bilinçli geçirilen hamilelikler ile kilo alımı azalmış ve genellikle ameliyat dışı muayenehane koşullarında yapılan cihaz ve işlemler ile deri çatlakları kaybolmakta sarkma derideki gevşemeler toparlanmaktadır.
Bel bölgesindeki yağlanma spor ile gitmiyor ise mecburen Ultrasonik liposakşın ile alınıp eksik olan popo ve üst bacak düşme bölgelerine enjekte edilmektedir. Artık bu yeni liposakşın yöntemleri (konvansiyonel =eski liposakşınlara göre çok üstün bir işlemdir; sadece yağlara etkili ederek yani yağ selektif bir işlem kanama yapmadığı ve çevreye dokuya zarar vermediği için ) ile alınan yağların kalıcılığıda daha uzun olmaktadır.
Doğumdan sonra müstakbel anneler güvendiği bir hekim ile görüşerek ameliyat planını kendi ve bebeğine göre ayralaması gerekmektedir.