FUTBOLUMUZUN YENİ YÜZÜ

Fehmi KETENCİ 08 Tem 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz haftalarda futbolumuzun 2022-2023 dönemine nasıl hazırlandığı, yönetimlerdeki yeni değişimler, seçilen yeni yöneticileri neler beklediği ile ilgili şu değerlendirmeleri yapmıştım;

      Geçtiğimiz haftalarda futbolumuzun 2022-2023 dönemine nasıl hazırlandığı, yönetimlerdeki yeni değişimler, seçilen yeni yöneticileri neler beklediği ile ilgili şu değerlendirmeleri yapmıştım;

      “Özellikle son yılında oldukça sıkıntılı bir süreci geride bırakan futbolumuz,

2022-2023 dönemiyle ve yenileneceği, değişime uğrayacağı düşünülen süreçte neler olacak göreceğiz. Sıkıntılı ve kafalarda birçok soru işareti yüküyle yeni seçilen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi yönetiminin iyice biriken bu sorunlara nasıl bir çözüm getireceğini merakla beklniyor, ilerleyen günlerde göreceğiz” demiştik. Bekleyelim göreceğiz.

      2022-2023 dönemi başladı başlayacak, yavaş yavaş planlamalar başladı. TFF’nin bir yıl süreli geçici yönetimi Başkan Mehmet Büyükekşi’nin yönetim biçimi ve yapmak istedikleri yaptıği açıklamalardan aşağı yukarı belli gibi. Dört gözle beklenen Naklen Yayınlar meselesinin kesin çözümü. Harcama limitleri konusu. Geçtiğimiz yıldan kalan ve en büyük sorunlardan biri hakemler konusu, özellikle şikayetlerin merkezinde yer alan VAR hakemleri ile sahadaki hakemler arasındaki uyumsuzluk, karşılaşma sonuçlarına yansıyan, yoğun şikayetlere yol açan yanlış kararlar sorunlarının TFF Yönetimi ve yenilenecek kurullarının ve MHK’nın nasıl çözeceği, tam bir muamma gibi görünüyordu..

       Bu arada bir başka önemli değişim de; Ali Koç’un Futbol Kulupleri Vakfı Başkanlığı’na seçilmesi. Başkan Ali Koç’un profesyonel Futbol Kulüplerinin yaşadığı sorunlara nasıl çözümler üreteceği merakla bekleniyor.

       Mehmet Büyükekşi Başkanlığı’ndaki Yeni TFF kucağında bulduğu sorunlara çözüm bulma konusunda yoğun çaba içinde görünüyor.

YAYINCI KURULUŞ VE NAKLEN YAYINLAR;

      2022-2023 sezonu öncesinde bekleyen sorunlardan ilki; Yayıncı kuruluş ve naklen yayınlar sorununun ortadan kaldırılmasıydı.

      Türkiye Futbol Federasyonu, 2022-2023 futbol sezonu için, mevcut yayıncı Digiturk beIN MEDIA GROUP ile 2 yıllık uzatma sözleşmesi yapılmasına oy birliği ile karar verildiğini açıkladı. Düzelenen imza töreninde konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Digiturk ile 2 milyar 200 milyon TL üzerinden anlaşmamızı yaptık" şeklinde açıklama yaptı.
YABANCI OYUNCU SAYISI
      İkinci önemli sorunlardan birisi ise; liglerde takım kadrolarında yer olacak yabancı oyuncu sayılarıydı. Bu konuda yapılan açıklama; “TFF Yönetim Kurulu tarafından, kulüplerimize devam eden transfer sürecinde kolaylık sağlamak ve A Takım Listelerini daha rahat oluşturabilmeleri amacıyla, yabancı kuralı korunarak 2022-2023 Futbol Sezonu İlan Edilmesi Gereken Hususlar’ın “Süper Lig Futbolcu Uygunluğu” ve “TFF 1. Lig Futbolcu Uygunluğu”nda yeni bir düzenlemeye gidildi.

      Buna göre; Süper Lig kulüplerinin A Takım Listesinde bulunduracağı en fazla 14 yabancı kuralı devam edecek olup, transfer dönemi içerisinde yabancı oyuncu transferlerini daha rahat yapabilmeleri için imzalamış oldukları sözleşmeler tescil edilecektir. Transfer dönemi bitiminde ise; A Takım Listesine yazılacak 14 yabancı futbolcu dışında kulübe tescili devam eden yabancı futbolcular, müsabakalarda oynayamayacağı gibi, her bir futbolcu için kulüpler Federasyona 500 bin TL alt yapı fon bedeli ödeyecektir.

      Söz konusu düzenleme ile TFF 1. Lig Kulüpleri için de A Takım Listesinde 8 yabancı uyruklu oyuncu bulundurma kuralı devam edecek, ancak kulüpler transfer sürecinde yeni yabancı uyruklu transferlerini tescil ettirme imkanı bulacaktır.

      Transfer dönemi sonunda 1. Lig kulüplerinin sözleşmeli oyuncu sayısı 8’in üzerine çıktığı takdirde, A Takım Listesine alınmayan oyuncular müsabakalarda oynayamayacaktır.”

TRANSFERLER DÖNEMİ VE TESCİL İŞLEMLERİ

      2022-2023 futbol sezonunun başlamasına yönelik transferler ve tesçil dönemleriyle ilgili yapılan açıklama ise şu şekildeydi;

      TFF Yönetim Kurulu, 2022-2023 Futbol Sezonuna ilişkin transfer ve tescil dönemlerini belirledi. Buna göre; 2022-2023 Futbol Sezonunda Birinci Transfer ve Tescil Döneminin 17 Haziran 2022 tarihinde başlayıp, 8 Eylül 2022 tarihinde sona ermesine ve İkinci Transfer ve Tescil Döneminin 12 Ocak 2023 tarihinde başlayıp, 8 Şubat 2023 tarihinde sona ermesine karar verildi.

YENİ SEZON BAŞLANGICI

      Ligde 2022-2023 yeni Futbol sezonu 5, 6, 7 ve 8 Ağustos tarihlerinde yapılacak maçlarla başlayacak ve 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihlerinde Katar'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası nedeniyle 13 Kasım Pazar gününden itibaren lige ara verilecek. 23 Aralık'tan itibaren tekrar devam edilecek sezon, 28 Mayıs 2023'te sona erecek.

      Başlayacak yeni futol sezonumuz ile ilgili olarak şimdilik aklımıza takılanlar ve söyleyebileeklerimiz bunlar.