GECE VE MÜZİK BİR ARAYA GELİNCE

Micheal KUYUCU 14 Mar 2020

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Müzik dünyası öldü bitti, battı diyen bir sürü sesin aksine Türkiye'de bu işi hakkıyla yapan ve hala kaliteli müzik adına bir şeyler yapan müzik firmaları var. Bunlardan bir tanesi de Artist Music adlı müzik şirketi.

Müzik dünyası öldü bitti, battı diyen bir sürü sesin aksine Türkiye’de bu işi hakkıyla yapan ve hala kaliteli müzik adına bir şeyler yapan müzik firmaları var. Bunlardan bir tanesi de Artist Music adlı müzik şirketi.

2006 yılında kurulan ve on dört yıl boyunca sayısız albüme imza atan Artist Music genelde butik albümler üreterek piyasada çok özel bir yere gelmeyi başardı. Son bir yıldır müzik şirketleri el birliği vermişçesine fiziki albüm yayınlamamaya başladı. Yani albümlerini CD olarak yayınlamadı. Dijital müzik platformlarına sundular. Artık CD ve plak baskıları iyice azaldı. Müzik satan kasetçiler, plakçılar yok oldu. Türkiye’de tekel konumunda olan müzik perakende zinciri D&R’da mağazalarında müzik reyonlarını daralttı. Artık mağazalarda müzik bölümü küçüçük reyonlara sıkıştı. Böyle olumsuz bir müzik atmoserinde Artist Music çok kaliteli albüm serileriyle dikkat çekiyor. Ne zaman müzik reyonlarına baksam hep onların müzik ürünlerinin en kaliteli ürünler olduğunu gördüm.

Koleksiyoncular için tematik albümler hazırlayan bu müzik insanları kendilerini ve ürünlerini “Artist projelerinde yayımlanan melodiler, kimi zaman sadece kasetlerde, plâklarda kalmış şarkılar, kimi zaman da hiç keşfedilmemiş tınılar olabiliyor. Ve albümlerimize dahil olduklarında kısa zaman içerisinde dört bir yana ve nezih mekanlara yayılarak, kulaktan kulağa, dilden dile dolaşmakta, günümüzün sanatçı tabanlı müzik endüstrisinde nadir bir örnek teşkil etmekte” sözleriyle anlatıyor.

Bu albüm serisinde çok özel temalı albümler var. Mesela “Güne İyi Başlamak İçin” başlıklı seride adından da anlaşıldığı gibi güne başlayanlar için pozitif ve enerjik şarkılardan oluşan bir seçki var. “Lounge” albüm serisinde bu müzik türünün en iyi seçkileri var.  “Happy Hour” albümlerinde daha orta ritimli lounge müzik var. “Kitap Okurken Müzik” albümünde kitapseverler için “Caruso”  -“La Baheme”  gibi klasiklerin enstrümantal halleri var.  Tango müziğine ilgi duyanlar için “The History & Best of Tango” albümü, Fransızca Chanson sevenler için “Unutulmayan Fransızca Şarkılar” albümü, caz severler için “Caz Denince Akla Gelenler” albümü, klasik müzik sevenler için “Unutulmayan Klasikler” albümlerini önermek istiyorum.

Marc Aryan’ın klasikleri

Onlarca albüm içinde benim iki albüm daha fazla ilgimi çekti. Bunlardan biri 1963 yılında müziğe başlayan ve iki yüzün üstünde şarkı yayınlayan Marc Aryan’ın albümü. Ermeni asıllı Fransa doğumlu Belçikalı şarkıcı bir dönem Türkiye’de gelerek Türkçe plaklar da doldurmuştu. Şarkıları arasında “İstanbul” adlı şarkı çok popüler olmuştu. Dokuz dil konuşan ve 1966 -  1969 yılları arasında Türkiye’ye gelen Marc Aryan, Türkçe öğrendi ve o dönem Fecri Ebcioğlu ile beraber çalıştı.  Türkiye’de “Dünya Dönüyor” (Atlı Karınca) , “Moda Yolu” – “Kalbin yok mu?” – “Kimdir Bu Sevgili” – “Mersi” gibi şarkıları seslendirdi.

"Dünya Dönüyor (Atli Karınca)’nın orijinal versiyonu olan "Volage Volage"ın da yer aldiği “Best of Marc Aryan” albümü, Türkiye’de CD ortaminda yayinlanan ilk Marc Aryan ‘best of’ albümü olma oldu. Nostalji sevenlerin ve müzik araştırmacılarının dikkatini çekecek olan bu albümde Marc Aryan’ın “Un Petit Slow”, “Giorgina”, “No.1 Au Hit Parade”, “La Lettre, Agnes”, “C’est Bien Dommage”, “Les Temps Du Bolero”, “Katy”, “Le Telephone” gibi şarkıları var.

Gece ve Müzik

Artist Music’in en çok ilgimi çeken albümlerinden biri de “Gece ve Müzik” adlı albüm oldu. Gece ve Müzik TRT Radyo 1’de yayınlanan tüm zamanların en popüler radyo programlarından birine adını vermişti. Çok kaliteli romantik şarkılar yayınlardı o program. Bu albümde o program gibi nostalji ve romantizmi bir araya getirmiş. Albümde “If You Go Away”, “Le Meteque”, “Une Belle Histoire”, “Besame Mucho”, “Adieu Mon Pays”, “Dance Me To The End of Love” gibi çok önemli dünya klasikleri yer alıyor. Öylesine kaliteli bir müzik dinletisi var ki bu albümde hayatınızın sonuna kadar hep yanınızda tutmak isteyeceksiniz. Dünya klasikleri, bazıları orijinal dillerinde bazıları ise farklı dillede sıralanmış. Albüm yapmak, şarkıları ardı adına sıralamak ve o albümü dinlenir yapmak ayrı bir yetenek ister. Buda bir sanat işidir. Şarkıları dinlerken bir albümün dinlenilir olması ardı ardına sıralanan şarkıların uyumu çok büyük bir önem taşır. Gece ve Müzik albümünde bu müthiş olmuş.