​GELİR VE YAŞAM KOŞULLARINDA TÜRKİYE

Serpin ALPARSLAN 11 May 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Gelir ve yaşam koşulları deyince aklımıza ne gelir?

Gelir ve yaşam koşulları deyince aklımıza ne gelir?

Zenginlik ve yoksulluk oranları yaşam koşulların zorluk derecesi mi veya ABD’li Abraham Maslow teorisi mi?

Maslow ihtiyaç teorisini hepimiz biliriz insanların neden farklı zamanlarda farklı gereksinimlerini ön plana çıkardıklarını araştırmış ve bir ihtiyaç hiyerarşisi teorisi geliştirmiş.

Bir piramit düşünün en alttan başlayarak yukarıya doğru çizelge ile bunu anlatmış en altta temel ihtiyaçlarımız olan

(Yiyecek, su, barınma) esasında bunları bilmemiz için Maslow’u tanımamıza gerek yok tabi, piramitin 2 basamağında yer alan emniyet, korunma ve sağlık içinde aynı düşüncedeyim. Ancak 3. basamağındaki teori sosyal gereksinimler (bir topluluğa ait olma hissi, sevgi...) ve ardından 4. basamak saygı görme gereksinimi (toplumda sayılma, sosyal statü...)

 5. Kişisel ilgileri/fikirleri/idealleri ortaya koyma gereksinimi (kendini geliştirme, kişisel yaşamı zenginleştirme, kişisel hedefleri gerçekleştirme…) kısacası temel gereksinmeler ve üst düzey gereksinmeler gibi gibi…

Ülkemizde ise gelir ve yaşam koşulları araştırmasında (İBBS) İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına göre, 2015 yılında en yüksek gelir 22 bin 516 lirayla "Ankara" bölgesi 1. olurken, 2. Düzey Bölgeleri 22 bin 67 lirayla İstanbul ve 19 bin 689 lirayla İzmir izledi.

Ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler ise 8 bin 89 lirayla Şanlıurfa, Diyarbakır, 8 bin 184 lirayla Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve 8 bin 773 lirayla Van, Muş, Bitlis, Hakkari olarak sıralandı.

Gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu bölge "Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir", yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölge ise "Antalya, Isparta, Burdur" oldu.

"SÜREKLİ YOKSULLUK" ORANI İSE %15,8

Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 13,5 arttı ve 14 bin 553 liradan 16 bin 515 liraya ulaştı.

Bu ülkenin konutlarının %43’ünde izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşandı.

%39’unda sızdıran çatı ve nemli duvarlar, %20,6’sı "odaların karanlık olması veya yeterli ışık almaması" sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri

Bizde durum böyleyken Economist Intelligence Unit, "dünyanın en yaşanabilir şehirleri'' listesini açıkladı. Listede sağlık, eğitim, istikrar, altyapı, suç oranları, sosyal kalkınma, kültür ve çevre gibi kriterler göz önünde bulundurularak ilk sırayı 

1.Melbourne, Avustralya alırken, 2. Viyana, Avusturya ve ardından Kanada (Vancouver, Toronto, Calgary) aldı. Türkiye ise listede gerilerde yer aldı. 

2016 Küresel Refah Endeksi 

2016 Küresel Refah Endeksi en yüksek ülkeler açıkladı. 

ekonomik kalite, iş ortamı, yönetim, eğitim, sağlık, güvenlik, kişisel özgürlük ve doğal ortam gibi birçok kategoriye göre değerlendirdi.

Londra merkezli düşünce kuruluşu The Legatum Institute, dünyanın refah düzeyi en yüksek ülkelerini sıraladı. Listede Türkiye genel sıralamada 78'inci olurken, en iyi derece 49'unculukla ekonomik kalitede elde edildi. Türkiye iş ortamı kategorisinde 74'üncü, sağlıkta 52'nci, güvenlikte 126'ncı sırada yer aldı.

Buna göre 1.sırada Yeni Zelanda ardından Norveç, Finlandiya, İsviçre, Kanada, Avustralya, Hollanda, İsveç, Danimarka ve son olarak da İngiltere oldu.

Yaşamın en zor olan ülkeler kategorisinde ise;

77 milyon nüfusu ile Kongo ilk sırada yer aldı.

Ortalama yaşam süresinin 43 yıl olduğu Kongo'da savaşın izleri daha sürüyor. Kişi başına düşen milli gelirin 300 dolar olduğu ülkede, sıtma nedeniyle çocuk ölümlerinin oranı da oldukça yüksek.

4 milyon nüfusu ile Liberya

Dünya üzerindeki en fakir 10 ekonomiden biri. Liberya’nın milli gelirinden çok daha fazla dış borcu bulunuyor ve doğan her çocuk borçla doğuyor.

15 milyon nüfusu ile Zimbabve

Açlığın kol gezdiği Afrika ülkelerinden biri. Zimbabwe’de çocuklar her zaman olduğu gibi herkesten daha fazla mağdur durumda. Politik şiddet, iç savaş ve fakirliğin vurduğu Zimbabve'de kişi başına düşen milli gelir 500 doları geçmiyor. Solomon Adaları, Somali, Komorlar, Gine gibi devam ediyor.

Biz halimize şükredelim…